Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kisebb veszteségekkel teleltek át a vadak

A fokozott etetésnek köszönhetően a hosszú, zord és csapadékos időjárás ellenére jól teleltek a vadak a Mosonmagyaróvár környéki erdőkben. A vadásztársaságokra azonban jelentős többletkiadásokat rótt a hideg évszak.
Etetés
A Szigetköz Vadásztársaság a tájegység középső részén, több mint huszonkétezer hektáros területen, tizenkilenc település határában felel az ott élő vadállományért.

Dupla mennyiségű eledel

Takács László, a vadásztársaság elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a hosszú és hideg télen szerencsére nem volt tartósan nagy mennyiségű hó. Az állatok megfelelő táplálékhoz jutását a napi etetéssel biztosították, így sikerült elérni, hogy nem esett számottevő kár az állományban. A fokozott etetés eredményeként csupán néhány gyengébb őz hullott el.
A közel száz etető- és szóróhelyen összességében hatszáz mázsa cukorrépa, ötszáz mázsa siló és szintén ugyanennyi szemestakarmány fogyott el a téli hónapokban. Ez a mennyiség körülbelül kétszerese az előző évekének és mintegy félmillió forintos többletkiadást jelentett a vadásztársaságnak.
A Lajta–Hanság Rt. negyvenhétezer hektáros területen gazdálkodó vadásztársaságánál sem okozott különösebb károkat a zord időjárás, ám a többlettakarmányozás itt is lényeges kiadásokat jelentett.

Figyeltek az apróvadakra

Giczi Ferenc, a társaság ágazatvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a szokásos mennyiség dupláját etették meg az állatokkal. A fokozott ellátás az apróvadakra is kiterjedt. A szokatlanul hideg és tartós tél mintegy 3–4 millió forintnyi többletkiadást jelentett a lajtásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éltető segítség a szondásoknak

Az önálló étkezésre képtelen emberek életében szó szerint az életet jelenti a mesterséges táplálás.… Tovább olvasom