Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Kincseket rejtő ösvényeken járva

A Csallóköz és a Szigetköz természeti, építészeti és kulturális értékeinek játékos megismertetését célozta meg a Pisztráng Kör, amikor tizennégy "kincskereső" útvonalat alakított ki a helyi közösségek részvételével.

Négy felvidéki településen (Vajkán két ösvénnyel) és hat szigetközi községben (Dunaszigeten, Héderváron és Dunaszegen két-két útvonallal) indulhatnak kalandozni a családok, diákok, érdeklődők.

– A helyi közösségek megfogalmazták a település értékeit, és ezeket egy-egy ösvény mentén felfűzték. Játékosan versbe foglalták a megtekinthető látványosságokat, ez is segít a kalandozásban, ám térképek is készültek – magyarázza Fűzfa Zoltán, a kör elnöke. Az útvonalakat összefogták egy kiadványban, mely a mosonmagyaróvári Tourinform-irodában szerezhető be, de le is tölthető a http://kincskereso.pisztrangkor.hu/ honlapról.

Egy-egy ösvény két–hét kilométer hosszú, és egy–három órába telik a végigjárása. A legtöbb utat gyalog, kerékpárral lehet megtenni, de van csak vízen bejárható ösvény is.

A kalandozás végén "kincsesdobozt" találhatunk, benne két bélyegzővel. Az egyik helyi bélyegző, a másik viszont egy-egy részletet ad ki. Ha valaki mind a tíz településen végigjárja az ösvényeket, akkor utóbbiakból kirajzolódik a Szigetközt és Csallóközt összekötő közös szimbólum.

Fűzfa Zoltán szerint sok helyen gondolkodnak hasonló útvonalak kialakításán. Így Mosonmagyaróváron is, itt akár több ösvény is létrejöhet, a Futurát bekapcsolva a város vérkeringésébe. Ispánki Csaba pedagógusként fogja össze az érdeklődő diákokat, akikkel e hétvégén már indult is "kincset" keresni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyeshalom bérbe veszi az átkelőt

Bérbe adja a vagyonkezelő a hegyeshalmi önkormányzatnak az autópálya-határátkelőt. Tovább olvasom