Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

˝Kincskeresés˝ a Szigetközben és a Csallóközben

A Csallóköz és a Szigetköz rejtett természeti és kulturális értékeinek játékos megismertetését célozza meg a Pisztráng Kör. Öt-öt magyar és szlovák településen ˝kincskereső˝ útvonalakat alakítanának ki.

Tíz túraútvonalat hoznának létre öt szigetközi és öt csallóközi településen a Pisztráng Kör kezdeményezésére. A projekt azt célozza, hogy a diákok, családok játékosan ismerkedjenek meg a térség természeti és kulturális értékeivel.

– Amerikai tanulmányúton szereztem gyakorlati tapasztalatot a Questing nevű kincskeresésről 2006 őszén. A módszer lényege, hogy lakóhelyünk értékeit, kincseit felfedezzük rejtvényekkel, feladatokkal teli ösvényen – avat be Fűzfa Zoltán ötletgazda. Szerinte az USA-ban már több ezer hasonló kincskereső útvonal létezik, melyeket naponta keresnek fel diákcsoportok és családok is. Közben Dunaszigeten is kiépült két rövid és két hosszabb ösvény, melyből az egyiket tavaly tavasz óta több mint kétszázan jártak végig sikeresen. Ezen ösvények letölthetőek a http://kincskereso.pisztrangkor.hu oldalról.

Fűzfa Zoltán – A kincskeresésről már megjelent egy könyv, és Dunaszigeten a túraútvonalakat többen is végigjárták.
Fűzfa Zoltán – A kincskeresésről már megjelent egy könyv, és Dunaszigeten a túraútvonalakat többen is végigjárták.

– Ezen és a műhelymunkák résztvevőinek lelkesedésén felbuzdulva gondoltuk, hogy térségi kincskeresést kellene megvalósítanunk. Ehhez jött a felvidéki Somorjáról (Samorin) is az igény, így alakítottuk ki velük együtt a programot, melyre pályázati támogatást is nyertünk – hangsúlyozza a szakember.

Az ösvényeket nyilvánosságra hozzuk a határ mindkét oldalán, hogy az érdeklődő családok, diákcsoportok sorra bejárva azokat felfedezzék az egész tájegységet.
Öt-öt szigetközi és csallóközi közösség részvételével mérnék fel a terület egyedi természeti, építészeti, kulturális értékeit és ezekből kincskereső ösvényeket alakítanának ki.

– Az ösvényeket nyilvánosságra hozzuk a határ mindkét oldalán, hogy az érdeklődő családok, diákcsoportok sorra bejárva azokat felfedezzék az egész tájegységet. Egy-egy túravonal 2–7 kilométer hosszú lenne és egy-három órába telik a végigjárása – magyarázza a Pisztráng Kör elnöke. A pályázati támogatással a tíz településen (a magyar oldalon Rajkát, Dunaszigetet, Halászit, Hédervárt és Dunaszeget keresik meg) háromnapos workshopot tartanának az útvonalak kidolgozására. Elkészülne az ösvényeket összefoglaló kiadvány is.

Olvasóink írták

  • 1. borsodi14 2010. szeptember 17. 15:14
    „Gratulálok! Sok ilyen programra lenne még szükség országszerte! Példaértékű amit az egyesület csinál. Le a kalappal előttük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvántartásba vennék a kétkerekűeket

Kerékpár-adatbázis létrehozását tervezi a Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület, mert a határ menti faluban és környékén jelentősen megnőtt a biciklilopások száma. Tovább olvasom