Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Kiszélesítenék a zöld folyosót

Mintegy hétszázezer forintra pályázott Lipót önkormányzata a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál, hogy a Szigetközben a páratlan értékű vadgesztenyesort egy méterrel kijjebb ültessék, hogy kiszélesítsék a közutat.
Vadgesztenyesor: Pótolnák a kiszáradó, pusztuló fákat, és két méterrel szélesebb lehetne a közút.
Az 1930-as évek elején Lipót és Darnózseli közé ültetett vadgesztenysor néhány fája már megérett a kivágásra. A termálvizéről nevezetes település ezért pályázat útján próbált meg pénzt szerezni kivágásukra és új kisfák telepítésére. Sulyok Attila polgármester szerint bár már másodszor utasították el kérésüket, újra próbálkoznak a minisztériumnál.

20–25 fát pótolnának

– A már kipusztult vadgesztenyék eltávolítását és pótlásukat szerettük volna megoldani ebből a pénzből – vázolta az elképzeléseket a polgármester. – Körülbelül 20–25 fáról lenne szó, melyeket a régi helyétől egy méterrel kijjebb ültetnénk, kiszélesítve ezáltal a közutat. Ezt a páratlan értékű vadgesztenyesort még a harmincas években ültették, amikor jobbára csak lovas kocsik haladtak ezen az úton. A mai gépjárműveknek és a teherforgalomnak már nem elég széles az út, ezért hosszabb távon szeretnénk majd ezt a gondot is megoldani.

A közútkezelő gondozná

– A vadgesztenyesor élettartama a végéhez közeledik, ám szeretnénk folyamatosan pótolni a kipusztuló fákat. Növényvédő szerekkel ma már meg tudjuk akadályozni, hogy a június elején támadó moly kárt tegyen a gesztenyefákban: a levelek lehullását a vegetációs időszak végéig ki tudjuk tolni. Terveink szerint tizenkét centiméter kerületű előnevelt kisfákat ültetnénk a helyére, melyek gondozását az állami közútkezelő vállalta magára. A gesztenyefák esztétikailag is fontosak, egy ilyen zöld folyosó ritka természeti érték – mondta a polgármester.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magántanintézet és mintauradalom

A gyakorlat és tudomány együttesen hozta létre az 1800-as években a nagy hírű magyaróvári egykori… Tovább olvasom