Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kiásott partszakasz a Fácán utcában

A mosonmagyaróvári Fácános utca partján egy tíz méter hosszú részt a folyóig kimarkolt a földgép.
Valószínűleg csónaklejárónak készült: a vízügy most bejelentést tett az önkormányzatnál. A szigetközi stégekre folyamatosan kérik az engedélyt a tulajdonosok a vízügytől.

Az egykoron illegálisan épített stégek, cölöpfalak, kikövezések és a partig nyúló kerítések ellen küzd a vízügyi igazgatóság. Az önkormányzatokat tavaly levélben keresték meg, s arra kérték, hivatalból kezdeményezzenek eljárást a „kerítésfelhúzó" renitensek ellen, s kötelezzék elbontásra a tulajdonosokat. Ugyanis ezek akadályozzák őket szakfeladatuk ellátásában: kerítést ugyanis a parttól számított hatméteres sávban csak hatósági engedéllyel lehet építeni.

A vízi állások tulajdonosaival is meggyűlt a bajuk: az egyik szigetközi településen például 56 illegális stéget találtak. Ezek létesítéséhez, üzemeltetéséhez az illetékes jegyző hatósági engedélye szükséges. Az igazgatóság arra kérte az önkormányzatokat: indítsanak hatósági eljárást a fennmaradás érdekében, vagy kötelezzék elbontásra a tulajdonosokat.

Már érkeznek a kérelmek

– Tavaly tíz körüli engedélykérelem érkezett tervdokumentációval önkormányzatunkhoz – kezdte Domján Szabolcs dunaszigeti jegyző. – Mi ezeket véleményezésre a vízügyi igazgatósághoz küldtük: pozitív válasz esetén megadtuk az engedélyt. Ezek folyamatosan érkeznek önkormányzatunkhoz, sok esetben azonban még kérdéses, hogy évtizedekkel ezelőtt beszerezték-e a vízügyi dokumentumot a tulajdonosok. Egyébként az úszóműállások esetében – ez már egy hordókból vagy bójákból álló stég is lehet – a közlekedési felügyelet az engedélyező – mondta a jegyző.

A víz elmosta a part egy részét

Információink szerint a kerítések ügye nehezebb feladat: sok esetben ugyanis a víz korábban elbontott néhány méteres partszakaszt. Az ingatlantulajdonosok töltötték vissza, s gondozták a területet. Ide a vízügyi engedélyt drágábban lehet megszerezni, ugyanis egy partrendezési terv elkészíttetése már több tízezer forintba kerül. A vízügyi igazgatóság illetékese korábban úgy nyilatkozott, hogy a partokat több dologtól is védeni kell: a cölöpfalaktól, kikövezésektől.

Hatméteres sáv vízügyi kezelésben

Időközben a mosonmagyaróvári Fácános utcában egy a vízfelületig vezető, tíz méter hosszú, két méter széles sávban a földgép valószínűleg egy csónaklejárót ásott. A megrendelő ismeretlen, mindenesetre a vízügyi igazgatóság bejelentést tett a mosonmagyaróvári önkormányzatnál: a víztől számított hatméteres sáv ugyanis kezelésükbe tartozik, míg a többi rész közterület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibázott az orvos?

Egy jánossomorjai fiatalasszony azt fontolgatja, feljelentést tesz az orvosi kamaránál. Tovább olvasom