Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

''Kifehérítenék'' a feketemunkát

Már használhatók a feketegazdaság visszaszorítását célzó, alkalmi munkavállalói könyvek.

Foglalkoztatáspolitika

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta: nagy az érdeklődés az AM-könyv iránt. Ennek kék oldalaira magánszemélyek vagy kiemelten közhasznú szervezetek, a zöld oldalaira a mezőgazdasági idénymunkást vagy külföldit alkalmazók kerülhetnek. Fehér részekre a vállalkozások azt jegyzik be, akik alkalmi munkást foglalkoztatnak. Amíg az 1997-ben bevezetett új lehetőséget kezdetben csak 20 ezren vették igénybe, idén a becslések szerint akár a kétszázezret is elérheti a kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma. A megyei munkaügyi központ mosonmagyaróvári kirendeltségén az év első hét hónapjában 429, augusztus 1. és 10. között 30 AM-könyvet adtak ki.

Az alkalmi munkavállalás adminisztrációs szempontból számos könnyítést jelent a munkáltatónak: nem kell írásban munkaszerződést kötnie, a társadalombiztosítási jogszabályokban előírt nyilvántartási és bejelentési kötelezettségeket teljesíteni. Emellett nincs szükség a munkadíj után szja-előleget megállapítania és levonnia, továbbá nem kell járulékokat, ehót és egyéb más foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhet fizetnie. Valamennyi kötelezettség az úgynevezett közteherjegy beszerzésével, AM-könyvbe történő beragasztásával teljesíthető. A Magyar Posta Rt. Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása szerint a mosonmagyaróvári postahivatalokban júliusban az országos átlagnál is nagyobb kereslet mutatkozott a közteherjegyek iránt, megkétszereződött a forgalom.

Munkalehetőség esetén alkalmaznának

Lapunk megkérdezett több mosonmagyaróvári és környékbeli céget és vállalkozót, akik elmondták: hallottak a foglalkoztatás e formájáról. Többségük szívesen alkalmazna alkalmi munkavállalót. A megkérdezett nagyobb cégek nem támogatják az alkalmi munkavállalást, mondván: nekik állandó, stabil munkavállalókra van szükségük. A Pitkó Proép Kft. vezetője, Pitkó István jó kezdeményezésnek tartja a foglalkoztatás e formáját, amely a feketemunka visszaszorítását szolgálja. Eddig még nem jelentkezett nála senki, aki alkalmi munkát keres, de ha lesz jelentkező és munkalehetőség, akkor szívesen foglalkoztat alkalmi munkavállalókat. Szeredi Erika, az EURO 2003 építőipari bt. vezetője elmondta: már korábban is foglalkoztattak alkalmi munkásokat, ha több megrendelésük volt. Jelenleg nincs ilyen alkalmazottjuk, de támogatják e formát, hiszen lényegesen megkönnyíti az adminisztrációt.

Nagyobb cégek nem támogatják

Egy névtelenséget kérő vidéki mezőgazdasági vállalkozó több idénymunkást is AM-könyvvel alkalmaz. Véleménye szerint sokkal előnyösebb ez a foglalkoztatási forma, hiszen valamennyi kötelezettségét helyettesíti a postákon megvásárolható közteherjegy. A mosonmagyaróvári Vogel & Noot Hőtechnika Kft.-nél és a máriakálnoki Sampinyon Kft.-nél nem vesznek fel alkalmi munkásokat. A cégek illetékesei szerint ez a forma inkább az egyéni vállalkozóknak kedvez, ugyanis a nagyobb cégek, gyárak hosszú távon gondolkodnak, ezért stabil munkaerőre van szükségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érempénzből aranyoznak-harangoznak

A lébényi Szent Jakab római katolikus plébániatemplom fennállásának 800. évfordulóját a plébániahivatal egy évig tartó ünnepségsorozattal teszi emlékezetessé, amely Jakab-napkor (július 25-én) ünnepi szentmisével kezdődött. Készítenek kiadványt a templom történetéről, valamint több képeslapot is. Terveznek továbbá egy zarándoklatot, melynek során a környék Szent Jakab-templomait keresik fel. Tovább olvasom