Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Kiegészítik a hősi halottak névsorát

Mosonmagyaróvár - Tavaly a magyaróvári városrész legrégebbi sírjait térképezte fel a helyi városvédő egyesület, most ennek folytatásaként az 1848-as szabadságharc, az első és második világháború, valamint az 1956-os forradalom hősi halottait gyűjtik névsorba.
A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület még a kilencvenes évek elején fogott a temetők feltérképezéséhez szükséges gyűjtőmunkába. A tavasszal indított „Fogadj örökbe egy sírt!" elnevezésű programra változatlanul várják a jelentkezőket: olyan osztályközösségek, fiatalok érdeklődhetnek, akik a temető egy-egy gondozatlan sírját vennék kezelésbe.

Nemrég újabb kutatásba kezdtek: tavaly „Magyaróvári temető I." címmel adtak ki egy kötetet, melyben a magyaróvári temető legrégibb sírjait ismertetik.

Most a sírkert hadisírjairól, az első és második világháború halottairól, az 1956-os forradalom helyi áldozatairól gyűjtenek adatokat.

– A Hősök kápolnájának falán 1993-ban a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elhelyezett egy emléktáblát azok névsorával, akik a második világháborúban estek áldozatul. Azonban ez a lista nem teljes, több száz katona halottja lehet Magyaróvárnak – hangsúlyozta dr. Kocsis Sándor, az egyesület elnöke. Ezért aki tud olyan személyről, aki a második világégés alatt katonaként esett el, nem tért haza a harcból, vagy éppen sebesülten jött vissza a városba és itt hunyt el, az jelentkezzék az egyesületnél (a Flesch Károly Kulturális Központban keddenként délután 4 órától személyesen vagy az 579-706-os telefonszámon).

A tervek szerint az új kiadvány foglalkozna többek közt a település 1848-as hősi halottjával, Soós János nemzetőrrel, az első világháború idején elhunyt két repülős tiszttel, a szerb–olasz katonák hadisírjával, melyben közel százhetven katonát temettek el, az orosz hadifoglyok emlékművével, s a Kárpátalja visszafoglalásakor elhunyt óvári katonákkal.

A várostörténeti kiadvány külön fejezetet szentelne továbbá az 1848-as, első és második világháborús és az 1956-os emlékhelyeknek, emlékműveknek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénzváltáson nyernek a szlovák vevők

Rajka és környéke - A forint gyengülése, ezáltal a korona erősödése kedvez azoknak, akik ez utóbbi… Tovább olvasom