Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kinőtték az iskolát, ezért bővíteni kell az épületet

Darnózseli - A magas osztálylétszámok és a tanteremhiány miatt bővítenék a helyi iskola épületét. A 200 millió forintos beruházáshoz pályázati forrásokban reménykednek.

A Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2007 óta mikrotérségi oktatási intézménnyé alakult. Akkor ugyanis Dunaremetével és Kisbodakkal közösen oktatási társulást hoztak létre.

– A 141 darnózseli, 17 dunaremetei és 17 kisbodaki diákunk mellett a környező településekről is járnak hozzánk tanulók – tájékoztatott Beke Lajosné igazgató. Így Püskiről 21, Lipótról 6, Hédervárról 3, Dunaszegről 1 és Győrzámolyról 4 diákot tanítanak. Az idei tanévben a 210-es tanulólétszámmal kinőtték az iskolát, ezért is pályáznának iskolabővítésre. Művészetoktatásban 51 növendék részesül.

– Az iskola mérete megfelelő lenne, ha csak a helyi diákokat kellene fogadnunk, jelenleg azonban az osztálylétszámaink 27–28 körül mozognak, tanteremhiány miatt nincs lehetőség a csoportmegosztásra – ami több tantárgy esetében is előnyös lenne – tette hozzá az intézményvezető.

A 27–28 fős létszámú osztályokat kinőtték a darnózseli iskolások, ezért bővítenék az épületet.
A 27–28 fős létszámú osztályokat kinőtték a darnózseli iskolások, ezért bővítenék az épületet.

Az épület bővítésére ezért a tervek elkészültek: az iskola és az óvoda közé egy új szárny épülne négy tanteremmel, egy nagyobb aulával és egy ebédlővel. A meglévő aula is kicsi, akárcsak az ebédlő, az utóbbiban egyszerre csak 36 gyerek tudja elfogyasztani az ételt. A menza szolgáltatását 120 tízóraizó, 150 ebédet kérő és 100 uzsonnázó veszi igénybe.

– 2007-ben mind a lehetőségeink, mind pedig a mikrotérségi társulásból adódóan várható tanulólétszámot figyelembe véve elkezdtük a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a pályázat előkészítését. Ehhez már konkrét építési terveket is mellékeltünk, mely tartalmazta a komplett iskola-óvoda bővítést-fejlesztést. Sajnos akkor nem nyertünk támogatást – vette át a szót Darnózseli polgármestere, Fazekas Zoltán, aki elmondta: azóta az intézményvezetőik és a testület továbbra is figyelemmel kísért minden olyan további kiírást, amely az oktatási intézményrendszer bármiféle bővítését, színvonalának emelését teheti lehetővé. Így azóta két pályázatot is elnyertek, többek közt számítógép-vásárlásra vagy a kompetenciaalapú oktatás bevezetésére.

A korábbi pályázat óta időközben módosították a bővítési terveket, újra elkészítették az iskola fejlesztési tervét, ehhez a beruházáshoz a polgármester elmondása szerint 200 millió forintra lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös tárlat

Matusz Péter Pál mosonmagyaróvári és Pállay József budafoki képzőművészek közös tárlaton mutatkoznak… Tovább olvasom