Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Kiemelten támogatott rehabilitációk

A több lépcsőben megvalósítandó szigetközi rehabilitációs elképzelések kapták a legtöbb pénzt idén a Miniszterelnöki Hivataltól. Az érintett települések csatornák és műtárgyak kiépítésére fordítják majd az állami pénzek javát.
Máriakálnok: A mederkotrás a rehabilitáció első szakaszában valósult meg.
Összesen 145 millió forintot osztott szét a MEH Nemzeti Területfejlesztési Tanácsa idén a Szigetköz rehabilitációjára. A három kiemelten támogatott projekt közül kettő több lépcsőben kívánja megvalósítani elképzeléseit.
Dunaremetén a sikeres pályázatról tegnap kapta meg az értesítést a helyi önkormányzat. Amint azt Marovics Géza polgármestertől megtudtuk, a helyi csatorna vízellátására és vízpótlásának kiépítésére két lépcsőben pályáznak.

Kisbodaktól Lipótig másfél méteres vízszint

– A pályázat beadását hosszú egyeztetés és a szakhatósági vélemények begyűjtése előzte meg – kezdte a polgármester. – Már jó néhány évvel ezelőtt megszületett a csatorna egyes részeinek konkrét terve. A Duna elterelése óta kiszáradt szakasz egy két kilométer hosszú újjal bővülne, s a kisbodaki zsiliptől egészen Lipótig töltené meg másfél méter mélyen a medret vízzel.

Az első lépcsőben most 46,2 millió forintot nyertünk, ám a beruházás összköltség várhatóan 84 millió forint lesz, mivel különböző műtárgyakat is kell építenünk erre a jövőben. A hiányzó összegre a következő évben szeretnénk pályázni, s úgy gondolom, a mostani siker könnyebbé teszi a jövő évi elbírálásunkat. Fontos szempont még a projektünkben, hogy nemcsak a községünket, hanem több települést is érint ez a rehabilitációs munka. Az egyeztetések hamarosan megkezdődnek, közbeszerzési eljárással találjuk majd meg a kivitelezőket. A munkálatokat szeretnénk minél előbb, akár már a tél folyamán elkezdeni – mondta Marovics Géza.

Három híd épülhet

Máriakálnokon a megnyert közel harminchétmillió forintból négy műtárgyat és ideiglenes átjárókat építenek.
– Három híd- és egy vízszintet tartó műtárgyat tervezünk megépíteni a rehabilitáció második szakaszában – kezdte Széles Sándor polgármester. – A vízellátás és az átkelés lehetőségét biztosítani kell a Kálnoki-Dunán, ezért ideiglenes átjárókat kell felállítanunk. Jelentős, mintegy 2,8 köbméteres vízáteresztést tervezünk másodpercenként erre a folyószakaszra.

Az első lépcsőben 34 millió forintot nyertünk, ennek egy részéből nyolc kilométeres mederkotrást végeztünk, s ideiglenes átkelőt építettünk. A rehabilitációnknak harmadik szakasza is lesz, melynek megvalósítására minimálisan a most megnyert összeg szükséges. A jövőre beadandó projektünk során az ideiglenes átjárókat szeretnénk majd véglegesre megépíteni, valamint a Halászit Máriakálnokkal összekötő híd mellett futó gáz- és ivóvízvezetékeket is át kell helyeznünk – mondta a polgármester.
Kapcsolódó anyagok >>

A helyiek kiállnak a nemzeti park mellett (2003-05-19) >>
A megyei Szigetköz Bizottságot nem hívták meg (2003-04-14) >>
A nemzeti park hajthatatlan (2002-11-25) >>
A politikán múlik a nemzeti park (2003-06-02) >>
Aggályos pályázat a Szigetközben (2003-07-23) >>
Aggasztóan megrekedt szigetközi tárgyalások (2003-08-31) >>
Folytatódik a rehabilitáció (2002-07-11) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változó gépvásárlási támogatások

A normatív támogatásoknak köszönhetően legalább a jelenlegi szinten megmaradhat a gépvásárlás… Tovább olvasom