Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Kivágják az itt nem honos fenyőket

Hamarosan kezdődik az evangélikus templom körüli zöldterület megújítása. Ennek során első körben kivágják az ott álló hatalmas erdeifenyőket. Az idei őszi fásítás során városszerte 233 facsemetét ültet el a városüzemeltető.
Az elmúlt időszakban készült el a Városkapu tér, a mosoni szabad strand egy része és az Erkel utca egyik zöldterületének felújítása – bár ez utóbbi igencsak megosztotta a környék lakóit. A városban ősszel tovább folytatódnak a zöldfelület-fejlesztési munkák. Nagyobb felújításokat a magyaróvári belvárosban végez még idén a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., valamint elvégzik a szokásos őszi fásítást is. Így sor kerül egyebek mellett az evangélikus templom körüli terület, a Grábner Emil utca eleji kis park, valamint a Jókai utca növényágyásainak megújítására. A kertépítészeti tervek elkészültek, a kivitelezési munkák pedig hamarosan kezdődnek.

Az alkotómunkát viszont bizonyos esetekben megelőzi a meglévő állapot felszámolása. Így az evangélikus templom körül álló erdeifenyők is a szakemberek szerint megértek a kivágásra. A közfunkciónak átadott terület a Mosonmagyaróvári Evangélikus Egyházközség tulajdona, akik már korábban is felvetették a fák kivágásának szükségességét, mivel sok problémát okoznak a növények. Többek közt rongálják a templom épületét és az ereszcsatornát. Az egyházközség örömmel vette a területrendezést és -szépítést. A szakemberek is úgy vélik, szükséges a tájidegen, ezt a klímát nem kedvelő és nem itt honos fák kivágása. Szerintük korábban sem volt célszerű ide ültetni azokat.

Hamarosan elkezdődnek a munkák az evangélikus templom körül: a fenyőket lombos fákra cserélik.
Hamarosan elkezdődnek a munkák az evangélikus templom körül: a fenyőket lombos fákra cserélik.


A fák mára felkopaszodtak, tűleveleik folyamatosan hullanak, barnulnak. A növények betegek, gyökerük sekély, nagyobb esőzés során a kimosódás miatt könnyen kidőlhetnek. Mivel esztétikai értéküket és funkciójukat elvesztették, lecserélik a fákat. A helyükre ültetendő lombos fák biológiai, ökológiai értéke sokkal nagyobb. Ezeket cserjékből és évelőkből, valamint örökzöld egyedekből álló növényágyásokkal tarkítják, hogy az év folyamán minden évszakban díszítsék a kis parkot.

A többi megújítandó zöldfelületen a fákat megtartják, mivel az egészséges, szép fákat nem akarják kivágni. Itt a környezetbe illő, árnyéktűrő növényekből álló ágyásokat alakítanak ki.

Emellett az őszi fásítási program keretében 233 előnevelt facsemetét ültetnek ki városszerte a korábban kivágott fák pótlására és új utcák egységes fásítására. A fafajták kiválasztásánál a hagyományosak helyett a városi és a megváltozott körülményeket jobban tűrő, környezetbe illő növények kiültetésére törekszik a városüzemeltető. Az önkormányzat ezekre a zöldfelület-megújításokra, fásításokra mintegy 34 millió forintot fordít az idei évben.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. embertelen 2011. október 24. 21:55
  „"Október 27-én Mosonmagyaróvár utcáin újból összeverődött a tömeg. Mind többen mentek ismét a tanácsháza elé, ahol újfent a határőrtisztek kiadását követelték. A tanácsházát védő katonák nem tudták a tömeget feltartóztatni, a benyomuló emberek elől Vági főhadnagy egy belső udvarra néző ablakon kivetette magát. Halálát az esés okozta, vagy a tömeg verte agyon a kövezeten fekvő testet. Mikor megtudták, hogy Stefkó főhadnagyot a kórházban ápolják, az épület elé vonultak, és követelték a tiszt kiadását. A tömeg behatolt az őrzött kórterembe, a hordágyon fekvő Stefkót kivitték, meglincselték, és az evangélikus templom melletti fára felakasztották." Stefkót egy fenyőfára akasztották fel, vajon a most kivágott fák valamelyikére?”
 • 23. dorombolok 2011. október 22. 15:03
  „Ne vágj ki minden fát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Néha néha néha, lazíts egy fél órát!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 22. pancser 2011. október 21. 17:02
  „Most bemutatkoztál "Japo"! Csak annyit "ugatok" neked, hogy van még kertész a városban rajtad kívül, sőt erdész is van akinek tényleg szakmája az erdei fenyő és más fafajok. Szerényebb is lehetnél, mert egyáltalán nem tesz jót a hírednek az ilyen hozzáállás. A birkák járnak hozzád szaktanácsért? Köszönjük a megtisztelő minősítést, hát így állunk. Mi vagyunk azok akik ugye <moderálva> írnak.
  Változatlanul állítom a panelos körforgalomnál lévő tarvágás is barbár tett volt, ha igazi, vérbeli, növényeket kedvelő ember vagy akkor megmenteni, ápolni és nem irtatni fogod azt, ami a természetnek több évtizedébe került.
  Végül nem tetszenek bizonyos ötleteid, többek között azért mert utáljuk az oktalan fapusztítást, akár lomblevelű akár tűlevelű fáról van szó. Ha önként tettél a városért az dicséretes, de ezzel nem lettél tévedhetetlen!”
 • 21. Japo 2011. október 21. 15:50
  „Te Jézus Mária! Ennyi kertészt én még életembe nem láttam. Hát itt mindenki ért a kertészethez,vagy csak ugatnak? Miért nem hagyják a szakértőkre az ilyen munkákat. Nekem a házam előtt,de magánterületen szintén ilyen,és ekkora fenyőim voltak. Sajnos ki kellett vágatni mert már veszélyeztette a házamat. Ezek ugyanis egy idő után mikor megnőnek az ilyen laza talajban, egyszerű erőkar tisztelt okosok, nem bírja a nagy terhet a gyökérzet amely szinte teljesen vízszintesen terjeszkedik, és nem bír talpon maradni. Ennyi a történet szakmai hozzáértés nélkül mondom én,és ezért mondták a szakemberek,hogy tájidegen. Hegyes,dombos,sziklás talajban tovább bírja. Igazuk van és a potyogó,rozsdásodó tűlevelekről meg lehet olvasni az interneten,aztán meg ide f...ságokat írni! Sok birka szaktanácsokért jár a Dzsungelországba bár az sem kerül pénzbe. Hát nem egyszerűbb ide feljönni? annyi itt a hozzáértő,hogy Dunát lehet velük rekeszteni szó szerint.”
 • 20. permanganat 2011. október 20. 14:06
  „?s még, hogy " ezt a klímát nem kedvelő " ? Hát ha annyira kedvezőtlen lenne nekik ez a klíma, nem is nőttek volna ennyire nagyra ;)! Ezek fenyők éppen az alkalmazkodóképességükről híresek !
  "A növények betegek, gyökerük sekély, nagyobb esőzés során a kimosódás miatt könnyen kidőlhetnek." Fel tudnak-e mutatni botanikai tanulmányt, hogy betegek ezek a fák? És mégis, a kimosódáshoz valamiféle lejtés is kell, hova mosódjon a talaj vízszintes helyzetben ? Elnyelődik a víz, és semmi nem mosódik sehova, esetleg a nagyobb esőzés elmosta az ésszel való gondolkodást, nem a fákat kéne bántani, hanem néha rendbe tenni őket, gondozni, mert van ennél nagyobb gond is, amire lehetne figyelmet fordítani.

  Pancsernek: teljes egészben egyetértek!”
 • 19. pancser 2011. október 20. 13:39
  „T.moha! Nem fogják megmondani, ma ez a trendi, de egyszer majd meg fogjuk tudni! Irtsd a fákat, ha szép parkot akarsz, valahogy ez megy nálunk. Én is szeretném tudni ki ennek az irányvonalnak a meghatározója és milyen alapon. Ellene vagyok a fák helyett virágoskertet mozgalomnak. A fa a város tüdeje főleg nagy forgalmú helyeken és magas házak között. már nem tudom hányadok botrány ez, volt egy a Lucsony utcában, a panelos körforgalomnál, most meg itt. Mindig arra hivatkoznak, hogy a fák betegek meg görbék stb. 35 éves fákra is ezt mondták a paneloknál, az sem volt igaz. Most várhatom ki fog az írásomon felháborodni! Gondolom az aki a fák bűnéül a sekély gyökerezést, meg a nem őshonosságot rótta fel. Örökre eltiltanám, hogy a város parkjaihoz, fáihoz köze legyen!”
 • 18. hablaty 2011. október 20. 12:30
  „Kendericéhez csatlakozva, szerintem is túlságosan korai kivágni a fákat, ki tudja, hátha még szükség lesz rájuk valamikor.”
 • 17. Tmoha 2011. október 20. 11:19
  „Szeretném tudni a következőket: kidöntött a fák kivágásáról, név szerint? Ki vágja ki a fákat, név szerint? Milyen pontos indokok alapján? Mi lesz a helyén? Ki végzi az új tér kialakítását? Ha ezek nem közérdekű adatok, azt is kérem nyilvánosságra hozni.”
 • 16. Alex64 2011. október 20. 00:14
  „A vágás ma délelőtt (2011.10.19) megkezdődött. Lesznek szép pici parkjaink a hozzá gidres gödrös erdei útjaink már kész vannak.”
 • 15. RickCartman 2011. október 19. 20:18
  „én is fák kivágása ellen vagyok!
  biztosan tud helyette ültetni az említett cég újakat, de mire azok megnőnek, hol lesz már az a cég...
  vajon azokat ki fogja gondozni?
  fát kivágni a legkönnyebb dolog a világon, és ültetni helyette divatból cserjét, de pont ezeket a fenyőket? miért nem teszi rendbe őket az, akinek a területén állnak? gyakran járok arra, nem kerülne sok fáradozásba, olcsóbb lenne, mint valami kétséges újratelepítés, és mindenki jól járna, a fák is élhetnének tovább
  félek, a kérdés "magasabb szintű elvtársaknál" már régen eldőlt, ez itt nem konzultációs oldal, hanem tényeket közöltek velünk...”
 • 14. kenderice 2011. október 19. 20:07
  „Épp a napokban lesz ötvenöt éve, hogy azokkal a fákkal érrdekes dolgok történtek!
  Soha nem lehet tudni mit hoz a jövő, és úgy gondolják, jobb ha nincs ott semmi.”
 • 13. pancser 2011. október 19. 16:24
  „Örülök neki, hogy ilyen sokan keltek a fák védelmére, nagyon igazunk van. Egy fa a természet(isteni gondviselés) több évtizedes munkálkodásának eredménye, és ennek a folyamatnak egyesek Stihl fűrésszel vetnek véget. Ebből elég volt!
  Lehet a város szépítésével úgy is foglalkozni és ez helyes, hogy megkímélem, javítom a meglévőt. A tarvágásos parkosításnak nincsen helye a városban!”
 • 12. sicc 2011. október 19. 15:18
  „Csatlakozom az elöttem szólókhoz. Felháborít, hogy vannak akikneki az a szép, és akkor van rend, ha minden csupasz ,sívár, unalmas .Ezek a fák színfoltjai voltak a városnak, nagyon romantikus környezetet adtak a templonak! A fákat gondozni kell ,nem kivágni,ha jól tudom nem betegek.
  Nem őshonos ??? Rengeteg fa, cserje nem őshonos mégis jól beleillik a környezetbe.Például sokan nem tudják, hogy híres akácfánk, még csak nem is európai, amerikából érkezett e XVII. században!!! Akácos út ,ha végig megyek rajta ...:) Hát ,ha ezzel az indokkal az akácfákat is kivágnák! Nevetséges !”
 • 11. Senki* 2011. október 19. 08:29
  „Azért jó látni, hogy mi mindenre van pénze a városnak. Örülni kell, hisz ezek szerint már csak ilyen szépítgetésekre (lsd. Városközponti parkosítás) kell néhány forint. Minden más rendben van. :)”
 • 10. INVEKTUS 2011. október 19. 08:14
  „Szép reggelt.

  Fát kivágni vétek !!!!!
  Kivéve ha az baleset előidézője lehet! (korhadt)

  "Kivágják az itt nem honos fenyőket" A KÍNAIAK SEM ŐS HONOSAK ITT MÉGSEM KÜLDJÜK HAZA ŐKET!!”
 • 9. pancser 2011. október 19. 07:57
  „Az igaz, hogy az erdei fenyő nem őshonos faj. És akkor mi van? Ez nem elfogadható indok. Nem őshonos fajokkal van tele minden park és kert. Nem őshonos például a közkedvelt tuja, az aranyeső(hivatalosan, aranyfa) a platán, a tűztövis, a sövénynek használt fagyal sem, oldalakon lehet sorolni az ember által betelepített fajokat.
  A fenyő örökzöld, üde színfolt a téli tájban. Az evangélikus templom mellettieket megszoktuk a város részei, ne bántsák őket! Amúgy meg az erdei fenyő pionír faj, rossz körülmények, mint rossz talaj, szárazság, városi levegő mellett is életben marad. Hadd éljenek azok a fenyők!”
 • 8. Alex64 2011. október 18. 23:39
  „Egy szép napon még a következő választás előtt talán a Wittmann Antal park is sorra kerül. Ott aztán lesz mit irtani bőven”
 • 7. pancser 2011. október 18. 22:15
  „6-hoz: 8. sor helyesen: A fenyő nem rongálja a házat, .....”
 • 6. pancser 2011. október 18. 21:55
  „Az erdei fenyő tényleg nem őshonos faj, de a kivágás egyéb indoklásán mosolyognom kell. Felkopaszodtak a fák, persze, ha sűrű állásban vannak, vagy legallyazzák. A fenyőfa is levelet vált, a levél barnul és lehullik, csak nem úgy mint a lomblevelű fák, hanem folyamatosan, minden fenyőerdő alja tele van lehullott fenyőtűvel. Sekélyen gyökeredzik? Persze ez fenyőtulajdonság, eredeti élőhelyén a sziklákat fedő vékony termőréteg miatt van így. Bármikor kidőlhetnek? Ezt én kétségbe vonom egyáltalán nem úgy néznek ki. Ha őshonos, ha nem, ez az újabb fairtás egyáltalán nem teszik. Csak gömbjuhart ne a helyükre! Amúgy nem tudom mit lehet ültetni a helyükre, mert a hely szűk, a lombos fák terebélyesek, sőt elég nagy mennyiségű lombot szórnak szét ősszel. A tető nem rongálja a házat, csak annál a gazdánál aki nem veszi a fáradságot, hogy a tetőnek dörgölődző ágat levágja!”
 • 5. embertelen 2011. október 18. 18:21
  „2. fagus Vettem a lapot, de megjegyzem, hogy a mai világban nem elég csak tisztességesnek lenni, hanem annak is kell látszani, főleg azok elött, akiket az országos fidesz nap mint nap hazugságaival megvezet! Az elvégzendő munkákhoz sok sikert kívánok.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás: Juhász József újból a polgármester

Juhász József a szavazatok 62 százalékával újból Hédervár polgármestere. Tovább olvasom