Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Kiváló adottságok, tönkrement üzletek

A hegyeshalmi határátkelő mellett tizenöt éve megépült bevásárlóközpont mára szinte kong az ürességtől.
„ Hatvanhét kis üzlet nyitását tette lehetővé a hetvenöt százalékban osztrák és huszonöt százalékban magyar tulajdonú vállalkozás a nagy áru- és népvándorlás tövében, a hegyeshalmi határátkelő mellett megépített bevásárlóközpontban. Az osztrák és német mintára létrehozott üzletházat magyar kivitelezőkkel építették fel alig kilenc hónap alatt" – így szóltak a híradások szinte napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt, a hegyeshalmi „shopping center" megnyitásakor. Az akkori két világ, Kelet és Nyugat határán épült nemzetközi bevásárlóközpontot a Magyarországról hazautazó turistákra alapozva létesítették. Úgy vélték, hogy a „gazdag" nyugatiak utolsó megmaradt forintjaikat a határ előtt még elkölthetik. Az ötlet azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, tizenöt év elteltével már csak néhány üzlet működik itt, s azokban is csak lézengenek vásárlók.

A Határ Kft. üzletei a nyitás óta üresek

Az autópálya melletti hatalmas komplexumban ma néhány éjszakai bár, kaszinó, étterem és alig féltucatnyi kis üzlet működik. Az építmény egyik fele – ami a Határ Kft. tulajdonában van – a nyitás óta teljesen üres, kihasználatlanul áll. A kisüzletek tulajdonosai elsősorban ebben látják a komplexum folyamatos leépülésének okát. Szerintük a bevásárlóközpont beruházója és üzemeltetője az elmúlt tizenöt év alatt nem törődött megfelelően a létesítménnyel.

Sáfrány István tizenhárom éve vásárolt üzlethelyiségeket a bevásárlóközpontban. Azóta próbálkozott számos tevékenységgel a régiségkereskedéstől a vendéglátásig, ma pedig egy motelt működtet a komplexumban. A fiatalember szerint évről évre egyre kevesebben térnek be ide, így mára az üzleteknek csupán tizede működik, ám azoknak is egyre kilátástalanabb a helyzetük.

– Mindig is a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkezők tartották el az egész komplexumot és a többségi tulajdonost. A hatalmas épület közel fele a nyitás óta teljesen üres, itt soha sem működött semmi. A többségi tulajdonos, aki a komplexumot működtette és szolgáltatási szerepet is vállalt, sohasem foglalkozott megfelelően az üzemeltetéssel. Többször kértünk a cégtől tételes elszámolást az üzlettulajdonosok által befizetett összegről, különös tekintettel a felújítási alapra. Hatalmas összeget kellett havonta fizetnünk, ám nem tapasztaltuk az ezért járó ellenszolgáltatást. A bevásárlóközpont környéke folyamatosan elhanyagolt és a szükséges felújítások sem történtek meg. Ezért néhányan fel is mondtuk a szolgáltatásokat. Több üzlettulajdonossal közösen korábban feljelentést is tettünk a cég ellen, emellett pedig polgári peres eljárás is folyik köztünk a szerintünk törvényellenes működés miatt – mondta Sáfrány István.

– Annak idején egy új lakás négyzetméterárának háromszorosáért vásároltuk itt meg az üzlethelyiségeket. Akkor jogosan úgy gondoltuk, hogy a nemzetközi főútvonal és az ország legnagyobb forgalmú határátkelőjének közvetlen szomszédságában virágozni fog a kereskedelem – veszi át a szót Huber József, akinek egy szállodája működik a bevásárlóközpontnál, valamint üzleteket is birtokol itt. – A létesítmény körüli telkeket a mosonmagyaróvári termál melletti telkek négyzetméterárának hétszereséért vettük meg annak idején közművesítve. Ennek ellenére utólag ismét megfizettették velünk a közműfejlesztési hozzájárulást. A tizenöt éve kötött és mindenki által teljesített adásvételi szerződést próbálják felülbírálni. Emiatt sorozatos peres eljárások folynak a társasággal szemben.

„Pedig az adottságok kitűnőek"

– Az elmúlt tizenöt évben szinte egyetlen új vállalkozás sem települt be a területre. Pedig az adottságok kitűnőek. A határ túloldalán lévő Parndorf kisebb adottságokkal és tíz évvel később sokkal jobban ki tudta használni a lehetőségeit. A hegyeshalmi bevásárlóközpont nyitásakor a fél falu itt dolgozott. Ma már alig néhány embernek biztosít csak munkát. A hanyatlás okát a bevásárlóközpont üzemeltetésében látjuk. Emellett a polgármesteri hivatalban is vállalkozásbarát ügyintézésre lenne szükség, ami megszüntethetné az itt felhalmozódott visszásságokat. A tulajdonosok többsége mára belefásult a „szélmalomharcba", így inkább próbálják eladni üzleteiket. Ennek ellenére vagyunk azért néhányan, akik nem adták fel a reményt. A többségi tulajdonos Határ Kft.-nél a közelmúltban tulajdonosváltás történt. Bízunk abban, hogy az új tulajdonos más szemléletet képvisel és vele együtt sikerül végre feltámasztanunk a bevásárlóközpontot – vélekedett Huber József.

Felmondták a szerződést

A Határ Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére szűkszavúan nyilatkozva elmondta: a társaság nem vállalhatja át a többi tulajdonos által fizetendő költségeket, ezért is mondták fel a közelmúltban mindenkivel a szolgáltatási szerződést. A társaság szerint nem ők a felelősek az üzletközpont jelenlegi helyzetéért.

Líbiai volt a tulajdonos

A hegyeshalmi bevásárlóközpont korábbi tulajdonosa közel tizenöt éven át a holland Oilinvest Group volt, aminek 45 százaléka líbiai cégeké. Ezt a mai napig jelzi az üzletközpont előtti – mára megrozsdásodott – üdvözlőtábla. Az Oilinvest céget a líbiai vezető, Moamer el Kadhafi családja alapította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jánossomorja: ötvenmilliós megtakarítás

Jánossomorja önkormányzata a nyári szünet utáni első ülésén megtárgyalta a város idei… Tovább olvasom