Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kísérlet zárásokkal, fenékküszöbökkel

Dunasziget - A dunaszigeti ökoparkban felépített dunai hullámtéri modellen múlt héten a Szigetköz–Csallóköz rehabilitációjára vonatkozó magyar javaslatot vizsgálták. Zárások elbontásával, fenékküszöbök beépítésével szimulálták a megoldásokat kisvizes és árvizes időszakban: a meanderező javaslaton módosítani kell.
A valóságnál ötszázszor kisebb modellen múlt héten már megindult a munka neves szakértők bevonásával. A most Ásványrárótól Vámosszabadiig felépített dunai modellen az évtizedek óta húzódó magyar–szlovák tárgyalások megoldási javaslatait rekonstruálják és vizsgálják.

A napokban a magyar, meanderező elképzelést próbálták ki kisvizes és árvizes időszakban.

E javaslat a magyar és szlovák mellékágrendszereket kapcsolná össze folyamatos, felszíni esésű (meanderező) főmellékág kialakításával. Eszerint az Öreg-Dunában fenékbukókat kell elhelyezni, ezért itt a vízfelszín esése a fenékbukók duzzasztó hatása miatt szükségszerűen lépcsőssé válik. Ennek a javaslatnak az egyik kidolgozója, dr. Rácz Tamás is napokon keresztül Dunaszigeten figyelte a kísérletet, melyet a vízügyi igazgatóság szakemberei végeztek. Rajtuk kívül a szlovák koncepció megalkotója, Lisiczky professzor is az ökoparkban elemezte az eredményeket. „Annyi bizonyossá vált: a meanderező terv módosításokra szorul jó néhány paraméterben, például a fenékküszöbök magasságában, valamint a zárások megnyitásában" – mondta Fűzfa Zoltán, az ökopark vezetője.

Ami lényeges: megegyeztek a magyar és szlovák szakemberek abban, hogy árvízlevezető sávokat alakítanak ki. A hullámtéri erdőket több helyen rét-legelővé alakítják át. Az egyik ilyen szlovák részen, a Bagaméri-ágrendszer környékén lesz, ahol a folyó egy majdnem derékszögű kanyart ír le. Ezen a csallóközi területen 1992 után nem művelték a rétet, mely azóta beerdősült. Emellett a szapi toroknál kell egy 100–150 méter széles erdőrészt letermelni magyar oldalon – a kutatás jelenlegi állása szerint.

Mától a szlovák, úgynevezett függőmedres javaslatot vizsgálják neves szakembergárdával. Lisiczky professzor és a szlovák vízügyi tudományos kutatóintézet vezetői mellett ezúttal a Dominik Kocingert váltó új szlovák dunai kormánybiztos, Gabriel Jencik is Dunaszigetre jön. Magyar részről többek közt Janák Emil vízügyi igazgató és Ligetvári Ferenc korábbi környezetvédelmi miniszter kíséri figyelemmel a helyszínen a vizsgálatokat.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősztől megújult óvoda várja a százhuszonöt apróságot

Mosonmagyaróvár - Megújul a mosonmagyaróvári Hildegárd Óvoda százhuszonöt éves épülete: az… Tovább olvasom