Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Kinek lehet üzlet a betegszállítás?

Mosonmagyaróvár - Korábban három pályázó is jelentkezett a néhány hete elindult mosonmagyaróvári betegszállításra. „Rengeteg autó befogadására érkezik igény, s a pályázatok elbírálásánál mérlegelni kell" – mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető-helyettese.
Családi vállalkozásban szerette volna működtetni a mosonmagyaróvári betegszállítást az emiatt nemrégiben megalakult HK-Mentőöv Kft. „Januárban felvetődött, hogy pályáznánk a betegszállításra" – kereste meg lapunkat képviselőjük, Harangozó Csaba. „Tudtuk, hogy Mosonmagyaróváron megoldatlan a helyzet, végül úgy döntöttünk, belevágunk: felhívtuk az országos, majd a megyei egészség-biztosítási pénztárt, s a Betegszállítók Országos Egyesületét. Végül Duschanek Péterhez irányítottak, mondván, ő a megyei irányítószolgálat vezetője. Megkeresésünkre akkor annyit mondott: már nem üzlet a betegszállítás.


„Kié a két autó?"

– A mosonmagyaróvári kórház főigazgatója szóban támogatta telephely iránti kérelmünket, majd írásban már úgy fogalmazott: a pályázat nyertesének biztosítja a központot. Két-három új autóval kezdtünk volna neki a vállalkozásnak, s a szakmai háttér is adott volt: úgy éreztük, mindent megtettünk a sikerért. Kilenc háziorvostól szereztünk be támogatói nyilatkozatot, céget alapítottunk, a szükséges dokumentumokat összeszedtünk a pályázathoz. Ezt február tizedikéig kellett elküldeni, s a szabály szerint idén először márciusban kellett a héttagú bírálóbizottságnak összeülnie. Vártuk a pályázat eredményét, ám semmilyen választ nem kaptunk. Ekkor olvastuk, hogy Mosonmagyaróváron két autóval elindult a betegszállítás. Ezt nem tudtuk mire vélni, hiszen a márciusi elbírálás után 90 nap áll rendelkezésre a feltételek teljesítésére és az OEP-szerződés megkötésére. Felhívtam Duschanek Pétert, kérdezvén, kié a két autó. Kiderült, az ő cége, a Misszió Mentő Betegszállító és Szolgáltató Kft. nyert a pályázaton. Ez amiatt is furcsa, mivel területileg a mosonmagyaróvári rész nem hozzá, hanem a Medi-Szikrához tartozik. Területmódosításhoz pedig OEP-engedély kell, s a Medi-Szikra Kft. erről mit sem tudott. Azt sem értjük: a Misszió Mentőnek Töltéstaván van a székhelye, onnan jön a mosonmagyaróvári körzet betegeiért. Nekünk nem az fáj, hogy nem mi nyertünk, hanem az elbírálás mikéntje" – mondta Harangozó Csaba.


A telephely közel van

„Örömmel vettük a hírt, hogy új vállalkozó végezne betegszállítást Mosonmagyaróvár térségében – mondta Duschanek Péter, a Misszió Mentő Kft. ügyvezetője. – A Harangozó úrral történt jó hangulatú találkozón sok tanácsot tudtunk nyújtani az induláshoz, és messzemenőkig támogattuk az ötletet. A korrekt tájékoztatásnak az is része volt, hogy szó esett a betegszállítás finanszírozási nehézségeiről, különösen arról, hogy néhány (kettő-három) betegszállító jármű üzemeltetése nem gazdaságos, valamint arról is, hogy egészségügyi szolgáltatásról lévén szó, fontos szempont a szakmai ismeret és tapasztalat.

Fontos megjegyeznem: először az OEP, illetve az Egészségügyi Minisztérium dönt arról, hogy mely területen kell még újabb betegszállító gépkocsit finanszírozni. Csak ezt követően, a befogadott autók indulásának napján módosítja a területi ellátási kötelezettséget a MEP. Harangozó úr téved: a Misszió Mentő Kft. a mosonmagyaróvári körzet betegeiért a mosonmagyaróvári telephelyéről érkezik, e kérdésben annak nincs jelentősége, hogy egy társaság székhelye hol van" – mondta.


„Magyarázatot várnánk"

A januártól területileg illetékes Medi-Szikra is pályázott a mosonmagyaróvári betegszállításra. A cégvezető, Menoni János szerint a döntést illetően bennük is megfogalmazódtak kérdések, ám választ erre nem kaptak. „Nem értjük, miért nem a területileg illetékes kapott lehetőséget e szolgáltatásra. Az illetékesektől az a válasz érkezett: azért a Misszió Mentő nyert, mert a bizottság így döntött. Mi a harmadik pályázóról nem is tudtunk, de nem ez a lényeg: világos magyarázatot várnánk" – mondta Menoni.

Dr. Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár betegszállítással foglalkozó főosztályvezető-helyettese elmondta: alapesetben negyedévente döntenek a pályázatok elbírálásáról, ám most a „rendkívüli helyzetre" való tekintettel januárban már kétszer üléseztek, s március 19-én is összeültek. Ennek oka, hogy országosan 475 finanszírozott autót fut (a finanszírozott autók száma 8–10 év alatt emelkedett ennyire), s csak a napokban tartott elbíráláson újabb 575 autóra érkezett befogadási igény. A bizottság egyébként nem dönt, csak javaslatot tesz az egészségügyi miniszternek, ő mondja ki a végső szót. „Januártól az új rendszer szerint minden pályázatot áttekintünk, s választ csak az egészségügyi miniszter jóváhagyása után küldünk a pályázóknak.
Ez a bizottsági ülés után 2–3 hetet vesz igénybe. Az OEP a szolgáltatók bevonásával tavaly felosztotta a megyéket a szolgáltatók között: azonban ha újak lépnek be, a területet újra kell osztani. A területi ellátási kötelezettség azt jelenti, hogy a saját területéről a beteget kötelező ellátniuk a szolgáltatóknak, de ezenkívül bárkit szállíthatnak. A pályázatok elbírálásakor első a területi ellátottság: megnézzük, aktuális-e ott a bővítés. Ha igen, akkor átnézzük a beérkező pályázatokat, azt, hogy milyen cég áll mögötte, s ha már aktív, akkor miként működött eddig, új szolgáltató esetén pedig a szakmai hátteret" – mondta. A Kisalföld azt kérdezte: a már működő vagy az új cégeknek van-e nagyobb esélyük? „Mérlegelni kell" – jött a válasz. „Új céggel a verseny nő, s a színvonal emelkedik. A már működő viszont ismeri a feladatot, s a kihasználtsága is javulhat."

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. zuti 2008. május 16. 23:42
  „,,Januárban felvetődött, hogy pályáznánk a betegszállításra" - kereste meg lapunkat képviselőjük, Harangozó Csaba. ,,Tudtuk, hogy Mosonmagyaróváron megoldatlan a helyzet, végül úgy döntöttünk, belevágunk: felhívtuk az országos, majd a megyei egészség-biztosítási pénztárt, s a Betegszállítók Országos Egyesületét. Végül Duschanek Péterhez irányítottak, mondván, ő a megyei irányítószolgálat vezetője. Megkeresésünkre akkor annyit mondott: már nem üzlet a betegszállítás.Vártuk a pályázat eredményét, ám semmilyen választ nem kaptunk. Ekkor olvastuk, hogy Mosonmagyaróváron két autóval elindult a betegszállítás. Ezt nem tudtuk mire vélni, hiszen a márciusi elbírálás után 90 nap áll rendelkezésre a feltételek teljesítésére és az OEP-szerződés megkötésére. Felhívtam Duschanek Pétert, kérdezvén, kié a két autó. Kiderült, az ő cége, a Misszió Mentő Betegszállító és Szolgáltató Kft. nyert a pályázaton. Ez amiatt is furcsa, mivel területileg a mosonmagyaróvári rész nem hozzá, hanem a Medi-Szikrához tartozik. Területmódosításhoz pedig OEP-engedély kell, s a Medi-Szikra Kft. erről mit sem tudott.
  Uraim egy cikket olvasunk mi ? Ha ehhez hozzá vesszük még a befolyásos anyuka szerepét és az alábbiakban egyértelműen leírt segítségét is, megalapozza egy büntetőeljárás megindítását még olyan fejlettebb demokráciákban is mint Bután, Thaiföld vagy esetleg Pakisztán. Hová jutott ez az ország, hogy ez az összefonódás és pozícióval való visszaélés teljessen természetessé válik az embereknek. Ó magyarország hova tudsz még süllyedni tovább... Mit tesznek veled.... Nem dolgom megvédeni Larongot, nincs is rá szüksége hiszen teljessen igaza van. Gondolkodjatok emberek és lássatok az orrotoknál tovább...”
 • 21. 1 beteg 2008. április 21. 19:22
  „Én a misszió mentövel teljesen meg voltam elégedve időre jött értem és vitt haza sőt azt is tudom ,hogy náluk egy nagyon aranyos óvári régi ápoló fiu is dolgozik volt szerencsém utazni vele .nem azt kellene bántani aki tesz is valami jót.Üdvözlettel 1 beteg.
  Ui: sok sikert a Misszionak”
 • 20. Missziós dolgozó 2008. április 20. 10:49
  „Kedves Larong!
  Sajnos nem tudom a teljes tiszteletet megadni, mivel a nevedet nem adtad a véleményedhez. Én már másfél éve dolgozom a Misszió Mentő Kft-nél. Duschanek Pétert korrekt és nagyon etikus embernek ismertem meg. Édesanyja óriási szakmai tudással rendelkezik, amit senki nem kérdőjelezhet meg. (amit a Missziósok tudnak, tőle tanulták) Az a kifogásod, hogy egy édesanya segíti a fia vállalkozását nagyon megmutat egy embert! Te nem segítenéd a saját gyermeked? A nevem azért missziós dolgozó, mert úgy érzem, hogy mindannyiunk nevében beszélhetek. Számunkra nem az a fontos, hogy a szakmai tanácsot (értem alatta a betegekkel való bánásmódot) kitől kapjuk, hanem hogy a betegek, amikor kiszállnak a betegszállítóból elégedettek legyenek. Kedves Larong volna egy ajánlatom a számodra, nem nehéz bekerülni a Missziós csapatba próbáld meg, és megtapasztalod, hogy menyi energiánkba kerül az, hogy rajtad kívül mindenki pozitívan szolt hozzá a cikkhez. Fiuk! Aki hétfőn utolsónak ér be az fizeti a sört, meló után. :)”
 • 19. Duschanek Péter 2008. április 18. 11:55
  „Tisztelt Larong!

  Nem gondoltam hogy a fórumokon általánosan elterjedt tegezési formával megbántom Önt. Kérem tekintse ezt bocsánatkérésnek ha tetszik.

  pontosítaná kérem az etikai kifogásait? ha érteném hogy mire gondol, talán még segíteni is tudnék ennek a szálkának a szememből történő eltávolítsában...

  További szép napot mintenkinek

  ui.: Tisztelt Larong! Én ifj. Duschanek Péter vagyok, és azt tartom etikusnak, hogy nyíltan vállalom a véleményemet.
  Ön hogy áll ezzel a kérdéssel?

  Egyébiránt kollégáim nevében is köszönöm a pozítív hozzászólásokat.
  Azt kívánom mindenkinek, hogy ne legyen szüksége ránk.
  Ha viszont mégis úgy hozza a sors, lakjon Ön Győr-Moson-Sopron Megye bármely eldugott sarkában a Missziós fiúk mindíg itt lesznek.

  A nálunk dolgozó srácoknak meg, akik a szívükkel-lelkükkel teljes odaadással végzik sokszor nehéz munkájukat ezúton is köszönöm a teljesítményüket.

  Hajrá fiúk, tovább a kijelölt úton!”
 • 18. larong 2008. április 18. 08:27
  „Tisztelt mtiszt!

  Én az újságot (cikkeit) olvasni szoktam, és nem átfutni. Abban a cikkben feketén-fehéren le van írva az említett személy kötődése és érdekeltsége. Anyukája érintettségét pedig a hozzászólásokból tudtam meg - ezt is elolvasom - tehát innen ez a jólinformáltság. Értőn olvasok, és nem a ma oly divatos "átfutásos" módszerrel.
  Az említett úrról továbbra is m egvan a véleményem. Hozzászólásának arroganciája, ferdítési hajlamai - és a továbbra is etikátlannak tartott szerepe juttatott erre a véleményre.

  Legyen első a betegek érdeke - de azért lehetőleg mindent tisztességes úton lejátszva.

  Többet nem kívánok a témához szólni, ahhoz nagyon új dolgoknak kellene kiderülnie, hogy nézetem megváltozzon.”
 • 17. mtiszt 2008. április 18. 07:36
  „Tisztelt larong!

  Tessék szíves visszaolvasni miket írt és milyen stílusban (idézőjeles urazás) nekem nagyon gúnyos-gyanús! Ez Önt mínősíti... Ahhoz képest, hogy semmi köze a témához elég jól informált....legalábbis anyukával és a poszttal kapcsolatban! Ha tudná hogy milyen keverések mennek betegszállítással kapcsolatban, ha mindent tisztán látna akkor szerintem hatszor is átgondolná, hogy mi az az etika....”
 • 16. sikertelen 2008. április 18. 06:53
  „Köszi B-D, de ez az elmult két év azt mondatja velem,hogy elég volt. Az OEP mindig elutasitott,mondván a megyében minden rendben,aztán meg itt a sok cikk.A magam részéröl a témát lezártam,mindenkinek jo munkát és sok szerencsét.”
 • 15. larong 2008. április 18. 06:51
  „Mi az hogy agresszív? Kit bántottam én azzal, hogy kikérem magamnak a síma letegezést? Nekem semmi közöm nincs a témához, érdekelt (és egyelőre érintett sem) vagyok. Ugyanakkor egyes, engem kritizáló személyek nekem esve mondhatnak bármit.
  Annyit jegyeztem meg (a szólásszabadság jogán), hogy nem tartom etikusnak az effajta "együttállásokat".
  Az, hogy egy belülről érintett ember (EÜ.dolgozó, mtiszt) mit gondol, ez az ő ügyük. Ha ők etikusnak tartják, szívük joga. Őket minősíti, nem engem.
  Pan.cser: a struccoknak van a legjobb dolguk. Látókörük veszély esetén rendkívül széles.”
 • 14. EÜ. dolgozó 2008. április 18. 06:37
  „Miért csak larongot látom agresszivnak és normális kommunikációra képtelennek?? ..talán ez takar valamit...”
 • 13. mtiszt 2008. április 18. 06:29
  „Tisztelt larong!
  Anyuka és a poszt nagyon szúrja a szemét! De a tisztelet se megy látom, "az urak ilyenkor kuplerájban vannak" (by Bongyor)... hm cikk alapján ítélkezni????:S:S:S

  pan.cser: Ennyi! Ez a beteg szemszöge és ez így helyes. Sajnos vannak emberek akik nem így látják csak a dollárjel a pupillákban....”
 • 12. pan.cser 2008. április 17. 21:15
  „Távol áll tőlem, hogy igazságot tegyek. Ez van amikor valami közpénzes szolgáltatást akarnak megszerezni többen is. Rettenetes nehéz, sőt inkább lehetetlen valamiféle igazságot szolgáltatni. Míg egy magáncég azzal üzletel akivel akar, addig itt mindenki járatja a száját. Főleg az aki kimarad az üzletből. hajlok affelé, hogy kinek mi köze hozzá ki végzi a szállítást. A lényeg a beteg. Aki kimarad a bizniszből nézzen más elfoglaltság után. Vegyük azt is tudomásul, az etika helyett az ilyesmit a jog szabályozza. Különben is ahány ember annyi etika. Nekem mint betegnek teljesen mindegy hol a cég székhelye, ki kinek az anyukája, gyermeke, mi közöm hozzá! Nekem az az etikus ha pontosan és jól szállítanak! Pont!”
 • 11. larong 2008. április 17. 20:03
  „Duschanek "Úr"!
  Nem hiszem, hogy együtt öriztünk bármit is. Akkor lenne joga letegezni és kioktatni.
  Én csak a cikk és az egyéb hozzászólás alapján ítélkezem. Arról nem tehetek, ha más az erkölcsi nézetünk...

  De kívánom, hogy valóban a betegek járjanak jól. S ha nem, majd anyuka (és a poszt) majd kisegíti Duschanek "urat".”
 • 10. B-D 2008. április 17. 19:57
  „Sikertelen, ha szeretnél bejutni ebbe a zárt társaságba tudok ajánlatot adni , probáld meg.”
 • 9. EÜ. dolgozó 2008. április 17. 17:01
  „Sziasztok!

  Bárki bármit mondd, mind a betegek, a hozzátartozók, a orvosok, az ápolók és ápolónők a Missziós fiúkat kedvelik a legjobban.
  A betegek iránti empátia, kedvesség, figyelmesség, szakértelem miatt. És azt hiszem, ez nem véletlen. És ez az ami számít!
  Nem az, hogy melyik cégnél milyen egyenruha van.
  A betegszállítás egy SZOLGÁLTATÁS! Nem tözsde, nem bank, nem akármi! Emberekkel kell foglalkozni! BETEG emberekkel.
  A Miszzió 10 esetből 9 alkalommal villám gyorsan megjelennek, ha lejelent egy beteget a kórház, hogy elkészült. Nem akarom a másik akárhány megyei cég mutatóját közzétenni...
  ....és miért is nem segítik egymást a betegszállítók???
  Talán minden flottul menne...”
 • 8. Duschanek Péter 2008. április 17. 16:04
  „Szebb napokat!

  -etikus az, hogy segítek valakinek abban hogy betegszállító vállalkozást indítson, majd amikor -ki tudja miért de- nem jár sikerrel, akkor a segítőbe rúg bele?
  -etikus az, hogy valakit azért húzkodnak, mert az édesanyja -aki nem tulajdonos, sem nem alkalmazott, csak édesanya- kb 40 éves szakmai tapasztalattal azért felel a megyében, hogy a betegek ellátása minőségi legyen?
  -gondolom az sem etikus, hogy a misszió mentő kft engedélyeit NEM az édesanya, hanem más megyék felügyelői adták meg.

  az érdemi kifogásokat pedig örömmel veszem, mert az építő jellegű kritika mindenképp azt eredményezi, hogy még jobb szolgáltatást nyújtsunk.

  mentős ruhában nálunk SENKI sem dolgozik.
  talán összetévesztesz minket valakivel. Nálunk mindíg is volt céges logóval ellátott munkaruha

  larong, ha kifejtenéd 2. hozzászólásodat bővebben kérlek...

  üdv mindenkinek”
 • 7. mtiszt 2008. április 17. 13:02
  „Tehát! anyuka "csak" szakmai tanácsadó. Ezen kívül minden más ügyben és jogkörben Péter az illetékes. Mi ebben az etikátlan még mindig nem értem. Az inkább etikátlan az, amit nem akarok nevén nevezni cég ill. személyek cselekednek annak érdekében, hogy ledarálják a missziot... ezt csak az látja aki benne van.... érdekes a misszióval megvannak elégedve mind a betegek, az orvosok, és a nővérek is. Persze mint mindenhol ott is akadnak szállítási problémák de nem ez a jellemző....”
 • 6. larong 2008. április 17. 12:48
  „mtiszt: énmiattam lehet Duschanek cége is, hiszen valóban a legfontosabb (elnne) a szakértelem - de az etikai kifogásom akkor is él. Ráadásul még anyuka is besegít - akkor most mi ez? Gebinben dolgozgatunk? S netán, ha lesz minőségi kifogás, akkor ki fogja majd ezt kiértékelni? Anyuka, vagy maga a vezető?

  Tehát még egyszer: a két (három) egymásra épülő poszt nem etikus. Ebből már akad jópár példa, s lám, hová is jutottunk?”
 • 5. mtiszt 2008. április 17. 12:21
  „Tisztelt larong, nyugi! Nem hiszem hogy joga lenne bárkiről is bármit állítani, pláne ha nem is ismeri az illetőt. Az meg végképp nem az ön dolga hogy megmondja hogy ki mit tegyen nemdebár??? Anyuka a munkáját végzi, de biztos azért kapott engedélyt soproni, kónyi, tatabányai cég, hogy ne legyen több cég. Egy vagy két ember van a cégnél aki omsz os nadrágot hord, talán azért mert a másik mosásban van. Mellesleg javarészt mentősök dolgoznak akik láttak már pár beteget....Nekem abbol van elegem hogy mindenféle jött-ment betegszállítással akar foglalkozni semmilyen szakmai háttérrel, itt nem krumpliszsákokat kell ám cipelni....”
 • 4. majd én megmondom 2008. április 17. 11:56
  „dübörgünk, dübörgünk...
  ebben az országban.... ááá, inkább nem is irok semmit.”
 • 3. nyugi 2008. április 17. 11:01
  „addig amíg a peti gyerek anyukája az ÁNTSZ-ben dolgozgat (mellesleg ő ellenőrzi, engedélyezi hogy valaki eü-i bt vagy kft-t hozzon létre) addig nem lesz több maszek betegszállító. mondjuk a misszió mentőnek arra már nem tellett, hogy egységes ruhájuk legyen mert az országos mentőszolgálat ruháit hordják...
  tudom az pénzbe kerül.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves a Fantázia Majorette csoport

Mosonmagyaróvár - A Flesch Károly Kulturális Központban pénteken este 6 órától jubileumi műsor… Tovább olvasom