Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kistérségek: pályázni, pályázni, pályázni

Szakmai konferencián vettek részt tegnap Dunaszigeten a szigetközi és csallóközi polgármesterek. A megbeszélésen az önkormányzatok és a kistérségek anyagi és fejlesztési lehetőségeiről esett szó, különös tekintettel a határon átnyúló közös projektekre.
A tegnapi egyeztetés egy Lenin-idézet átfogalmazásával kezdődött. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke szerint a legfontosabb dolga most az önkormányzatoknak: „pályázni, pályázni, pályázni".

Vida Szabolcs, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal tervezési koordinátora előadásában elmondta: a 2000-től 2006-ig terjedő időszakra a strukturális alapokra és a bővítés költségeire 195 milliárd euró jut. Ez harmadannyi pénz a korábban csatlakozott tagállamokhoz képest. A Nemzeti Fejlesztési Terv 2007-től lényegesen több forrást biztosít: nemcsak központi, hanem regionális programokra is.

Az interregionális együttműködés is a terv része lesz, s nem kell külön brüsszeli kontrollal pályázni. A határon átnyúló projektek kapcsán szóba került, hogy Szlovákiában a források egy része még nincs lekötve, s a pályázati kiírások egy részéről is egyeztetés folyik. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek bekapcsolódnak a Nemzeti Fejlesztési Tervbe, koncepciót kell megfogalmazniuk, s társulniuk kell civil szervezetekkel, gazdasági társaságokkal. A projekttámogatás mértéke itt általában 90 százalék.

Serfőzőné Kulcsár Ilona, az Infinity Kft. önkormányzati szakértője előadásában kifejtette: az Interreg pályázati lehetőség célja, hogy a nemzeti határok ne jelentsék a fejlődés korlátját. A szomszédsági program során a szervezetek különbségeit összhangba kell hozni. Az Interreg III/A lehetőséget nyújt a határon átnyúló természetvédelmi együttműködésre. A strukturális alapokból az összköltség 75 százalék, míg központi forrásból legfeljebb 20 százalék hívható le, így az önkormányzatoknak legalább 5 százalékos önrésszel kell rendelkezniük.

Az Interreg III/C pályázaton infrastrukturális beruházásra nem lehet pályázni. Ezen a projekten minimum 200 ezer, maximum 5 millió eurót lehet igényelni. Tétényi Éva megyei főépítész a rendezvényen megjegyezte: szerinte Szigetköz és Csallóköz ökológiai fejlesztését össze kellene hangolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTE: A megegyezés után modern tekepálya épülhet

A Mosonmagyaróvári Torna Egylet hamarosan visszakaphatja nevét. A Fővárosi Ítélőtábla a felperesnek… Tovább olvasom