Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Kilencszázmilliós hiánnyal fogadták el a költségvetést

Több mint 900 millió forintos hiánnyal számol Mosonmagyaróvár idén. Ennek orvoslását 547,1 milliós működési és 362,49 milliós fejlesztési hitellel tervezik.
A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén napirend előtt Vucsics Péter (MSZP) az MTE jövőjét tudakolta a polgármestertől. Elmondta: az önkormányzat az elmúlt évtizedben nagy szerepet vállalt a sportegyesület támogatásában. Ezt a támogatást most jelentős mértékben csökkentették, ami már csak a létesítmény fenntartására elegendő. A képviselő szerint ez a labdarúgócsapat végét jelenti és ezzel egy nagy értéket veszít el a város.

Nagy István alpolgármester felidézte az elmúlt hetek sportegyesület körüli anomáliáit. Hangsúlyozta: az önkormányzat ebben a helyzetben annyit tehet, hogy szigorúan ellenőrzi a csapatnak adott támogatás felhasználását.

Dr. Szeredi Ádám (MVE) azt kifogásolta, hogy a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. most kér számon négy évvel ezelőtti parkolási pótdíjakat. A képviselő szerint ez megkérdőjelezi a társaság korábbi elszámolási fegyelmét. Szabó Miklós polgármester elmondta: a törvény szerint ezek az összegek öt évig behajthatók. Csak tavaly teremtődtek meg a feltételei annak, hogy az ismeretlen gépjárművek tulajdonosainak adatait megszerezzék, ezért most kérik számon az évekkel ezelőtti pótdíjakat. A társaság kizárólag azoknak küldött felszólítást, ahol a fizetés nélküli parkolást bizonyítani tudja.

Leszavazták a Kiskapu utcát

A testület a napirendek sorában tárgyalta Sári Gyöngyi (MSZP) előterjesztését a Kiskapu utca szilárd burkolattal való ellátásáról. A képviselő elmondta: az utcának csak az egyik oldalán vannak házak, így az évente kiírt útalappályázaton nem tudnak részt venni, mert túl nagy önrész esne egy-egy lakóra. Az utcában nagy az átmenő forgalom. A lakók kérésüket írásba foglalták és azt az utca minden ingatlantulajdonosa aláírta. Szabó Miklós úgy válaszolt: a képviselőnek az elmúlt ciklusban is lett volna lehetősége – akkor talán még nagyobb eséllyel – ennek megvalósítására, ám ezt nem tette. Szerinte a városban legalább húsz, hasonló gonddal küzdő utca van. Mindegyik számára nyitva áll az útalappályázat. A polgármester felszólította a képviselőket, hogy a jövőben tartózkodjanak az ilyen provokációktól. A testület végül leszavazta az előterjesztést.

„ Jó szándékú" büdzsé

A képviselők második olvasatban tárgyalták és fogadták el a város idei költségvetését. A büdzsé kiadási főösszege 11,954 milliárd, a bevételeké pedig 11,045 milliárd, így a hiány 909,6 millió. A hiány finanszírozására igénybe veszik a tavalyi évre engedélyezett hitelkeretek maradványát, ami az általános beruházási célú hitel esetében 356,6 millió, a bérlakás-építési hitelnél pedig 333,7 millió forint. A büdzsé 547,1 millió működési és 362,49 millió fejlesztési mínusszal számol. A folyamatos gazdálkodás biztosításához 800 millió forintos folyószámlahitelt hagytak jóvá. Kovács Gergely (MSZP) szerint az első olvasathoz képest nem sok változás történt. Dr. Nagy Lajos (MSZP) úgy vélte, jó szándékú a költségvetés, ám mint mondta, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Az irányváltás sajnos több helyen háromszázhatvan fokosra sikeredett és sok a bizonytalanság a tervezetben. A képviselő szerint kétség es az új elkötelezettségek fedezete, mint ahogy a betervezett pályázati pénzek sem biztosak. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) kifogásolta a sport, a kultúra és a civil szervezetek támogatásának jelentős csökkentését.

Jogvédelem alatt

A tanácskozáson napirenden volt az ipartelepi laktanyában létrehozandó emlékhely szakmai és pénzügyi terve (Kisalföld, 2007. február 16.). Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: a múzeum kialakításánál az épület teljes homlokzatfelújításával kell számolni, ám az még kérdéses, hogy a Belügyminisztérium hasznosítja-e a laktanya másik felét és részt vállal-e a felújításban. Vucsics Péter szerint hiányos a pénzügyi tervezés, mivel a majdani működtetés költségeiről nincsenek adatok.

Nagy István elmondta: a kész terveket követően lehet számolni a konkrét üzemeltetési költségekkel. Szentkuti Károly (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa kidolgozott muzeológiai koncepció a saját szerzői jogvédelme alatt áll és ezt figyelembe kell venni annak felhasználásakor. Dr. Árvay István szerint méltatlan, hogy a képviselő pénzt kér azért a tervért, amit még az előző ciklus alpolgármestereként készített. Szentkuti visszautasította , hogy pénzt kérne a tervekért. A testület végül két tartózkodás mellett fogadta el a múzeum szakmai és pénzügyi tervét.

Csütörtöki ülésén döntött a testület a Karolina Kórház igazgatói kinevezéséről. Az egészségügyi bizottság egyhangú támogatásával a képviselők két tartózkodás mellett az intézmény eddigi megbízott igazgatóját, dr. Vermes Tamást nevezték ki a Kórház vezetőjének.
A tanácskozás további témáira visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan lebukott a fenyegető

Még le sem járt a határidő, amit a robbanásig adott egy telefonos bombafenyegető Mosonmagyaróváron,… Tovább olvasom