Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kitörési pontokat keres a város

Egy idegenforgalmi koncepciót, nemzetközi oktatási és tudományos központ létrehozását, illetve a városlakók identitásának erősítését fogalmazza meg kitörési pontként a Mosonmagyaróvár elkövetkező 15 évét felvázoló jövőkép.
Az országban egyedülálló kezdeményezésként a városlakók bevonásával készíti el Mosonmagyaróvár az elkövetkezendő tizenöt évre szánt jövőképét. A több választási cikluson átívelő projekt révén a különböző politikai irányzatok egyetértésre juthatnak a hosszú távú célokban, a településfejlesztési döntések meghozatalához hosszú távra érvényes szempontokat ad, lehetővé teszi a feladatok közti rangsorolást és az egy irányba mutató szakmai résztervek kialakítását, valamint hozzásegíthet számos nemzeti és uniós támogatás megszerzéséhez.
Érdeklődésünkre Botos Gábor, a városháza főtanácsosa elmondta, 400 embert közvetlenül is bevonva minden helybelinek lehetősége volt arra, hogy véleményét kifejthesse személyes interjúk vagy kisebb csoportos konzultációk keretében. Az eddigi információgyűjtés és kommunikáció alapján három kitörési pont rajzolódott ki, amelyekre az elkövetkezendő tizenöt évet alapozni lehet.
Az első egy olyan komplex és speciális idegenforgalmi elképzelést vázol fel, ami nemzetközi szinten is ismertté teszi a várost. A program megfogalmaz egy úgynevezett óváricumot az idegenforgalomban, ami az elképzelések szerint európai szintű festőiskola létrehozása lenne Mosonmagyaróváron.
A jövőkép kidolgozói – a megkérdezettek véleményei alapján – kitörési pontot látnak továbbá egy nemzetközi oktatási és tudományos központ létrehozásában is. Ebben a munkában az egyetemi kar kiemelt szerepet kapna és el kell érni, hogy az egyetemhez kapcsolódó kutatóintézetek visszakerüljenek a városba. A harmadik és egyben a legfontosabb kitörési pont a városban élők identitásának és lokálpatriotizmusának erősítése, hiszen enélkül nem valósítható meg egyetlen elképzelés sem.
A kitörési pontokhoz tartozó 121 konkrét elképzelés és javaslat mindegyikéhez forrásokat társítottak, megvizsgálva, hogy reálisak-e az elképzelések. A jövőképben megfogalmazott célkitűzések megvalósításához az állami, önkormányzati és uniós források mellett szükség lesz a gazdálkodó szervezetek bevonására, valamint a városlakók szellemi forrására is.
A június közepére elkészülő összesített anyagot társadalmi vitára bocsátják egy városkonferencia keretében, ahol mindenki elmondhatja a véleményét. Az újabb megbeszélésen tapasztaltakat is beépítve az anyagba, várhatóan a szeptemberi ülésen kerül a testület elé a város hosszú távú koncepciója.
A Kisalföld információi szerint a jövőkép kidolgozásával megbízott budapesti cég több pályázati feladat teljesítésével együtt 3,6 millió forintért végzi el a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A paprétiek is dunakiliti vizet ihatnak

Bezenyén a beruházás körüli látszólagos nagy csönd ellenére a helyiek bíznak a… Tovább olvasom