Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

KISBODAK - Ilyenek vagyunk: A legényavatás ma is próbatétel

Nagyszerű kezdeményezésnek tartom a Kisalföld „Ilyenek vagyunk" kampányát – hangsúlyozta Kisbodak polgármestere, Timár Gábor, aki az elsők között küldte el nekünk a szigetközi kistelepülés jellemzőit. Mi elkészítettük hozzá a plakátot.
– Évente megkoszorúzzuk a szakítást, ahol ’54-ben betört a Duna a falunkba. Az 1954-es árvíz gyakorlatilag a teljes falut lerombolta. Ekkor költözött Kisbodak a korábbi helyéről magasabbra. Templomunk egy tóból nőtt ki. Kisbodaknak a XX. század végéig nem volt önálló temploma. 1993-ban épült fel, Becker Gábor és B. Greskovics Klára tervei alapján. Ahhoz, hogy az építkezést meg lehessen kezdeni, egy tavat teljesen fel kellett tölteni. Címerünk az életünk: Mint a fűzfa: „Lebotolják, újra kihajt!" A falu jelképe az árterek fája, a fűz. Ha annak ágait tőben levágják, azaz „lebotolják", akkor a törzs új hajtásokat hoz. A címer erre és a kisbodaki ember állhatatosságára utal. Kisbodak zsáktelepülés, ám az autóbuszoknak meg kell fordulniuk a faluban. Ezt egészen a kilencvenes évek elejéig tolatással tették, míg nem készült el – a térség nagy településeit megelőzve – a körforgalom.

Mahunka Sándor professzor Világi József kisbodaki gátőrről nevezett el egy általa felfedezett élőlényt. Ez a Vilagiorium. A legényavatás ma is próbatétel az ifjúvá serdült kamaszoknak. Őket aprószentek ünnepén ceremoniális eljárásokkal fogadják a legények maguk közé. Szentestén a közös „ínekülés" ajándék a falu lakóinak.

Nagyon méretést katt a képre
Nagyon méretért katt a képre


Kisbodakról indult a nemzetközi Víz-Csöppek Mozgalom. A Kis utcai tavak mindig tiszta vizét áramlás biztosítja. A 2000-es évek elején pályázati erővel sikerült rehabilitálni a három kis tóból álló rendszert. A tavakat a tiszta vizű Pontyos-Örvényi-csatorna táplálja. A belterületi vízfelület nemcsak látványtóként, hanem horgászvízként is funkcionál. Az Esthajnalcsillag kempingből indulnak kenutúráink. Vecsei L. Ezékiel festőművész által vezetett rajztáborunk messze földön híres. Hétvégente Horváth Csaba olimpiai és világbajnok kenussal találkozhatnak a Fekete Gólyában. Ne csodálkozzanak, ha gólyánk az autójukat kopogtatja! A kisbodakiak csak lökött gólyának hívják.

A kisbodaki Szúnyogh-pajta a szentendrei skanzen legnagyobb fedett rendezvénytere. Szúnyoghék Kisbodak megbecsült gazdálkodói voltak. Híres, nyakas pajtájukat vasalás és szeg nélkül, kizárólag faragással, eresztékeléssel, csapozással készítették az ácsok. A pajtát a XX. század második felében lebontották és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban felállították. Ma is látogatható – sorolta a magyarázatot a plakáton is olvasható mondatokra Timár Gábor.


1. Évente megkoszorúzzuk a Szakítást, ahol ’54-ben betört a Duna a falunkba. Az 1954-es árvíz gyakorlatilag a teljes falut lerombolta. Ekkor költözött Kisbodak a korábbi helyéről magasabbra, a falu Püski felőli határában épült iskolaépület köré. A töltést a nagy árvíz után
megerősítették, a falu mára ismét terjeszkedik az alacsonyabb területekre.
2. Templomunk egy tóból nőtt ki. Kisbodaknak a XX. század végéig nem volt önálló temploma. A falu közepén álló kőkeresztet Khuen Mária grófné állíttatott 1817-ben. A hagyomány szerint eredetileg templomot akart építtetni, de erről lebeszélték attól félvén, hogy az utódoknak sokba kerül majd a fenntartása. 1993-ban épült fel a falu modern temploma, Becker Gábor és B. Greskovics Klára tervei alapján. Ahhoz, hogy az építkezést meg lehessen kezdeni egy tavat teljesen fel kellett tölteni. A templomot Szent Balázs és Szent László tiszteletére szentelték fel 1993. szeptember 5-én.
3. Címerünk az életünk - Mint a fűzfa: "Lebotolják, újra kihajt!"  A bodaki ember legnagyobb segítője és ellensége egyaránt a Duna volt. Az áradások rendszeresen elmosták a falut. Az itt élőknek újra és újra fel kellett építeniük házaikat, életüket. Mégsem vándoroltak máshová, hisz a megélhetést is a Duna adta - halászat, vízimolnárság formájában. A falu jelképe az árterek fája, a fűz. Ha annak ágait tőben levágják, azaz "lebotolják" , akkor a törzs új hajtásokat hoz. Néhány év alatt teljes értékű, nagy, méltóságteljes fa válik újra belőle. A címer erre, és a kisbodaki ember állhatatosságára utal.
4. Nálunk van a járás első körforgalma.  Kisbodak zsáktelepülés. A közösségi közlekedés autóbuszainak meg kell fordulniuk a faluban. Ezt tolatgatással tették, míg a "90-es évek elején - a térség nagy településeit megelőzve - körforgalom létesült a templom, a polgármesteri hivatal és a Fekete Gólya kisvendéglő háromszögében.
5. Mahunka Sándor professzor a gátőrünkről nevezett el egy általa felfedezett élőlényt.  Dr. Mahunka Sándor kutató, az MTA egykori rendes tagja – megbecsülése jeléül - egy atkafajt nevezett el Világi József kisbodaki gátőrről: Vilagiorium.
6. A Balázsolás és az Aprószentek-járás napjainkban is élő népszokás. Kisbodak igyekszik őrizni a népszokásokat. Ezek közül kettőt említettünk. Februárban, Balázs napján van a Balázsjárás vagy Balázsolás: jelmezes gyerekek csákóval, süveggel a fejükön járják a falut, koreográfia szerint kérve Szent Balázs püspököt a torokbetegségektől való megszabadításra. December 28-án aprószentek napja arra emlékeztet, hogy Heródes király – hatalmát féltve a megjövendölt új királytól – megöletett minden két év alatti kisgyermeket Betlehemben. Ennek történetét mesélik el a legények minden családhoz beköszöntve. Társul hozzá a vesszőzés: mindenkinek a hátát megérintik fűzfa vesszővel, mondván: "Kellés ne nőjön a hátadon!"
7. Legényavatás ma is próbatétel a fiúknak. Az ifjúvá serdült kamaszt az egy korosztállyal előtte járó legények aprószentek ünnepén ceremoniális eljárásokkal tagjai közé fogadja s ezzel együtt felnőttként elismeri.
8. Szentestén közös "ínekülés" ajándék a falu lakóinak.  Az egyházközség hívei a falut járva a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó egyházi és világi énekekkel köszöntik az Úr eljövetelét.
9. Kisbodakról indult a nemzetközi Víz-Csöppek Mozgalom. Link >>
10. A Kis utcai tavak mindig tiszta vizét áramlás biztosítja. Az '54-es árvíz után Kisbodak belterületi vizeit is rendezték, a tavakat lecsapolták, feltöltötték. A legmélyebben fekvő, ún. Kis utcai (ma Béke utca és József Attila utcák) tavak medre viszont elhanyagolt állapotba került. A 2000-es évek elején, pályázati erővel sikerült rehabilitálni a három kis tóból álló rendszert. A tavakat a tiszta vízű Pontyos-Örvényi csatorna táplálja. A belterületi vízfelület nemcsak látványtóként, hanem horgászvízként is funkcionál.
11. Nem az USA-ban vagyunk, mégis iskolabusz hozza-viszi a gyerekeket. A kisbodaki helyi, majd a püski körzeti általános iskola is kénytelen volt bezárni kapuit - az alacsony gyermeklétszám és a jogszabályi változások miatt. Ma a gyerekek Darnózselire járnak óvodába, iskolába. A közös önkormányzati hivatal különjáratú iskolabuszán, pedagógus felügyelete mellett mehetnek reggel és jöhetnek haza délután a gyermekeink. Tiszta Amerika!
12. Az Esthajnalcsillag kempingből indulnak kenutúráink a Duna varázslatos ágrendszerébe. Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Aki kipróbálja, visszatér Kisbodakra! Ez igazi élmény fiatalnak, idősnek egyaránt!
13. Vecsei L. Ezékiel festőművész által vezetett rajztáborunk messze földön híres. Immár hagyományosan vezeti a Kisbodaki Rajz- és Élménytábort Vecsei László Ezékiel kisbodaki születésű festőművész. Egyre több diák és egyre messzebbről jelentkezik a táborba, hogy Laci bácsi irányításával megtanuljanak egy-egy technikát, formálják szemléletüket. A délelőtt a munkáé, a délután az élményeké: pónilovagolás, kenuzás, íjászat, vetélkedők, palacsintázás, fagyizás stb. A 2013-as évi táborozók alkotásait a közösségi házban kiállítottuk, s abból készült el a 2014-es kisbodaki falinaptár.
14. Hétvégente Horváth Csaba olimpiai- és világbajnok kenussal találkozhatsz a Fekete Gólyában. Horváth Csaba, alias Indián, Kolonics György alias Kolo társa volt. Ma is aktív kenus, de a versenyzést az oktatásra cserélte. A Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség elnöke, a Víz-Csöppek mozgalom egyik alapítója. A Fekete Gólya Vendéglő pedig Kisbodak illusztris szomjoltó egysége. Indián nagyon közvetlen, imádja Kisbodakot és az "egyszerű" kisbodaki embereket. Nyáridőben gyakran megfordul itt.
15. Ne csodálkozz, ha gólyánk az autódat kopogtatja! A kisbodakiak csak lökött gólyának hívják. Rendkívüli, mondhatnánk, egészen szocializálódott egyed. A körforgalomnál az egyik villanyoszlopon rak fészket évről évre. Az emberek között olyan méltósággal jár-kel, mintha legalábbis ő lenne a bíró! Nem átallja a gépkocsik oldalát, tetejét a csőrével megkopogtatni, tehát autóval érdemes kerülni!
16. A kisbodaki Szúnyogh-pajta a szentendrei skanzen legnagyobb fedett rendezvénytere. Szúnyoghék Kisbodak megbecsült gazdálkodói voltak. Híres, ún. nyakas pajtájukat vasalás és szeg nélkül, kizárólag faragással, eresztékeléssel, csapozással készítették az ácsok. A pajtát a XX. második felében lebontották és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban - rekonstruálva - felállították. Ma is látogatható, akár 150 fős rendezvények tartására is alkalmas. Link >>
17. Az ittmaradó vagy nálunk letelepedő fiatalokat apartman és anyagi támogatás várja. Az új polgármester, Timár Gábor által vezetett önkormányzat egyik első rendelete volt: a Kisbodakon építkező vagy itt lakást vásárló fiatalok (35 éven aluliak) számára 100.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Minden újonnan született kisbodaki gyermeket pedig 30.000 forint támogatással fogad az önkormányzat. Azok számára pedig, akik még nem tudnak építkezni vagy lakást vásárolni, olcsó apartmanokat alakítunk ki a faluház tetőterében, és ösztönözzük őket a lakáscélú megtakarításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományszámla Beregszásznak

A társadalmi szolidaritás és a külhoni magyarság iránti felelősségvállalás tudatában… Tovább olvasom