Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kislányuk nevét őrzi az utca

Gyermekéről neveztette el a telkük előtt húzódó utcát egy házaspár Mosonmagyaróváron. Noha a kormányzó frakció ellenezte a Napsugár utca elnevezést, a polgármester javaslatára a testület megszavazta az előterjesztést.
A város képviselő-testülete még 2006-ban hozott létre egy munkacsoportot a város közterületei elnevezésének felülvizsgálatára. A szakmai bizottság akkor tizennégy utca átnevezésére tett javaslatot. Ezekről aztán a testület két fordulóban döntött is. A munkacsoport megfogalmazott továbbá egy ajánlást is az újonnan kialakított közterületek elnevezésére. Sőt, elvileg véleményezési jogköre is lenne a bizottságnak az ilyen esetekre. Ennek ellenére azóta több alkalommal döntött a testület egy-egy utca elnevezé-
séről anélkül, hogy a kérdésben kikérték volna a munkacsoport véleményét. Így történt ez legutóbb is, amikor a képviselő-testület októberi ülésén foglalkozott egy utca elnevezésével.

Így fest a Napsugár utca.
Így fest a Napsugár utca.

Ezt megelőzően egy házaspár kereste meg a polgármesteri hivatal igazgatási osztályát utcájuk elnevezése ügyében. Kérték, hogy a tulajdonukban lévő ingatlan melletti közterületet Napsugár utcának nevezze el az önkormányzat. A városháza megkereste a közút által érintett néhány ingatlan tulajdonosát, akik zömmel a Napsugár utca elnevezést ajánlották. Ezért az igazgatási osztály ezt a nevet javasolta a képviselő-testületnek.
A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta az utcaelnevezést. A tanácskozáson Pető Péter (Fidesz) frakcióvezető arra hívta fel a testület figyelmét, hogy képviselőcsoportjuk nem támogatta az utca elnevezését. Pető elmondta: a kérelmező házaspár gyermekét Napsugárnak hívják, ezért kérték, hogy az utcát is így nevezzék el. Az érintett közterület egyébként a Lajta-lakókert mellett egy zártkertek közt húzódó földút.

A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy korábban a testület döntött egy bizottság létrehozásáról, aminek feladata volt a város utcaneveinek felülvizsgálata és a javaslattétel az esetleges átnevezésekre. A képviselő szerint minden új közterület elnevezésekor ki kellene kérni a bizottság véleményét. Így nem fordulhatott volna például elő, hogy jó szándékú magánemberek kezdeményezésére Tiszavirágnak nevezzenek el utcát a Mosoni-Dunához közel. Pető Péter hangsúlyozta: amennyiben ezt a javaslatot megszavazzák, a jövőben nem tudják majd megakadályozni azokat a kezdeményezéseket, ha valaki a gyermekéről szeretne elnevezni egy utcát. Éppen ezért a Fidesz-frakció nem támogatta a javaslatot.
Nagy István polgármester viszont az előterjesztés megszavazása mellett érvelt. Mint mondta: miért ne tehetnének így jót egy családdal. Annál is inkább, mivel a közút által érintett ingatlanok tulajdonosai sem ellenezték ezt az elnevezést. A testület többsége végül megszavazta, hogy az utat Napsugár utcának nevezzék el.

Olvasóink írták

 • 12. Lomex 2012. november 12. 12:12
  „Valahol azért a Petőnek is igaza van. Ha már van rá munkacsoport, akkor ki kellen kérni az ő véleményüket is. Egyébként Hippyke 6. kommentje után én sem látok semmi problémát az utca ilyen formán történő elnevezésében.”
 • 11. pancser 2012. november 11. 19:18
  „10. Besenyőpista 2012.11.11. 14:49
  29 999 ember viszonyulásáról írtam az utcanevekhez és nem a nevükben. A kavarást te kezdted, ki kivel, mit, ki a kaméleon stb. egy jelentéktelen dolog miatt.”
 • 10. Besenyőpista 2012. november 11. 14:49
  „pancser!
  Mindenki a saját véleménye miatt szégyellje magát! Megfogadtam, hogy sokakkal együtt nem reagálok a te megnyilvánulásaidra! Azt azért nem hagyhatom szó nélkül, hogy valaki olyan nagyképű, hogy 29 999 mosonmagyaróvári polgár nevében nyilatkozik! Amennyiben ismételten /többször/ elolvasod az én korábbi bejegyzéseimet, rádöbbenhetsz, hogy az ég világon semmi gondom nincs az utcanevekkel. Én a cikk tartalmához írom a véleményemet, nem az engem bírálók kioktató bejegyzéseihez!”
 • 9. pancser 2012. november 11. 09:00
  „8. Besenyőpista 2012.11.10. 19:22
  Azon gondolkodom ki kit és miért utál, mert nekem ebből ez jön le. 29 999 mosonmagyaróvári polgár békében van az utcanevekkel szerencsére, ti meg marjátok egymást én szégyellném magam!”
 • 8. Besenyőpista 2012. november 10. 19:22
  „Vettem a fáradságot és utánanéztem egy két dolognak. A cikk írója a biológia terén hiányos ismeretekkel rendelkezik. A Tiszavirág /Kérészek rendje/ Európában elterjedt, csak sajnos nagyobb számban már csak a Tisza vidékén fordul elő. Honosítsa meg a Mosoni Duna vidékén is és semmi baja nem lesz az utca elnevezéssel!
  Továbbá a cikk írója állítólag tagja a nagy tudású bizottságnak és most nehezményezi, hogy nem kérdezték meg.
  Ő valószínű a Kaméleon utcát javasolná!”
 • 7. INVEKTUS 2012. november 10. 12:17
  „Engem nem zavar hogy milyen utcát milyen névvel látnak el. Ha a közelbe vagy az utcába toltarto gyár lenne akkor
  Ez az utca most tolarto utca lenne

  Ha én utca beli lennék én is hozzájárultam volna a Napsugár elnevezéshez !

  pl a volt Lenin ut pedig nem is járt ott Lenin”
 • 6. Hippyke 2012. november 10. 09:31
  „Azt, hogy az utca nevet kapjon egy nyugdíjas házaspár kérvényezte és az utcában lakó, illetve az utcában kerttel rendelkezők beleegyező aláírását is ők gyűjtötték össze. A név pedig onnan lett, hogy az egyik ott lakó pár akkor még csak várta a babát, és az ő neve lett Napsugár és így a legfiatalabb leendő lakóról nevezték el az utcán.”
 • 5. Lomex 2012. november 09. 08:36
  „A kommentek és a cikk fényében most kezd érdekessé válni a téma :).”
 • 4. Kelevra 2012. november 08. 20:21
  „Egész véletlenül személyes, 25 éves barátság fűz az említett pár férfitagjához. Ezek fényében jelentem ki hogy még véletlenül sem ők kérvényezték hogy legyen Napsugár az utca neve. Ezért kérném a cikk íróját hogy tegyen közzé egy újabb cikket amiben helyesbít és elnézést kér hogy valótlan információkat jelentetett meg.”
 • 3. tökmindegy 2012. november 07. 10:02
  „Gondolom ezek után a család az aszfaltozás költségeit is finanszírozza.”
 • 2. pancser 2012. november 07. 08:50
  „Az utca elnevezésekből nem kéne ekkora ügyet kreálni, de úgy látom nem is kreáltak, megszavazták! A Tiszvirág utca tábláján én is meglepődtem, de ha van, hát van!”
 • 1. Besenyőpista 2012. november 06. 13:43
  „A cikk elferdíti a valóságot! Amennyiben a FIDESZ frakció nem támogatta az elnevezést, miért szavazták meg? A frakcióvezető, ha nem beszél vissza a saját választási körzetébe, akkor az ott lakókon kívül nagyon kevesen tudnák, hogy Napsugár nevű gyerek lakik ott, többen inkább a Nap sugárzására gondolnának, ami természetesen egy szép és elfogulatlan utcanév. Gondoljunk csak bele a Lőpor, vagy a Hadirokkant utca elnevezésekbe! Építészünk sem kételkedik benne, hogy a Liszt Ferenc utcát nem róla nevezték el! A bizottság tudomásom szerint eseti jelleggel lett 6 éve megválasztva. Akkor sem álltak a helyzet magaslatán, mert a jelenlegi Április utca elnevezésre sem tudnak elfogadható magyarázatot adni, ha csak azt nem, hogy a kreativitásukból ennyire futotta. Lehet, hogy megtiltanák, hogy a Lilla utcába azonos nevű nő költözzön! A frakcióvezetőnek és a cikk írójának azonban a család köszönettel tartozik az olcsó reklámért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges fotós-verseny: nézze meg a fotómaraton képeit!

A Levéli Gyermekönkormányzat idén első alkalommal rendezte meg különleges fotós-versenyét, a… Tovább olvasom