Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kistérségek: jogok mellé lehetőségeket

A Tusnádfürdői Szabadegyetemen Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere is előadást tartott. Véleménye szerint a kistelepüléseken esélyegyenlőséget, s a jogok mellé lehetőségeket kell teremteni.
A kistelepülések helyzetéről Máriakálnok első embere Tusnádfürdőn elmondta: a közigazgatási reform hátrányosan érintette ezen önkormányzatokat. Véleménye szerint olyan pályázati rendszert kell kialakítani, amely a falvakban is elérhető. Egyszerűsítés szükséges a közigazgatás terén is. Az elektronikus „önkormányzás" hasznos dolog lenne, de a legtöbb kistelepülésen még nem épült ki ez a rendszer.

Széles Sándor elmondta: a lakásprogramokban hosszú futamidejű kedvezményekre van szükség. Magyarországon a kistelepülések száma évről évre nő: a jogok mindenhol azonosak, csak a lehetőségek mások. A polgármester szerint az esélyegyenlőséget mindenhol meg kell teremteni: a jogok mellé „oda kell tenni" a lehetőségeket is. A kormányzat pozitív diszkriminációval segíthetné a hátrányos helyzetben lévő kistelepüléseket. Hatékony vidékfejlesztés és területfejlesztés tehetné kedvezőbbé a helyzetet.

Széles Sándor elmondta: a szabadegyetemen szó esett a székelyföldi autonómia kérdéséről is. Ha lehetőség lenne a kettős állampolgárság felvételére, akkor kevesebb székelyföldi magyar települne át Magyarországra: ezért támogatja ennek az elképzelésnek a megvalósítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók kellenek a Szigetközre

A Szigetközi és Mosoni-Duna rehabilitációjára már csak két napig lehet benyújtani az igényeket. Erre… Tovább olvasom