Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kifizetetlen üzletrészek

Csaknem háromszázmillió forintot fizetett ki eddig a megyei FVM-hivatal a négy és fél ezer külső üzletrészét igénylőnek. A felszámolóbiztosok gyakran hiányos papírokat kaptak az érintettek üzletrészi névértékéről, ez késlelteti az ügyintézést.

Kimaradt téeszek

Mint ismeretes, egy tavalyi határozat alapján az állam a felszámolás, a végelszámolás és a csődeljárás alatt álló szövetkezetek külső üzletrészeit felvásárolta. A 2002. május 31. előtt felszámolt téeszek esetében azonban nem volt lehetőség a kifizetésre. A felszámolóbiztos által igazolt és visszaküldött vételi ajánlatok alapján kötötte meg a megyei földművelésügyi hivatal az érintettekkel a szerződést még tavaly. Janák József, az FVM-hivatal vezetőhelyettese elmondta: már majdnem minden érintettet kifizettek.
– Tavaly szeptember harmincadikáig kellett a jogosultaknak hivatalunkkal megkötniük a szerződést a külső üzletrészünk visszavásárlásáról – mondta Janák József.

Majd háromszázmilliót fizettek ki

– A kérelmet 4829-en adták be, ebből százhúszat elutasítottunk, néhányan pedig később nem jelentkeztek üzletrészükért. Így összesen 4630 szerződést kötöttünk. Egyébként a kifizetések körül a legtöbb gond az volt, hogy a felszámolóbiztosok sem tudták minden esetben megszerezni az üzletrészek névértékének tételes listáját. Eddig összesen 4465 érintett kapta meg a járandóságát mintegy 297 millió forint értékben. A hátralévő százhatvanöt jogosult többségének – akik még negyvenhatmillió forintra tartanak igényt – valamilyen hiányt kell még pótolnia vagy a hagyatéki végzés elmaradása miatt késik a kifizetésük.

A kicsi is számít

A dunaszigeti Földes Józsefné máig nem jutott hozzá az üzletrészéhez.
– Mindössze ötvenezer forintról van szó, melynek nagy részét édesapámtól örököltem – kezdte az asszony. – Egy beteg, nyolcvanéves kisnyugdíjas esetében ez is jelentős összegnek számít. Az ismerőseim közül azok, akik jóval nagyobb, 400–500 ezres összegre voltak jogosultak, már régen megkapták a pénzüket. Már többször írtam levelet a felszámolóbiztosnak és a megyei földművelésügyi hivatalnak, ám még csak válaszra sem méltattak – panaszolta az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lottóláz dúl határainkon innen és túl

A Magyarországra érkező lottóturisták hazacsalogatása jó néhány élelmes szlovák „vállalkozó"… Tovább olvasom