Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kiállítással ünnepelt a horvát festő

Hetvenötödik születésnapja alkalmából kiállítással egybekötött ünnepségen köszöntötték Kimle lakói tiszteletbeli autodidakta festőjüket, Behon Pált.
Behon Pál: „Szeretek a színekkel játszani. Kedvenc témáim a tájképek és a csendéletek."
Behon Pál kimlei horvát anyanyelvű festő, 75 évesen is jó egészségnek örvendve aktív napokat tölt Hunyadi utcai otthonában. Mint mondta, délelőtt egyedül van otthon, így ez az a napszak, amikor alkotó magányában képek tucatjai születnek.
Pali bácsi tehetsége, rajzkészsége már az elemi iskolában megmutatkozott, ám nem képezhette magát e téren. Édesapját elveszítette a második világháborúban, s mint legidősebb gyermek családfenntartóvá lépett elő. Szakmát tanult és ügyes kezével cipőket javított, így keresett pénzt, hogy négy kisebb testvére ne szenvedjen hiányt.

Édesanyja több családnál is besegített a ház körül, s az akkori tanítótól egy alkalommal festéket kapott munkája megbecsüléseként. Az ajándéknak Pál örült a legjobban, festői ambícióinak nagy lendületet adott a féltett kincs.

Szakmai gyarapodását szorgalmának, családja és barátai ösztönzésének köszönheti. 1953-tól tűzoltóként vigyázta embertársai értékeit nyugdíjazásáig. Számos kiállításon szerepelt, az első bemutatkozása 1953-ban volt, ezt követően szinte évente nézhette meg a nagyközönség egy-egy nagyobb városban és szülőfalujában legújabb képeit. Amióta nyugdíjas, több ideje jut az alkotásra. Főként olajjal dolgozik farostra, de papírra és vászonra is festett már. Kedvenc témái a tájképek és a csendéletek.

Pali bácsi jó kedélyű ember, aki nem kíván mást az élettől, mint egészséget. Akkor megmarad az alkotókedve és elhalmozhatja a művészetkedvelőket képeivel, amelyek közül nem egy már külföldre is eljutott.

Nagy meglepetés volt számára a születésnapja tiszteletére szervezett megemlékezés, ahol a horvát, a német kisebbségi önkormányzat és dr. Ördög Vincéné polgármester is felköszöntötte.
Ihletet kirándulásai kapcsán szerez, ahol szívesen hódol másik szenvedélyének, a fotózásnak is. Idén is, mint ahogy eddig tette, Sarródra készül művésztáborba július végén, hogy alkotótársakkal képezze magát tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy óvári ajánlat a Flexumra

Mosonmagyaróvár önkormányzata hatvanhét százalékos többségi tulajdonát eladja a Flexum… Tovább olvasom