Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Kincsvadászat a Kutatók Éjszakáján Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara különleges tudományos és kulturális kincsek felfedezésére hív minden kincsvadászt szeptember 25-én, pénteken Mosonmagyaróváron.
A Kutatók Éjszakája című rendezvényen a kar oktatói lerántják a leplet az egyetemen folyó modern kutatások rejtelmeiről, bűvös kémiai kísérletekkel kápráztatnak el kicsiket és nagyokat, különleges próbáknak teszik ki a kíváncsiak érzékszerveit, sőt a legbátrabbak látogatást tehetnek a híres-neves, középkori misztikumoktól hemzsegő várbörtönben is!


A felvételek dr. Ajtony Zsolt interaktív előadásán készültek. Fotók: Mészely Réka


18:00-20:00


Dr. FARKAS László:

Főzőcske, de okosan!

C épület: Tejgazdaságtani laboratórium (Lucsony u. 15.-17.)

Titkok, trükkök a konyhában. Főzés, befőzés. Élelmiszerek előállítási és tárolási módjainak bemutatásával, a közönség bevonásával.

KOVÁCSNÉ Prof. Dr. GAÁL Katalin – Dr. TÓTH Tamás – Dr. KONRÁD Szilárd:

Tojás – az életcsoda

B épület: III. előadó (Vár 4.)

Az elméleti óra keretében bemutatásra kerül a tojás képződése, valamint annak életfontosságú beltartalmi értékei, összetevői. Az emlősökétől teljesen eltérő embriófejlődési folyamatot is nyomon követhetik a résztvevők, valamint a kelés folyamatát. A gyakorlati foglalkozáson a funkcionális élelmiszereken belül a tojás “jó" zsírsavösszetételének befolyásolását tárgyaljuk, valamint az “okos tojás" érzékszervi próbájára is sor kerül. Számos, tojásból készült étel receptjével is megismerkedhetnek a részvevők.

Dr. SZATHMÁRI László:

Rendhagyó biológiaóra a Várpincében

Várpince (Vár 2.)

Az óra során a díszhal-tenyésztés és akvarisztika témakörét ismertetjük rövid formában. Előadás és gyakorlati foglalkozás keretében bemutatjuk a fontosabb hazai és trópusi édesvízi halcsaládokat. Részletezzük szaporodási és táplálkozási szokásaikat. Az akváriumteremben lehetőség nyílik etológiai megfigyelésekre és egyszerűbb hidrobiológiai vizsgálatokra. A gyakorlat végén bemutatjuk az akváriumok természetszerű környezetének fenntartását biztosító technikai eszközöket, és termékkóstolóra is sor kerül.

Dr. MOLNÁR Zoltán:

Miniatűr “naperőművek": növényi kloroplasztiszok

Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ: BK-70 (Lucsony u. 2.)

A növényi anyagcsere és közvetetten az egész földi élet alapja az, hogy a növények képesek a fényenergiát szerves anyagok előállítására felhasználni. Az első lépésben a fényenergia kémiai energiává történő átalakítása zajlik, a kloroplasztiszok színanyagainak (pigmentek) közreműködésével. A színanyagokat többféle módszerrel vizsgálhatjuk. Mennyiségüket, egymáshoz viszonyított arányukat, működésüket, ezáltal a növényi fotoszintézisre gyakorolt hatásukat egyszerű vizsgálatokkal jellemezhetjük. A különböző szerves oldószerekkel kivont pigmentek fényelnyelési értékei adatokat szolgáltatnak a növény energiatermelő képességéről.

Prof. Dr. SZAKÁL Pál:

Éltető zeolitok

C épület: Kémia laboratórium (Lucsony u. 15.-17.)

A zeolitok különleges agyagásványok. A szivacshoz hasonló, porózus szerkezetűek, melyek képesek a pozitív töltésű ionokat megkötni és leadni. Ha szükséges, a táplálkozás nélkülözhetetlen, esszenciális elemeit pótolhatjuk velük, de a csatornákban vizet is képesek megkötni, aminek következtében emelkedik a hőmérsékletük. A Tokaj-hegység is zeolitokból épül fel, ezzel magyarázható a Tokaj-hegyalján termelt borok kiváló minősége.


Dr. KOVÁCS Attila – Dr. LAKATOS Erika:

Mitől bio a bioműanyag és a bioüzemanyag? – Ehető és iható?

Várkapitányi épület: VI. előadó (Vár 4.)

A növényekből előállítható lebomló bioműanyagokkal és bioüzemanyagokkal ismertetjük meg az érdeklődőket. A bioműanyagokat kukoricakeményítőből, míg a bioüzemanyagokat olajos növények (napraforgó, repce) magjából, ill. keményítő vagy cellulóz alapú növényi részekből állítják elő.20:00-22:00


Dr. PINKE Gyula:

Szerelmi és vallási növényszimbólumok

Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ: Auditórium (Lucsony u. 2.)

Az előadás keretén belül a görög-római, a kelta és a germán mitológia, valamint a különböző világvallások szent növényeinek szerelmi és vallási szimbólumértéke kerül bemutatásra.

Prof. Dr. BALI PAPP Ágnes:

Petesejtek találkája a spermiumokkal

B épület: III. előadó (Vár 4.)

Bemutatjuk a petesejtek találkozását kapacitált spermiumokkal a Petri csészében. Beszélünk a lombikmalac és lombikbébi programok néhány sarkalatos kérdéséről.

IGNÁCZNÉ IVÁNCSICS Erika:

Éjszakai körséta a Várban: a Vár és az Akadémia története

Várudvar (Vár 2.)

Az érdeklődők hangulatos éjszakai körséta keretében, szakértő idegenvezetés mellett ismerhetik meg a középkori vár történetének jelentősebb eseményeit, a Magyaróvári Gazdasági Magántanintézet megalapításának körülményeit, valamint a 191 éves felsőoktatási intézmény (Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és jogelődei) múltját és jelenét.

Prof. Dr. BENEDEK Pál:

Változik-e a Szigetköz és a Hanság állatvilága?

B épület: Állattani Intézeti Tanszék (Vár 4.)

A Kar Környezettudományi Intézete évtizedek óta végez kutatásokat a Szigetköz és a Hanság állatvilágának feltárására, továbbá a változó mezőgazdaság és a változó vízhasználat által az állatvilág szerkezetére gyakorolt hatás megismerésére. A kutatások kiterjednek a szárazföldi állatvilág és a makroszkopikus vízi gerinctelen állatok tanulmányozására. Ezekről az eredményekről számolunk be előadásunkban, melynek hátterét a régió állatvilágának bemutatására létrehozott látványos, fajgazdag kiállítási gyűjtemény képezi, ami preparátumok formájában közel 400 gerinces faj (madarak, emlősök, hüllők, kétéltűek, halak) és mintegy 400 rovarfaj bemutatását teszi lehetővé.

Prof. Dr. SCHMIDT Rezső:

A talajon nem csak állsz, hanem élsz is! Mire jó a talajművelés? Látogatás “Az Eke és a Szántás Története" Múzeumban

“Az Eke és a Szántás Története" Múzeum (Lucsony u.)

A földművelés az emberiség egyik legnagyobb vívmánya, amely biztosítja a jobb és magasabb szintű megélhetést, és lehetővé teszi magasabb fokú kultúra kialakulását. A földművelés színvonalát a rendelkezésre álló munkaeszközök határozzák meg. A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara rendelkezik egy, az eke és a szántás történetét bemutató múzeummal, amely az eszközök fejlődésén keresztül szemlélteti ennek az alapvető talajművelési eljárásnak a változását a történelem során és ennek hatását a mezőgazdaság fejlődésére. Egy éjszakai séta során a látogatók ízelítőt kapnak a talajművelés történetéből, az eszközök fejlődéséből, áttekintést kapnak arról, hogy a talajtermékenység hogyan befolyásolja mindennapi életünket.

Olvasóink írták

  • 1. RickCartman 2009. szeptember 25. 22:38
    „Nagyon jó volt!Jaaaa,hogy ehhez nem tudtok hozzászólni, mert nem lehet komcsizni,és nem is bulvár?Szörnyen sajnálom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb pályaművek a környezetvédelemről

Általános iskolás diákok részére hirdetett pályázatot a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület az Európai Mobilitási Hét alkalmából. Tovább olvasom