Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Kis lépésekben mentik az egykori, jobb sorsra érdemes rendházat Lébényben

A tető felújítását követően idén az egykori pálos rendház alapjait védené meg az új tulajdonos, a helyi önkormányzat. Az állagmegóvással kis lépésekben haladnak és az ingatlannak közben új funkciót is keresnek.

Mint ismeretes, a legifjabb megyei város az utolsó pillanatban mentette meg az enyészettől az egykori pálos rendházi épületet. Az ingatlan már plébániának, iskolának, hadikórháznak is otthont adott, 1949-től ide költözött a termelőszövetkezet irodaháza. 2007 óta magántulajdonban volt, gazdája ötcsillagos szállót álmodott az ingatlanba. 

Sajnos a tervekből semmi nem lett, és az ingatlan állapota egyre romlott. Betört ablakokkal, a nyílászárókon bekandikáló faágakkal, felázott falakkal várta a ház a szebb napokat a város szívében, a híres lébényi templom közelében. 

Az ingatlan sorsa akkor fordult jobbra, amikor a kisváros tulajdonába került. A helyi önkormányzat első körben ötmillió forintot fordított rá. Eredetileg hétmillió forintra pályáztak a középkori alapokon nyugvó barokk épület felújítási munkálataira, de ebből csak kétmillió forintot nyertek el, melyhez hasonló összeget kellett hozzátenniük. Ehhez jött még a tervezés és engedélyezés egymillió forintja. 
 

Az ingatlan állapotának javítását is szem előtt tartja a helyi önkormányzat.
Az ingatlan állapotának javítását is szem előtt tartja a helyi önkormányzat.

 


Tavaly a tetőt javították meg és a nyílászárókat tették zárhatóvá. Idén az ingatlan alapjait szigetelik. 

– Folytatjuk az épület felújítását: falszárító berendezéssel az alapjait szigeteljük. A nyolcmillió forintos munkálathoz hárommillió forintot nyertünk pályázaton. Célunk, hogy ne csak megőrizzük az ingatlan állapotát, hanem, ha kis lépésekben is, de javítsunk rajta – hangsúlyozta Kovács Gábor polgármester.

A számítások szerint százmilliókat kellene költeni az önkormányzati tulajdonba került épület teljes felújítására. 
Az ütemezést befolyásolja, hogy milyen új funkciót szánnak neki. Felmerült már, hogy szálláshelyeket alakítsanak ki benne, az egyre népszerűbb zarándokturizmusra gondolva, de az sem kizárt, hogy ide költözik át a hivatal vagy éppen kormányablakot nyitnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utakra pályáztak Károlyházán

Tovább olvasom