Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kölcsönt vett fel Károlyháza

Megelégelve a katasztrofális helyzetet, hosszú lejáratú kölcsönt vett fel a károlyházai önkormányzat.

Megelégelve a katasztrofális helyzetet, hosszú lejáratú kölcsönt vett fel a károlyházai önkormányzat, hogy az összes utcájuk – egyetlen átkötőút kivételével – szilárd burkolatot kapjon. A munka elkészült, s szombaton sajátos módon avatják fel az utakat, söröshordókat gurítanak végig rajtuk.

Megelégelték

Aki járt korábban az 550 lelkes Károlyházán, az szinte kizárólag tengelytörő, földes-kavicsos utakkal találkozhatott. Mindössze egy szilárd burkolatú aszfaltcsíkjuk volt, ám a mezőgazdasági gépek az évek folyamán már azon is méretes kátyúkat vájtak. Megelégelve a tarthatatlan útburkolat-állapotot az önkormányzat úgy döntött, banki hitelből szilárd burkolatot készíttetnek a falu útjain.

Tíz évig törlesztik

– Nem tudtuk már tovább halogatni az útfelújítást, bele kellett vágnunk. A munkálatokat szeptember elején kezdték meg, és mindössze egy hónap alatt be is fejezték a kivitelezők – tájékoztatta a Kisalföldet a település polgármestere, Szép Károly. – A beruházás értéke összesen húszmillió forint: az önkormányzat 10 százalék önrészt biztosított a felújításhoz, az összeg 90 százalékát pedig hosszú lejáratú, kedvező kamatozású banki hitelből fedezzük, melynek futamideje tíz év. Úgy látjuk, az önkormányzat költségvetéséből kigazdálkodható a törlesztőrészlet. Kilenc utcánkból nyolcat leaszfaltoztattunk, mindössze egy új utca kapott kavicsos alapot. Ez is csak azért, mert itt még folyamatosan épülnek a házak.

Az abdai példa

– A műszaki-technikai megoldás kapcsán folyamatosan egyeztettünk a kivitelezővel. Végül is az abdai burkolat mintájára készültek el útjaink. Vízelvezető árkokra általában nem volt szükség, a lényeg az volt, hogy az útról folyjon le a víz. Egyedül a Mező utca végén kellett árkokat kialakítani – magyarázta a polgármester.

Hordógurítás

– Terveink szerint szombaton délután kisebb ünnepség keretében adjuk át a helyieknek a megújult burkolatokat. A képviselők mind a nyolc utcán végiggurítanak egy söröshordót, ezzel avatva fel a remélhetőleg tartós aszfaltcsíkot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

52 dolgozótól válik meg a Karolina

A Kisalföld már többször beszámolt arról, hogy a korábban konszolidáltan működő mosonmagyaróvári Karolina Kórház gazdasági egyensúlya – elsősorban külső, finanszírozási okok miatt – az elmúlt évben megbomlott. Az intézmény működésének átvilágítása után az önkormányzat utasítására a kórház vezetősége intézkedési tervet dolgozott ki. Tovább olvasom