Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kihúzták a natúrparki fejezetet

Július végére elkészül a Szigetközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya 240 fejezettel.

A szigetközi településvezetők, környezetvédők és szakemberek nagy része zsákutcának érzi a szakminisztérium által felajánlott natúrparki lehetőséget (nincs is, aki itt ezt kezdeményezze), s ragaszkodnak ahhoz, hogy a térség nemzeti park legyen. Ehhez hamarosan a megvalósíthatósági tanulmány is elkészül. 
 

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány a Phare CBC „Helyi kezdeményezésen alapuló környezet- és természetvédelem a szlovák–magyar határ mentén" című programjában készíti el ezt az anyagot. A tanulmány tartalomjegyzéke már kész, s minden fejezetnek – összesen kétszáznegyvennek – van felelőse. A kidolgozásban különböző témakörök szakemberei segítenek, többek közt természetvédők, mezőgazdászok. Érdekesség, hogy a készítők az anyagból kihúzták a natúrparki fejezetet, mivel ezt a verziót – amit a minisztérium támogat – nem tartják elfogadhatónak.

A közös nemzeti parki tervek   megmaradtak: bár a tanulmány
a Szigetközre készül, de megtalálhatók benne a csallóközi csatlakozási pontok.

Az anyag július végére készül el, s augusztus 26-án egy konferenciára várják majd az érdeklődőket: ide szlovák szakembereket is meghívnak. A közalapítvány munkatársai úgy látják: a helyi polgármesterek kiállnak elképzeléseik mellett, segítik munkájukat. A szigetkozinemzetipark.hu című internetes portál fejlesztés alatt áll: a tervek szerint augusztus tizedikén elindul, rajta a megvalósíthatósági anyaggal. A tanulmányt ezután a környezetvédők a minisztérium „asztalára teszik". 

Nekik jó a natúrpark is

Nemrégiben több mint 900 millió forintos pályázatot nyújtott be a Regionális Operatív Programra a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a térség turisztikai vonzerejének fejlesztése érdekében. A program részeként Békéscsaba, a Körösök völgye idegenforgalmi, kulturális és természeti kínálatát mutatják majd be egy kialakítandó látogatóközpontban. Az egyesülethez tartozó településeken ökoturisztikai ismeretterjesztő útvonalak épülnek, Gyulán az Élővíz-csatorna mellett fogadó- és információs központ létesülne. Békés városában egy információs központ mellett kishajókikötő és egy hajóátemelő épülne a Kettős-Körösön. Mezőberény a program keretében madármegfigyelő útvonalat és egy madarak háza látogatóközpontot is építene. Sikeres pályázat esetén 2006 végére elkészülhetnek a fejlesztések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatorna lesz augusztusra

Dunaremete tavaly 46,2 millió forint támogatást kapott a szigetközi tájrehabilitáció keretében, amelyből a Kisbodak–Dunaremete–Lipót közötti – magántelkek végében kialakított – csatorna földmunkálatait végezték el. Május elején kezdődtek el a rehabilitációs munkálatok: mederkotrást, betonbontást végeznek és műtárgyakat építenek. Tovább olvasom