Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Koldulás, fajtalankodás a vád

A vád szerint koldulásra kényszerítettek és elvették az összekéregetett pénzét, bántalmazták és fajtalankodtak társai egy hajléktalannal. A három férfi tárgyalása tegnap kezdődött a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon.

Többek között súlyos testi sértés kísérlete, aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése, rablás és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt ült a vádlottak padján tegnap három férfi a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon dr. Németh Csaba tanácsa előtt.

Az ügy sértettje hajléktalanként élt Mosonmagyaróváron és az ipartelepi egykori határőrlaktanyában ismerkedett meg az elsőrendű vádlottal, P. Attilával.

A három férfit azzal vádolják, hogy koldulásra kényszerítettek és megaláztak egy hajléktalant.
A három férfit azzal vádolják, hogy koldulásra kényszerítettek és megaláztak egy hajléktalant.

A vádirat szerint a sértett P. Attila erőszakos fellépése, fenyegetése hatására járt rendszeresen koldulni a helyi bevásárlóközpontok parkolójába, majd az összekéregetett pénzt P. elvette tőle. Előfordult olyan eset is, amikor megverte a sértettet, mivel nem tett eleget követelésének.

A vád szerint a férfit megalázták, fajtalankodtak vele különböző eszközökkel, így például sodrófát vagy borosflakont is felhasználva. Megesett, hogy szórakozásból megkötözték, majd felhúzták egy fára és így ütlegelték, máskor pedig négykézlábra állítva „kártyaasztalként" használták.
 
Az ügy másodrendű vádlottját, H. Józsefet többek közt azzal is vádolják, hogy fajtalankodásra kényszerítette a sértettet. A harmadrendű K. Gergelynek pedig személyi szabadság megsértése miatt kell felelnie.

A vádlottak mindegyike egyébként büntetett előéletű, korábban többször ítélték már el őket lopásokért. Ketten közülük jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.

A tárgyaláson P. Attila nem ismerte el bűnösségét. Mint mondta: „bántotta ugyan a Józsit", de csak azért, mert szidta a családját és egyébként is csak néhány pofont adott neki. A személyi szabadság megsértésében sem érzi magát bűnösnek, mert állítása szerint amikor ő odaért, már ki volt kötözve a sértett. Éppen ő segített neki kiszabadulni. A rablást és zsarolást sem követte el, hiszen együtt jártak kéregetni.

A bíró kérdésére a vádlott elmondta: napi 8–10 ezer forintot szedtek össze a kéregetéssel az áruházak parkolójában, illetve a magyaróvári templom előtt. Ez az összeg azonban mindig el is ment, hiszen 10–15 liter bort vettek naponta és több doboz cigarettát.

Emellett a vádlott saját bevallása szerint napi 6–7 palack öngyújtógázt is szívott. P. Attila állította: látta, amint a másodrendű vádlott fajtalankodik a sértettel a laktanyában. Elismerte továbbá, hogy valóban használták kártyázóasztalnak a sértettet, ám ezt csak azért tették, mert a férfi elvesztett egy fogadást. P. Attila tagadta, hogy elvette volna a koldult pénzt a sértettől.

Azt állította: a férfi magától adta azt oda neki, hogy bevásároljon, mivel őt korábban már kitiltották a bevásárlóközpon-
tokból.

H. József sem ismerte el a bűnösségét. Mint mondta: ő is csak néhány pofont adott a sértettnek, mivel valaki meglopta a laktanyában. A másodrendű vádlott egyébként nem lakott a volt katonai objektumban, ám rendszeresen bejárt oda. Amint fogalmazott, „hogy pénzzel segítse a hajléktalanokat". „Az alkohol a sértett agyára ment, ezért beszélt összevissza a rendőröknek" – ezzel védekezett a férfi. A harmadrendű vádlott, K. Gergely szintén tagadta bűnösségét.

A tárgyaláson több tanú is elmondta, hogy P. Attila rendkívül agresszív volt, amikor gázt szívott és többen is látták, amint bántalmazza a sértettet. Azt is megerősítették, hogy a vádlott koldulásra kényszeríti a férfit, majd az összegyűjtött pénzét elveszi. A sértett egyébként nem volt jelen a tárgyaláson, mivel ismeretlen helyen tartózkodik, a bíróság tavaly ősz óta körözi más ügy miatt.

A bíró végül elnapolta a tárgyalást és elrendelte az első- és másodrendű vádlottak elmeorvosi szakértői vizsgálatát kábítószer-, illetve alkoholfüggőségük miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mert ez mosonmagyaróvári műanyag - Bio WC szett mindenkinek

A termékeket Németországban adja el néhány hálózat. Áttörés akkor lesz, ha nő a kereslet a termékre. Tovább olvasom