Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Kifogásolták a kezdők béremelését

Mosonmagyaróvár - Társadalmi vita és egyeztetés indult a közoktatás megújítását megcélzó „Új tudás" programról, melynek miniszterelnöki megbízottja Tóth Tiborné dr. Azt ígérik, a pedagógusok javaslatait beépítik a programba: látható, hogy a legtöbb feszültséget körükben a pályakezdők bérének emelése okozza.
Az „Új tudás – Műveltség mindenkinek" program a közoktatás megújítását célzó intézkedések, többek közt a kora gyermekkori készségfejlesztés kiterjesztését, a szegregáció visszaszorítását, a kollégiumhálózat modernizációját, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítását célozza meg. Nemrégiben megkezdődött erről a társadalmi egyeztetés.

Tóth Tiborné dr. mosonmagyaróvári képviselő miniszterelnöki megbízottként segíti a szakmai és társadalmi egyeztetést az „Új tudás" fórumokkal. Az elsőt Mosonmagyaróváron tartották a napokban. A félszáz jelenlévő közül szinte mindenki elmondta a véleményét: a legtöbb kérdés a pedagógusbéreket érintette. Az évek óta pályán lévők kifogásolták a kezdők bérének – akár 40 ezer forinttal való – megemelését. Ezzel a lépéssel az „Új tudás" kidolgozói azonban vonzóvá szeretnék tenni a hivatást a tehetséges pályakezdők számára. Eme elképzelés mellett a teljesítményarányos béremelés pozitív visszajelzést kapott.

Tóth Tiborné dr. a programtervezet ismertetésének középpontjába a „mérés-értékelés és intézményrendszer" témát állítja. „A pedagógiai intézmények működésének átláthatósága és elszámoltathatósága közös szakmai és társadalmi érdek. Egy visszajelző kérdőív segítségével minden pedagógus véleményét és javaslatait összegyűjtjük és lehetőség szerint beépítjük a program részletes kidolgozásába." Az „Új tudás" fórumokat a pedagógus-szakszervezet rendezésében folytatják a megyében Darnózselin és Győrben is.

Tóth Tiborné elmondta: a keretprogram kidolgozásában tavaly szeptember óta vesz részt. Mind a szakmai és társadalmi vitában, mind a gyakorló pedagógusokkal folytatott konzultációkon felvetett vélemények, módosítási javaslatok képviseletében elkötelezett. A program a közoktatás évi 500 milliárd forintos költségvetéséhez 130–140 milliárdot „tesz hozzá". A miniszterelnök azt ígérte neki: ez a projekt elsőbbséget élvez, s nem fog változni a támogatási arány.

Olvasóink írták

 • 19. Jakutika Szunce 2008. április 09. 23:03
  „Az oktatásban rengeteg olyan ember dolgozik, aki nem tanít csak okoskodik, tréningeket tart, úgynevezett módszereket ad át, adminisztrál és bonyolítja más munkáját (szervez). Mindenki, aki az oktatásból él legalább heti két alkalommal két két órát le kellene, hogy tanítson a "jobb iskolákban" és akkor szép lassan minden rendbe jönne. Ennyi, ezzel megoldódna minden. Mert akkor tudnák, hogy miről van szó, miről kell dönteniük. Így szűzek értekeznek a nemi élet gyönyöreiről. Szellemi maszturbáció, ahogy egy filozófia tanárom mondotta. Tisztelet Mariska Zoltán tanár úrnak.”
 • 18. Jakiutika Szunce 2008. április 09. 22:52
  „Hm. Egy tanár nettó 100 e forint plusz minusz 10-20 e forintot keres. Tessék ezt átgondolni. Öt év egyetem és most már az iskolában bent van a társadalmunk minden negatívuma, ami nem könnyíti meg a pedagógusok munkáját. Elvárásokat azt persze mindenki megfogalmaz velük szemben. A közoktatásban dolgozó "szakértők" csak megnehezítik a dolgukat, a minőség biztosítás teher, a minőségi bérpótlék "pofapénz".”
 • 17. Adófizető 2008. március 27. 23:02
  „Adófizető BP-re ingázik, termelő cégnél dolgozik. (nem gondoltátok volna mi??:-O) Az esztergomi munkehelyet nyilván nem a móvári pedagógusoknak említettem....csak olvasni kellene tudni a sorokban...és nem egymást fikázni...Tudom ebben az országban az mindenkinek jobban megy!! (sajnos)”
 • 16. pan.cser 2008. március 25. 12:49
  „Dehogy ingázik Esztergomba, az "Adófizető"! Kipárnázott munkahelyen csücsül, még soha életében nem vitt haza más pénzt mint ami a mások adófirintjaiból származik. Az észt viszont osztja.”
 • 15. Abrafax 2008. március 25. 12:34
  „Tisztelt Adófizető!
  Te a versenyszférában dolgozol?
  Mosonmagyaróvárról talán Esztergomba ingázol? (Mert már busz sem jár oda, mint 2007 előtt)
  Más: 91-92 óta bontott osztályokban tanítanak sok tárgyat, mert így HATÉKONYABBAN lehetett átadni a tudást. Tavalyig. Azóta újra 35 fős osztályok indulnak.
  Vajon ilyen gyorsan változnak a pedagógiai módszerek, vagy az elbocsátások után mégiscsak kevés lett a tanár?
  Új tudás, új Magyarország - csak nem azért kell, mert a régit sem ismerik? A múltat tényleg, még mindig végképp el kell eltörölni?”
 • 14. Adófizető 2008. március 25. 09:43
  „Kedves Pedagógusok, Közalkalmazottak!
  Be kellene látni, hogy nincs annyi iskolára és tanárra szükség, mert a gyerekek száma nem nő, hanem csökken! Akire nincs szükség annak el kellene helyezkednie a versenyszférában, aztán nem lesz gond a fizetéssel! Amikor a Suzuki felajánlott munkahelyeket a távozó közalkalmazottaknak érdekes módon senki sem élt a lehetőséggel!! Hogy is van ez??”
 • 13. titus 2008. március 24. 23:02
  „Látjátok és még mindíg bedőlnek a süket dumájuknak.”
 • 12. Abrafax 2008. március 24. 20:18
  „Nincs új a nap alatt, íme:

  "SOHA ENNYI PÉNZ NEM VOLT MÉG ISKOLA FELÚJÍTÁSRA - Erre hívta fel a figyelmet Hiller István Mosonmagyaróváron" mszp.hu, 2006. március 3.
  "A pártelnök a fórumon is bemutatta a helyi indulót, Tóth Tibornét, akiről elmondta, kitűnő iskolaigazgató, olyan ember, aki megtanult vezetni, és munkájának köszönhetően iskolája közép-Európa egyik legsikeresebb oktatási intézménye"http://www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&fnId=89490&fnHid=89490
  "Hiller István kiemelte: nemekből, tagadásból nem lehet országot
  építeni, abból nem fog épülni Mosonmagyaróvár. Csak igenekre lehet alapozni(...) Az MSZP elmondta, mit akar a bérekkel, a nyugdíjakkal, az adókkal, de sajnálattal látjuk, hogy ehhez hasonlítható, ezzel összemérhető másik program nincs."
  http://www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&fnId=89501&fnHid=89501
  És még mindig ugyanaz a régi mese - ó igen, igen, igen...
  Ugyan mostanában hol hirdetik meg az ilyen performanszokat? Én is szívesen elmentem volna!”
 • 11. vaek 2008. március 23. 13:35
  „rátóti!

  Végre valaki egyetért velem!
  Köszönöm szépen!

  Üvd: vaek”
 • 10. rátóti 2008. március 23. 10:27
  „vaek!
  Valószínű mindenben egyetértünk,és ezek szerint akkor sorstársak is vagyunk!

  Üdv: rátóti”
 • 9. smovar 2008. március 23. 06:43
  „A múmia visszatér.Magyar horror,csak erős idegzetüeknek.Ennek sincs a pofáján bőr.”
 • 8. pan.cser 2008. március 22. 21:30
  „A kezdők fizetése magas? Így van mert az osztrák parasztoknál güriznek alkalmi munkán, mert nincs állásuk. Fletói megoldás Tóthné asszisztálásával!”
 • 7. vaek 2008. március 22. 20:42
  „Ismerem én is, ami nem feltételezi azt, hogy kedvelem is. Sőt...
  Én is abba a "már nem olyan fontos a HÍRES NEMZETKÖZILEG elismert intézmény"-ben tanultam. Nem kell bemutatni a dolgot.
  Én csak annyit "mondtam", hogy több rálátása van erre, mint más embernek, aki nem szakmabeli.
  Például jó magam is, pályakezdő pedagógus vagyok - és had ne részletezzem azt, hogy miért nem jut nekem munkahely, erről is lehetne beszélni -, engem is megilletne a tisztességes fizetés, hisz én is megdolgoztam, tanultam a diplomámért, nem is keveset.

  Sajnos naphosszat lehetne "vitatkozni" ezen a témán.”
 • 6. rátóti 2008. március 22. 19:41
  „Bocsánat!Még valamit kihagytam ,egy "l" betűt.
  Hidd el hogy én csak a jövőért,és a tanulókért,a fiatalokért,valamint jövőjükért emelem fel a szavamat. Engem 50 évesen már nem érdekel sem a Dr Tóthné Dr,sem a bandája!!!!!!
  Nekem és a családomnak már " bizonyította" rátermettségét,hozzáértését!”
 • 5. rátóti 2008. március 22. 19:30
  „Bocsánat kihagytam,SZÓFOSÁS MAGASFOKON?
  Nézd meg milyen álapotban hagyta itt a híres gimnáziumát.Nyakig érő gaz,rendetlenség,szanaszét minden az udvaron,szétrohadva az eszközök.Nem ért rá vele foglalkozni mert kellett kapaszkodni FELFELÉ! Azóta a környékén nem volt. Már nem olyan fontos a HIRES NEMZETKÖZILEG elismert intézmény.
  Ganéra az ilyen surmóval.”
 • 4. rátóti 2008. március 22. 19:23
  „vaek!
  Szigetköz? Pedagógia?Egészségügy?Seggnyalás?
  Hidd el,ismerem 15-20 éve.”
 • 3. 272 2008. március 22. 19:14
  „A miniszterelnök ígérte?
  Ezek már lehúzták egyszer ezzel a projektel az országot igaz gibicnek semmi sem drága, csapjunkbele !
  Oszzuk szét a maradék pénzt, innen már nincs lefelé!”
 • 2. vaek 2008. március 22. 12:21
  „Azt nem tudom, hogy mi mindenhez ért, az azonban kétségtelen, hogy több mit 30 évnyi pedagógusi pálya áll a háta mögött, amivel azt hiszem nem vitatkozhatunk, ezért van némi nemű rálátása a dolgokra.”
 • 1. rátóti 2008. március 22. 11:17
  „Hogy ez mindenhez ért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák vonatjeggyel a helyi buszokon

Mosonmagyaróvár - A tervek szerint rövidesen a Bécsből eurorégiós szerelvénnyel érkezők… Tovább olvasom