Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Kis csallóközi kiszorítósdi

Három magyarok lakta szlovákiai falu áll harcban egymással évek óta a Kis-Csallóközbe tervezett vízi erőmű miatt.
Vajka és Nagybodak a galántai beruházót favorizálja, míg Doborgaz a túrócszentmártoni céget választaná. Előbbi két község most közös társulásukon keresztül szorítaná ki „vetély- társát", s már gazdaságossági hatástanulmányt is készíttettek szakértőkkel.

A felvízcsatorna szinte elvágta őket a külvilágtól, ezért csak magára és egymásra támaszkodhat az a három magyarok lakta kis csallóközi falu, amelyben egy váratlanul jött közös lehetőség békétlenséget szült.

Befektetőt kerestek

A minisztérium korábban azt ajánlotta: Doborgaznál törpeturbinát építhetnek be együtt, s a hasznot kárpótlásként kapnák az elterelt Duna okozta gondjaikért. Önerő híján azonban befektetőt kerestek, ám ennek „személyével", s a haszonból felkínált százalékkal nem mindenki értett egyet. Vajka és Nagybodak támogatta a galántai Ecowatt kivitelező céget, ám Doborgaz kevésnek találta az általuk felajánlott tíz százalékot a leendő haszonból.

A projektet a három faluból megalakított Kis-Csallóköz Társulás gondozta: ennek elnöke Ágh Magdolna nagybodaki polgármester, ám a tervezett beruházás Doborgaz határában történt volna, onnan vette volna el a legtöbb földet. Több évig tartó polémia után sem sikerült megegyezni a falvaknak, s már a lehetőséget felajánló minisztérium is úgy döntött: amíg nincs kompromisszum, nem építhetnek törpeturbinát.

Közös pályázatot is beadtak

Nemrégiben úgy tűnt, mégis találnak megoldást: Boráros József doborgazi polgármester egy túrócszentmártoni céggel kezdett tárgyalásokat. Egy Európában szabadalmaztatott – igaz, a prototípusával még bemutatásra váró – lapátkerekes úszó erőmű ötlete vetődött fel. A beruházásba magyarországi falvakat is bevonnának, sőt, közös Interreg-pályázatot adtak be Dunakilitivel ennek tervezésére Doborgazon. Úgy tűnt, Vajka és Nagybodak is csatlakozik ehhez a megoldáshoz, hisz negyvennyolc úszó erőmű horgonyozna a dunai ágrendszerben, érintve a csallóközi és szigetközi településeket. A napokban azonban ismét váratlan fordulat történt az ügyben.

A társulás kérné a jogot

A Kis-Csallóköz Társulás ülésén kiderült, hogy a nagybodakiak felkérték a pozsonyi és brnói egyetem műszaki szakértőit, hogy készítsenek tanulmányt arról: a túrócszentmártoni vagy a galántai cég tervei valósulhatnak-e meg gazdaságosabban. Ágh Magdolna polgármester szerint egyértelműen kiderült, hogy a galántai Ecowatté. Így a vajkai polgármesterrel ezt támogatják, s lépéseket tettek, hogy a társulás a leendő létesítményt bérelhesse.

A falvak ugyanis nem bérelhették azt, a társulás azonban igen. Ugyanez a helyzet a telepítés jogával: korábban ezt a három település kapta meg, ám most a nagybodakiak és a vajkaiak azt szeretnék, ha ezt a jogot a társulásnak adná át a minisztérium. A háromtagú társulásban ugyanis kétharmados többségük van, így szabadon dönthetnének majd e kérdésben.

Boráros József a Kisalföldnek elmondta: önkényes a „szomszédjaik" döntése, ki akarják hagyni őket a beruházásból, hisz amint a társulás megkapná a telepítési jogot és a bérleti lehetőséget, rögtön továbbadná azt az Ecowattnak. Az ügy eddig a határainkon kívül dagadt, ám most már szigetközi településeket is érinthet a közös uniós pályázat miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektív üveggyűjtés

Jánossomorja. A műanyag- és papírgyűjtő edények mellé hét barna színű üveggyűjtő kukát helyezett ki… Tovább olvasom