Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kínai–magyar kutatás sertésvírus ellen

Magyarországon a sertésállomány harmadát érinti a PRRS-vírus, ezen belül megyénk a legfertőzöttebb terület: itt ugyanis a vizsgált állatok 55 százaléka hordozó.
A diagnosztikában, a vakcina kidolgozásában magyar és kínai kutatók működnek együtt.

Jelentős anyagi károkat okozó sertésvírus-fertőzés diagnosztikai módszereinek fejlesztésén és vakcina kidolgozásán munkálkodnak együtt kínai és magyar kutatók egy nemzetközi projekt keretében.
A napokban egy négyfős delegáció érkezett Mosonmagyaróvárra a huszonhatmilliós kínai Gansu tartomány kutatóintézetéből. Kína a világ legnagyobb sertéstenyésztő országa, Jie Zhang kutatóprofesszor elmondása szerint 660 millió állatot tartanak. A kutatott vírus kínai törzse veszélyesebb, mint az európai, hiszen évente négyszázezer sertés elhullását okozza.

A mosonmagyaróvári RT Europe Kutató Központ Non-
profit Kft. több mint tíz munkatársa a sertésvírus szerológiai kutatását, a vakcinafejlesztést mintegy hat éve kezdte el. A kínai és a magyar partnerek tapasztalatot cserélnek, bemutatják eddigi eredményeiket egymásnak.

– Egy lengyel kutatóintézet által sikerült felvennünk a kapcsolatot a kínai féllel. Az általunk kidolgozott diagnosztikai módszerek, de a vakcina is érdekli őket – magyarázza dr. Szathmáry Zsuzsa kutatásvezető.

Dr. Stipkovits László állatorvostól, projektvezetőtől megtudtuk, hogy a sertések légzését, szaporodását befolyásoló vírus főként Nyugat-Európában terjedt el, sok nyugati ország sertésállománya százszázalékosan fertőzött. Hazánk állományának harmada érintett. A nyugati határ közelsége miatt megyénk a legveszélyeztetettebb terület, itt ugyanis a vizsgált állatok 55 százaléka fertőzött. A szakember szerint a háztáji tartásban az állatok kevésbé érintettek: 1030 udvart vizsgáltak, itt a sertések öt százaléka volt fertőzött.

– Országos érdek, hogy Magyarország sertésállományát PRRS-mentessé tegyük, ebben a stádiumban még megállítható lenne a fertőzés. Amerikában például évente hatszázmillió dolláros kárt okoz ez a vírus. Az európai vírustörzs nem okoz elhullást, viszont súlygyarapodást igen – fejtette ki dr. Szathmáry Zsuzsa.

A szakember kifejtette: a vírus elleni vakcina laborkörülmények között már hatásos, a következő lépés az lenne, hogy sertéseken kipróbálják. Ez ügyben felvették a kapcsolatot a Lajta–Hanság Zrt.-vel.
A négyfős kínai delegáció és a magyar vendéglátók megosztják egymást közt kutatásaik eredményeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több lomtalanításra lenne igény

Közel kétezer köbméter hulladék gyűlt össze az idei őszi lomtalanítás során Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom