Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Kivágják a cseresznyefákat Lébényben

Kivágják az elöregedett, magasra nőtt, a villanyvezetékek miatt balesetveszélyes cseresznyefákat a lébényi Római utcában. Egy sikeres pályázat révén díszfákkal pótolják a régieket.
Szinte csak a gond van ezekkel a gyümölcsfákkal, sokat szemetelnek, a gyermekek sokszor letépkedik az ágakat. Igaz, idén nagyon szép termést hoztak – magyarázza Hágel József, aki a hatvanas évek elejétől él a lébényi Római utcában. A helyi önkormányzat ebben az utcában tervezi ugyanis, hogy kivágatja az elöregedett, beteg cseresznyefákat, melyek elérik a villanyvezetékeket. Gyümölcsöt szedni ezekről ugyanis életveszélyes. A kivágottak helyett pályázati pénzből újakat ültetnek: amerikai vagy torzsás ecetfákat, amelyek négy méternél magasabbra nem nőnek.

Az önkormányzat levélben értesítette szándékáról a Római utca lakóit, akik ha kivágják augusztus 31-ig a szóban forgó fákat, megtarthatják a faanyagot. Ezt követően viszont az önkormányzat vágatja ki azokat, és szállíttatja el.

Hágel József háza előtt két cseresznyefa is magaslik, koronájukat lemetszette, azok nem érik el a villanyvezetéket. Ennek ellenére augusztusig ő mindkettőt kivágja. Orosz István fiával éppen meggyet szed, amikor faggatjuk. Családi házuk előtt két fiatal fa – alig tízévesek – adja a gyümölcsöt.

– Kicsik még ezek a fák, nem hiszem, hogy ki kellene őket vágatni – jegyzi meg a férfi.

Horváth Imre és felesége 1968-ban költözött a Római utcai családi házba. Ők már korábban kivágták a cseresznyefát és meggyel pótolták.

– Ha vihar van, a magasabbik fa ágai hozzáérnek a villanydrótokhoz. A gyermekek miatt is veszélyesnek tartom, akik a gyümölcséréskor másznak fel arra – hangsúlyozza Horváth Imréné. Az asszony azt is felvetette: ha baleset történik, kié a felelősség?

Erre a kérdésre már Kovács Gábor polgármester válaszol: mivel a fák közterületen találhatók, egy esetleges baleset során az önkormányzatot terhelné a felelősség.

Hágel József augusztusig maga vágja ki az elöregedett cseresznyefákat.
Hágel József augusztusig maga vágja ki az elöregedett cseresznyefákat.


– A Római utca lakói közül korábban évente adtak be engedélyre kérelmet, hogy kivágatnák a beteg, magasra nőtt cseresznyefákat. A kivágás illetékhez kötött, most viszont ingyen ki lehet vágni a balesetveszélyes gyümölcsfákat, a faanyagot is felhasználhatják, ennek sokan örülnek. Sőt, a régieket új dísznövényekkel is pótoljuk – tette hozzá a polgármester. Elmondása szerint a már említett pályázat keretében más utcákban tavasszal diófát, páfrányfenyőt és gömbjuhart ültettek.

Természetesen a kivágásoknak akadnak ellenzői is. Egy férfi azt hiányolta, miért nem kérdezték meg az utcában élőket. Egy másik Római utcai lakos, Kovács Gábor pedig az árnyékos lombokat hiányolja. Családi háza előtt ugyan nem volt fa, szomszédja viszont a napokban vágta ki a cseresznyefát.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. június 25. 05:47
  „Hát vannak, akik még nem hallottak a földkábelről. Persze nem kell a fáknak az égig nyúlni sem.”
 • 4. vanessa 2011. június 24. 12:23
  „Szép napot!Az ültetésnél hibáztak, akkor is tudták ott a villany vezeték,nem kellett volna oda ültetni, kár értük, ugyis kevés magyar gyümölcs van, aki utcára ültet gyümölcsfát,jól gondolja meg,ha villanyvezeték van ott”
 • 3. janika 2011. június 23. 20:46
  „Így fog városiasodni Lébény!”
 • 2. fityesz 2011. június 22. 23:00
  „A fő diszpinty a polgármester,egyszemélyben ő döntött a fák kivágásáról.Az utca lakói mehetnek chilei cseresznyéért a tescoba”
 • 1. janika 2011. június 22. 17:28
  „A jövő nemzedéke már diszkfákról táplálkozik, hisz Ők a díszpintyek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerarendszer, nyilatkozat és díjak

Soros ülését tartja a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön délután 1 órakor… Tovább olvasom