Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Koko faluvideókat zsűrizett

Szeretnél tenni valamit településedért? Akkor készíts egy rövid imázsvideót kameráddal, telefonoddal! – ezzel a felhívással várta amatőr alkotók filmjeit Halászi és testvértelepülése, Fél (Tomasov) önkormányzata.
 
Halászi és a szlovákiai Fél (Tomasov) a „Filmcontest" néven hirdetett versennyel a szigetközi és csallóközi települések ismertségét szeretnék növelni, a turisztikai forgalmat fellendíteni, illetve mint lakóhelyet is vonzóvá tenni azáltal, hogy a fiatalok a számukra meghatározó attrakciókat kisfilmek formájában az interneten megosztják, továbbítják ismerőseiknek. A programhoz több mint százezer eurós támogatást is nyert a két település.

Egyetlen tartalmi elvárás volt, hogy Szigetköz vagy Csallóköz bármely településével kapcsolatos témát dolgozzanak fel a filmesek. A kiírók olyan műveket vártak, amikben a pályázó megmutatta, miként is látja faluja életét saját kameráján keresztül.

Az elkészült alkotásokat Kovács István Koko és Marossy Géza is értékelte – mellettük Majthényi Tamás polgármester. Fotó: Méhes Ákos
Az elkészült alkotásokat Kovács István Koko és Marossy Géza is értékelte – mellettük Majthényi Tamás polgármester. Fotó: Méhes Ákos

„A verseny célja volt, hogy egy határ menti településen keresztül bemutassák a helyi gazdasági, társadalmi, kulturális, környezetvédelmi és turisztikai látványosságokat" – magyarázza Majthényi Tamás, Halászi polgármestere. Legfeljebb ötperces, kötetlen műfajú videókat vártak. A felhívásra több mint harminc alkotás érkezett a Szigetközből és Csallóközből egyaránt, több mint húsz környékbeli települést bemutatva.
A pályaműveket a minap értékelte a zsűri. Pontozták a film eredetiségét, mennyire járul hozzá a térség vonzerejéhez, a kivitelezés minőségét és saját benyomásaik alapján is rangsoroltak. A polgármester hozzátette: a zsűri tagjainak kiválasztásakor a népszerűséget és a szakmaiságot próbálták összehangolni, így került a bírálók közé például Kovács István Koko és Marossy Géza operatőr is.

A zsűri véleménye szerint nagyon jó alkotások születtek. A legjobb filmek készítői százezer forintos egyszeri ösztöndíjban részesülnek, valamint két izgalmas hétvégén vehetnek részt alkotótáborban, ahol szakértőktől szerezhetnek gyakorlatot és új szakmabeli trükköket tanulhatnak. Ekkor tartják a pályázat nyilvános eredményhirdetését és a díjkiosztót is. A filmeket pedig több fórumon megosztják majd az interneten.
Nagyon jó ötletnek tartja ezt a programot Kovács István Koko. Amint azt a Kisalföldnek elmondta: ma már mindenki részese valamilyen szinten a médiának, hiszen mobiltelefonnal fotóznak, videóznak, amit aztán különböző fórumokon megosztanak. Ez a pályázat jó alkalom volt arra a részt vevő fiataloknak, hogy így felfedezzék és még jobban megismerjék településüket. Kovács István hozzátette: több külföldi vendéget is vár a nyár folyamán, akik számára szeretett volna Magyarországról szóló kisfilmeket keresni az egyik videomegosztón. Ekkor szembesült azzal, hogy nagyon kevés turisztikai célú képanyag található a világhálón, pedig nagy lehetőségek rejlenek ebben. Szerinte érdemes lenne más önkormányzatoknak is hasonló formában ilyen videókat készíteni.

Ugyanígy vélekedett Marossy Géza is, aki egy korábbi forgatás alkalmával került kapcsolatba Halászival, majd ezért csatlakozott a zsűribe. A világjáró operatőr szerint ez a pályázat kezdete lehet egy folyamatnak, ami során a térség minden települése megmutathatná magát. A szakember szerint az internet világában ki kell használni az ebben rejlő lehetőségeket. 

Olvasóink írták

  • 2. kocsoggorog 2013. május 17. 08:32
    „Nem értek veled egyet! Kokó azon kevesek közé tartozik, aki hajlandó volt tanulni és sportkarrierje után kitanulta a "médiát" is. Egyébként, mint olimpiai bajnok és profi világbajnok, az ő karrierje Magyarországon egyedülálló. Nem hagyott fel a boxszal sem, magas tisztséget tölt be a szövetségben. Nekem a média szereplései során is mindig szimpatikus volt.”
  • 1. Hyppolit 2013. május 16. 22:37
    „Szegény Koko akkora flekkest kapott Chacontól, hogy azóta "pályán kívül" van. Annyira abba kellene hagyni a ripacskodást (főzőcskék, konferálások, reklámfilmek, stb), és vissza kellene térni a sporthoz, márha tényleg sportember volt. Műsorvezető ne énekeljen, énekes ne legyen műsorvezető, csinálja mindenki azt, amihez ért, cipész, maradj a kaptafánál, ..és a magyar káosz talán a helyére billen. Miért nem megy el box-edzőnek? A pályafutásának befejezése tényleg ennyire mély nyomot hagyott? ...pedig mind az előtt nagy tisztelője voltam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvárra ért a Kiválóság programja

A Kiválósággal Mosonmagyaróvárért Díj elnevezésű program nyitóértekezletét tartották a minap az SMR… Tovább olvasom