Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kisvállalkozások települhetnének a Nagydombokhoz

A szomszédos Mowinparkhoz hasonló funkciót kaphatna a Nagydombokként ismert terület a város határában. Az ingatlanon jelenleg az egykori lőporgyár vasbeton bunkereinek romjai találhatók. A területet kisebb telkekre osztanák, ahol vállalkozások telepedhetnének le.
 
Változtatna az önkormányzat az övezeti besorolásán annak az ingatlannak, amely a már rekultivált hulladéklerakó és a Mowinpark között terül el. A terület nagyobbik része üres, egy darabján pedig az egykori lőporgyárhoz tartozó épület romjai találhatók. A Nagydombok „bunkerei" eredetileg részei voltak annak a több mint háromszáz épületnek, objektumnak, amiket az egykori lőporgyár kiszolgálóegységeiként hoztak létre az 1910-es években. Az Osztrák–Magyar Monarchia közös hadügyminisztériuma ugyanis az akkor még különálló Moson és Magyaróvár között elterülő több mint ötszáz holdnyi területet jelölte ki a lőporgyár megépítésére.

A Nagydomboknál lévő terület évtizedek óta kihasználatlan, a százéves romos bunkerek elbontása viszont nem kis feladat.
A Nagydomboknál lévő terület évtizedek óta kihasználatlan, a százéves romos bunkerek elbontása viszont nem kis feladat.

A Nagydomboknál lévő objektum múltjáról, eredeti funkciójáról nagyon keveset tudni. Vélhetően lőpor tárolására is alkalmas védműként készült. Az első világháború után elvesztette jelentőségét, a két világháború közti funkciójáról pedig egyáltalán nincsenek feljegyzések. Annyi bizonyos, hogy a második világháború idején légvédelmi figyelő őrsként működött. A háborút követően számos próbálkozás volt a megsemmisítésére, ám a sorozatos robbantási kísérletek sem vezettek eredményre. A kilencvenes években a dombok nagy részéből elszállították a földet, így mára szinte csak a csupasz vasbeton szerkezetek maradtak meg.

Ezt az ingatlant szeretnék most hasznosítani. Az ingatlan – még további hat szomszédos telekkel együtt – a Movinnov Kft. tulajdona. A terület jelenleg különleges hulladék elhelyezésére és kezelésre szolgáló övezetbe tartozik, ennek okán harminc százaléka építhető be, legfeljebb 6,5 méter magas épületekkel.

A Mowinpark létrehozásának kettős célja volt: egyrészt nagyobb területeket biztosítani nem szennyező ipari cégeknek, másrészt kisebb telkeket kialakítani helyi vállalkozások részére. Ez utóbbira folyamatos az igény, emiatt már többször kellett módosítani a szabályozási tervet. A mostani tervezett változtatásnak is ez a célja. A jelenleg kihasználatlan területen több, 1200–1500 négyzetméteres telket lehet kialakítani. A gazdasági célú hasznosításhoz övezetet kell váltani, s gazdasági-kereskedelmi övezetet kijelölni. Ez illeszkedne is a környezetéhez. A tömbben két magántulajdonú ingatlan is már ebbe az övezetbe tartozik. Az ide kért beépítési paraméterek – az ötvenszázalékos beépíthetőség és a 7,5 méteres építménymagasság – szintén azonosak a Mowinpark kisebb ingatlanaiéval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely Vágtán táncolt az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes

A napokban érkeztek haza az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes tagjai erdélyi körútjukról. Tovább olvasom