Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kockázatvállaló befektetőket várnak

Kimle határában másfél éven belül szélkerekek foroghatnak, s még a közös idegenforgalmi centrum felépítéséről sem tettek le. Korszerűsítették intézményeik világítását, megszűnt az egyik futballcsapat, s novemberben olaszok érkeznek a településre.
Kimle gyarapodásáról, gondjairól, a nagyberuházási lehetőségekről, az egyik helyi futballcsapat megszűnéséről, személyes ambícióiról és a testülettel való kapcsolatáról Balsay Zsuzsanna polgármester beszélt lapunknak.

Harmincegy építési telek

– Idén több korszerűsítési munkát elvégeztek a településen. Mennyi pénzt költöttek a költségvetésből ezekre?

– A Szivárvány Óvodánk teljes ablakcseréjét és konyhafelújítását elvégeztük 3,5 millió forintból, melyből 1,9-et pályázaton nyertünk. Három utcát újítunk fel mintegy húszmillió forintból. Ennek költségeit elvileg annak a 31 építési teleknek az eladása jelentené a Hóvirág utcában, melyeket nemrégiben alakítottunk ki. Intézményeink világításának korszerűsítésére 8 millió forintot költöttünk, mely során havi törlesztőrészletben 136 ezer forintot fizetünk a kivitelezőnek. Művelődési házunk tetőszerkezetének felújítására kétmilliót költöttünk.

A kisebbségi önkormányzatok kulturális programjait is segítjük: énekkar, gyermektánccsoport, kulturális egyesület, az önkéntes tűzoltók, a polgárőr-egyesület működését is támogatjuk. A falu intézményeiben összesen negyven számítógép van, melyek jelentős része háromévesnél fiatalabb, s megújult településünk honlapja is. Novemberben olasz kapcsolatainkat is felújítju k: a Velence melletti Cartigliano egybusznyi képviselőjét várjuk Kimlére.

– Melyek a még megoldandó feladatok?

– A művelődési ház és az iskola felújítására még költeni kell. A helyi focicsapat tavaly még a megyei első osztályban játszott, s az idei költségeikre hárommillió forintot kértek. Mi ezt nem vállaltuk, „csak" félmilliót szavazott meg a képviselő-testület. Mivel szponzoruk is kevés volt, ezért a gárda megszűnt. Egy csapatunk indul most a harmadosztályban, a serdülőcsapatot és a kézilabdás lányokat támogatjuk.

Szélerőműveket akarnak

Hogyan állnak a településen tervezett nagyberuházások?

– Az áramszolgáltató tizenkét szélerőmű felállítását tervezi a közeljövőben a település Mecsér felőli határában. A mérőszerkezet felállítására megadtuk az építési engedélyt, s ha sikeresek lesznek a próbamérések, másfél éven belül megvalósulhat a beruházás. Egy másik cég már korábban a Szigetköz felőli oldalon próbálkozott hasonlóval – ők 45 szélkereket akartak felállítani –, ám ez egyelőre nem sikerült. Még a bérleti szerződést is megkötötték a földtulajdonosokkal, ám a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága az ottani madárvonulás miatt nem adott ki erre engedélyt.

A Hédervárral és Mecsérrel közösen tervezett idegenforgalmi centrum kiépítése kapcsán várakozó állásponton vagyunk. Olyan befektetőre várunk, aki a projekt pénzügyi kockázatát is vállalja.

„ Vannak még terveim"

– A faluban arról is beszélnek, hogy az iskola konyhájára kiírt pályázaton a nagyobb áremelést ígérő vállalkozót szavazta meg a testület...

– Ennek nagyon egyszerű oka van. A vesztes pályázó olyan ajánlatot nyújtott be, mely sem a tartalmi, sem a formai követelményeknek nem felelt meg. Csak szóban vállalta a kisebb áremelést, s szerintünk ezen az áron nem tudta volna hosszabb távon üzemeltetni a konyhát.

– Végül két személyes kérdés. Milyen a kapcsolata a képviselő-testülettel, s indul-e két év múlva az önkormányzati választásokon?

– Állítólag a helyi buszjáraton szerdán azt suttogták, hogy a Béke utcai békétlenség okán lemondok a posztomról. Szó sincs erről, vannak még terveim. A képviselő-testülettel kapcsolatban gyakran megfogalmazódik a vád, hogy csupa pedagógus a tagja, akik tartanak tőlem. Ez is badarság: egyes kérdésekben sokszor nem is vagyunk egységesek, ám legtöbbször sikerül meggyőznöm őket a falu érdekeiről.

A kimlei Béke utcában a polgármesteri hivatalba benyújtott tizenhárom tiltakozó aláírás után – melyet a vízelvezető árok ásása miatt adtak be – újabb szignógyűjtésbe kezdtek Hanaszekék. Most egy közeli utca megszüntetése ellen tiltakoznak: erre már több mint ötven aláírás gyűlt össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány lakásban és hivatalban

A csallóközi Doborgaz – fél év kényszerszünetet követően – a hét végi választások után… Tovább olvasom