Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Kis lépésekkel, biztonságosan Mosonszentmiklóson

Mosonszentmiklós anyagi helyzete biztonságos. A képviselő-testületnek nincsenek nagyléptékű tervei, vállalt feladataikat viszont igyekeznek teljesíteni – foglalta össze céljaikat a polgármester.
Mosonszentmiklóson a testület szeptemberi ülésének egyik legfontosabb napirendje a költségvetés első félévének teljesítése volt.
Az éves tervezett bevétel 57 százaléka folyt eddig be. Idén vezették be a kommunális adót. Varga László polgármester úgy véli, a lakosok belátták, hogy ez is többletbevételhez juttatja a települést.

A polgármester szerint dicséret illeti a lakosokat és a vállalkozókat egyaránt, mert a többség jóval a határidő előtt befizette adóját.
A kiadásoknál a teljesítés nem érte el az 50 százalékot, ugyanis a nagyobb felújítások a nyár folyamán zajlottak.

Különterem, iskolatej

A polgármester elmondta: nagy gondot fordítanak a község csinosítására, szépítésére. Elkészültek az üdvözlőtáblák a település határában, nyáron felújították az óvodát, az iskolát és az idősek otthonát. Az iskolában többek között létrehoztak egy különtermet a különleges bánásmódot igénylő tanulók számára.

Áprilisban csatlakoztak az iskolatejprogramhoz. Bevezették a HACCP-minősítést a napközi otthonban, az óvodában és az idősek otthonában. Az önkormányzati lakásokon elsősorban bádogosmunkákat végeztek. A mosonszentmiklósi fiatalok – hulladékgyűjtő munkájuk eredményeként – fából készült komplett játszóteret nyertek, amit a falunak ajándékoztak. A közelmúltban rendbe tették a temetőt, az elhanyagolt sírokat is megtisztították. Augusztus óta működik a településen a polgárőrség is.

A piac és a hulladékügy várat magára

Varga László a gondok között említette, hogy a piacterület kialakítása még várat magára. Problémás a hulladéklerakás is. A régi szeméttelepet rekultiválták, de a helyiek jó része még mindig oda hordja a szemetét. A megoldást a hulladékudvarok létrehozása jelentené.

Az önkormányzat fontos feladatának tekinti az utak felújítását. A tavaly elkezdett munkálatokat idén folytatták. Az útépítésre, valamint a környezet csinosítására beadott SAPARD-pályázaton azonban központi forráshiány miatt nem kaptak támogatást.

Pályázni szerettek volna egy játszótér kialakítására is, de a 40 százalékos önrész és az áfa kifizetése az önkormányzatra hárult volna.

30 millió kellene a 40 telek kialakításához

Negyven telket is ki szeretnének alakítani a faluban, de ezek megvásárlása és közművesítése közel 30 millió forintba kerülne. Problémát okoz az is, hogy a tulajdonosok nem mindig akarják értékesíteni területeiket. Ugyanakkor folyamatban van másutt 10–11 építési telek kialakítása.

Az önkormányzat évi 7–8 millió forinttal támogatja a helyben működő civil szervezeteket: a sportegyesületet, a nyugdíjasokat, a fúvósokat, a tűzoltókat és természetesen az egyházat. Szerencsére élnek segítőkész önzetlen vállalkozók is a településen, akik hozzájárulnak a község fejlődéséhez.

Új lehetőségeket remélnek a társulástól

Mosonszentmiklós tagja a Kelet-Hanság Kapuja Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulásnak és a mosonmagyaróvári központtal működő kistérségnek is. E társulásoktól elsősorban közös, sikeres pályázati lehetőségeket remél a polgármester, valamint az orvosi ügyeleti ellátásban, és az Éltes-iskolával való együttműködésen túl a területfejlesztési feladatokat kívánják megoldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütötték-vágták a képviselőt

Ismeretlenek támadtak rá az egyik mosonmagyaróvári önkormányzati képviselőre pénteken lakásának… Tovább olvasom