Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Kirügyezett a ˝felfeszített˝ kocsányos tölgy

Hédervár - Erősebbre cserélték a köteleket a tartógúlán, s már ismét virágzik a két éve megmentett hédervári kocsányos tölgy, az ország legöregebb fája.
A nyolcszáz éves kocsányos tölgy 2007 áprilisában tört derékba, mindössze egyetlen – igaz, többtonnás – ága maradt. A falu jelképéért mentőakció indult: bár úgy tűnt, menthetetlen, mégis sikerült meghosszabbítani „életét". Korhadt belsejét kitisztították, majd tizenhárom méter magas tartógúlával, kötél segítségével védték meg az ágat. A mentőakció végül sikeresnek bizonyult, tavaly ilyenkor rügyezni kezdett a tölgy. A munkálatokat végző Garden Kft. azóta is folyamatosan ellenőrzi az ország legöregebb fájának állapotát. Tavaly vastagabbra cserélték a tartóköteleket.

Az ország legöregebb fája, a két éve megmentett 800 éves kocsányos tölgy egyetlen ága tavasszal újra életjelet adott.
Az ország legöregebb fája, a két éve megmentett 800 éves kocsányos tölgy egyetlen ága tavasszal újra életjelet adott.

Az utóbbi hetek nagyobb széllökései sem ártottak neki, újra rügyezni kezdett. Lukács Zoltán, a mentőakcióban részt vevő cég – mely ingyenesen vállalta a munkát – ügyvezető igazgatója szerint statikailag nincs gond a fával és a tartószerkezettel, s ha szükség lesz rá, ismét megvizsgálják. „Ha találunk száraz gallyakat, akkor azokat leszedjük róla, valamint a tartókötelek feszességét is megvizsgáljuk, s ha kell, állítunk rajta. Évente 2–3 alkalommal végzünk felmérést Héderváron, mely kiemelt munkáink közé tartozott. Az idei tél kedvező volt a kocsányos számára, a hidegben nemigen maradtak kórokozók" – mondta. Lukács Zoltán kiemelte: több hasonló munkát is végeztek az utóbbi időben az ország számos pontján. „A százötven kiemelt, a magyar műveltséghez kapcsolódó fa közül a legöregebb az Árpád-fa, emiatt is fontosnak tartottuk a megmentését." A Kisalföld azt is megkérdezte, hogy a két évvel ezelőtti akciókor még legalább tíz évet ígértek a tölgynek – tartható-e ez? „Úgy tűnik, igen, még vélhetően jó néhány rügyező tavaszt megél ez a fa" – kaptuk a választ.


Egy kis történelem

A hédervári Boldogasszony-kápolna előtt áll az a körülbelül 800 éves kocsányos tölgy, melyhez a néphit szerint Árpád vezér a lovát kötötte: 1942-ben nyilvánították védetté. A hatalmas koronájú kocsányost a néphit ezerévesnek tartja, sőt, még annak a kötőféknek a nyomát is felfedezni véli, mellyel Árpád vezér annak idején a lovát hozzákötötte.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anya és lánya kerámiái

Petrás Mária Szervátiusz Jenő-díjas csángó iparművész és lánya, Petrás Alina keramikusművész (a… Tovább olvasom