Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Kínából érkeznek a színházterem székei

Megkezdték a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ színháztermében a széksorok cseréjét.

Korábban nem jutott pénz a teljes felújításra

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ épületének teljes felújítására fennállása óta nem jutott pénz. Az elmúlt két évtized alatt a ház állaga jelentősen leromlott. Kisebb javításokat az évek alatt folyamatosan végeztek, ám a nagyobb beavatkozások meghaladják az intézmény anyagi erejét.

Böröndi Lajos igazgató
elmondta: tavaly az önkormányzat intézményfelújítási keretéből sikerül kijavítani a tetőt. Ez már sürgető volt, hiszen hiányoztak a tetőből a dilatációs hézagok és a hőtágulás folyamatosan nyomta szét az épületet. A városi költségvetés összeállítása előtt, az intézmények igényeinek felmérésekor már évek óta a színházterem széksorainak cseréjét jelölte meg első helyen a kulturális központ vezetősége. Az igazgató szerint rengeteg gond van már a székekkel. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt húsz év alatt több százezer ember fordult meg a színházteremben. A sorok közül több inog, némelyik ki is dőlt már, a karfák sok helyen leestek. A vendégektől is több – jogos – észrevétel érkezett, hogy a magas jegyárak mellé jobb színvonalat várnának el.

A munkálatok tegnap megkezdődtek

Az idei költségvetésben a képviselő-testület 12 millió forintot szavazott meg a kulturális központnak a széksorok és a padlószőnyeg cseréjére. A közbeszerzési pályázaton nyert cég referenciái közt szerepel több nagy színházterem és rendezvénycsarnok berendezése Kínában. A cég tegnap kezdte a munkálatokat a kulturális központban, az új széksorokat pedig már hajóra rakták és úton vannak Kínából. A megállapodás szerint a kivitelező augusztus elejére készül el a munkálatokkal. Az idei költségvetés 12 milliót biztosít a felújításra, ám a székek teljes cseréje 22 millió forintba kerül. A cég vállalta azonban, hogy elvégzi a munkát, s fennmaradó részt a város később fizeti ki.

20 millió forintos kedvezményes hitel

A színházterem rekonstrukciója mellett az önkormányzat pályázott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium Közkincs-programjára az épület külső felújításának költségeire. Amennyiben a város sikeres lesz a pályázaton, 20 millió forintos kedvezményes hitelt vehet fel húsz év futamidőre, a kamatterheket pedig az állam vállalja magára. Ebből az összegből eltüntetnék a ház falfirkáit és olyan anyaggal vonnák be, amiről a későbbiekben könnyen letörölhetőek a hasonló „alkotások". Mindemellett kijavítanák az épület töredezett mészkő burkolatait is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízi fesztivál Dunakilitin

Ládamászás, kalózhajó–süllyesztés szerepel többek a 3 napos Dunakiliti Vízi Fesztivál… Tovább olvasom