Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 1°C Még több cikk.

Kincsvadászok az Erzsébet téren

Befejeződött a mosoni üzletház területének régészeti feltárása s megkezdődhet az építkezés. A Flexum Rt. igazgatóságának döntése alapján a mosoni üzletház építésének a Kötött-csónakház eladásából befolyt összeg ad lendületet.
Feltárás
A tervek szerint az építkezés idén szeptemberben kezdődne. A munkálatokhoz százmillió forint tartalékforrást is elkülönített a Flexum Rt. Mivel az üzletház régészetileg védett területen épül fel, előzetesen feltárást kellett végezni. A folyamatot Aszt Ágnes, a Hansági Múzeum régésze irányította.


– A három hónapig tartó feltárómunkánkhoz hivatalosan és emberileg megkaptunk minden támogatást, mégis számos akadállyal kellett szembenéznünk. Hol heves esőzés, hol árvíz zavarta a kutatómunkát és kincsrablók is több alkalommal meglátogattak bennünket. Sosem tapasztaltam még eddig, hogy kincsvadászok belefúrjanak a metszetfalba, tönkretéve így néhány perc alatt többheti kemény munkánkat. Kíváncsi lennék, találtak-e valamit. Munkánkat nem könnyítették meg a piaci napok sem. Ezúttal nagyon sok fegyelmezetlen emberrel találkoztunk.
– A területen tizenhét régészeti objektumot tártunk fel, melyek az Árpád korra, a XI–XII. századra datálhatók és a mosoni ispáni központ szolgáltató településéhez tartoztak. Számítottunk reprezentatívabb épületekre is, de ezeket nem sikerült megtalálnunk. Felfedtünk két újkori kutat, melyek feltárása közben Árpád-kori leletek jöttek elő. Ráleltünk egy ugyancsak újkori kovácsműhelyre is, ami régészeti szempontból nem, ám ipartörténeti megközelítésben érdekes leletnek számít. A mostani kutatással várostopográfia készítéséhez nyertünk újabb adatokat. A leleteket pedig szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajozott szomszédvita Rajkán

A Rajkán élő Valczerék harmadik éve viaskodnak a szomszéddal a kavicsos útra öntött olaj miatt. A… Tovább olvasom