Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kisiskolákból indultak a hírnév felé

Szigetköz - A színész, a sportoló és a politikus: mindhárman olyan szigetközi kisiskolából indultak, amely önálló intézményként már nem működik. Pálinger Katalin Európa-bajnok kézilabdázó, Marjai Virág Franciaországban is elismert színésznő, míg Cséfalvay Zoltán közgazdász, professzor, helyettes államtitkár lett.
Mecsér, Püski és Máriakálnok általános iskolája ma már nem működik önálló intézményként: az első két faluból a felső tagozatosok is elköltöztek. (Kisbodakon, Virág falujában pedig már régen megszűnt a tanoda.) Pedig mindhárom község, s annak oktatási intézménye büszke lehet egykori tanítványaira. Sokan nem is tudják: Mecséren világhírű sportolók, Püskin európai díjat nyert színésznő, Máriakálnokon közgazdász-politikus végezte iskoláit.

„Elsős voltam, amikor szüleimmel Győrbe kerültünk. Eleinte nagyon furcsa volt a lakótelep hangulata szülőfalum csöndje után. Nagyon szép emlékeim vannak arról a hat évről, amit Mecséren töltöttem. Ám mivel édesapám a megyeszékhelyen dolgozott, a mi iskoláztatásunk miatt szüleim a Győrbe költözés mellett döntöttek. Sajnos, csak ritkán jutok el szülőfalumba" – mondta a Kisalföldnek korábban Pálinger Katalin. A harmincéves kézilabdakapus olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok. „Mecséren a testnevelésórán sok mindent megtanítottak nekünk" – tette hozzá a falu másik híres szülötte, Gerháth Zoltán, aki szintén kézilabdakapus lett, s főiskolás világbajnoki címet szerzett. A mecséri iskolát és az óvodát 2006-ban „érte el" az átszervezés: Hédervárral társultak, s felső tagozatos diákjaik is már az „anyaintézményben" tanulnak.

Pálinger Katalin
Pálinger Katalin

Márkus István és felesége nyugdíjas pedagógusként ma is Mecséren él, összevont osztályokban tanítottak a nyolcvanas években is. „Katit első osztályban tanítottam, mielőtt elköltöztek: jó közösségi szellemű kislány volt, bár akkor még nyilván nem látszott, hogy ilyen sportolói karriert futhat be" – mondta Márkus Istvánné. Férje testnevelést tanított: „Gerháth Zoltán akkor még legtöbbször mezőnyben játszott, jó mozgású gyerek volt". A „tanár úr" hozzátette: a hatvanas években még kétszáz diák volt Mecséren, ma már csak ötven. „Sajnos ez az oka az intézmény társulásának."

Marjai Virág
Marjai Virág

Marjai Virág, a Radnóti Színház tagja, Kisbodakon született, s az azóta Halászihoz társult püski iskola növendéke volt. A huszonnyolc éves színésznő Színművészeti Egyetemet végzett, 2007-ben a Radnótiban az évad legjobb színészének választották. Nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon is sikeres: tavaly a Türelem című filmben nyújtott szerepével a legjobb alakítás díját nyerte el a franciaországi Angers Premier Plans filmfesztiválon. Hosszú évtizedekig Püski, Dunaremete és Kisbodak diákjai a közös tulajdonú, Püskin működő iskolába jártak – így Marjai Virág is. Az intézményátszervezés nemrégiben azonban itt még bonyolultabb volt: Püski Halászihoz csatlakozott, a másik két település Darnózselihez. „Hat évig jártam a püski iskolába, s szeretettel emlékszem vissza azokra az időkre. Kiváltképp a tavaly elhunyt magyartanáromra, Deák Ferencné Magdi nénire. Tudom, hogy az egykori iskolám társult, s kissé szomorú is számomra, hogy az intézmény már nem a korábbi formában működik.

Tavaly nyáron egyébként a kisbodaki és a püski falunapra is meghívtak: boldog voltam, mert rengeteg ismerős és egykori osztálytárs jött el, olyanok is, akikkel már több mint tíz éve nem találkoztam" – mondta a színésznő.

Cséfalvay Zoltán
Cséfalvay Zoltán

Cséfalvay Zoltán 50 éves: egyetemi tanár, közgazdász, a Fidesz egyik gazdasági szakértője. A máriakálnoki általános iskola elvégzése után több német egyetemen tanult ösztöndíjasként. A Kodolányi János Főiskola kinevezett professzora, a Kossuth Lajos Tudományegyetem habilitált doktora, a földrajztudományok kandidátusa lett. Nevéhez fűződik a Széchenyi-terv kidolgozása, programjainak koordinálása, 2000-ben a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt. A máriakálnoki iskola még 2005-ben lett a mosonmagyaróvári Haller-iskola tagintézménye: cserébe ők helyben maradhattak. A ma is a faluban élő Gencs András a hetvenes évek elején matematikát tanított a későbbi közgazdásznak. „Kicsit szeleburdi volt, de vágott az esze, tudott mindent, amit kellett. Látszott, hogy tehetséges fiú: kiváló szakember lett belőle, bár sajnos már nagyon régen találkoztunk" – mesélte róla.

Akikre még büszkék

Máriakálnok és Arak a nyolcvanesztendős Botka Valériára, a Magyar Rádió Gyermekkórusának nyugalmazott karnagyára, Dunasziget az olimpiát megjárt kalapácsvető Szitás Imrére.


Olvasóink írták

 • 3. georgeclooney 2009. január 07. 19:27
  „Azért Kapuvárról is vannak híres emberek....van aki a hangjával,van aki a tudásával meg van,aki meg...atta magát és hires lett.....”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. január 07. 17:32
  „Pálinger Katalin nem levéli származású? Mintha ezt olvastam volna valahol, talán éppen a Kisalföldben, régebben. Vagy valaki más sportolóval keverem?

  Cséfalvay Zoltán tanulmányaiban valóban vagy egy jó nagy ugrás, legalábbis a megfogalmazás szerint... :)”
 • 1. csambo 2009. január 07. 16:13
  „"általános iskola elvégzése után több német egyetemen tanult ösztöndíjasként"
  gyors karierr meg kell hagyni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korcsolyázni csak saját felelősségre

Mosonmagyaróvár - A múlt hét végétől élettel telt meg a Vár-tó és környéke. A terület… Tovább olvasom