Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kiállítás a sortűzre emlékezve Mosonmagyaróváron

Október 21-én délután 5 órától a Városi Kollégiumban nyílik meg a ˝Mosonmagyaróvár, 1956˝ című kiállítás a Hansági Múzeum, a helyi levéltári részleg, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület, az egyetemi kar, a kollégium és magánszemélyek gyűjteményeiből.

A tárlatot Simon Zsuzsanna igazgató és Beregszászi Balázs levéltáros állította össze.

A Városi Kollégium ily módon kíván megemlékezni az 1956. október 26-i sortűz ötvennegyedik évfordulójáról és a városi gyásznappá nyilvánítás huszadik évfordulójáról.

A kollégium folyosóján és aulájában kihelyezett fekvőtárlókban, faliképeken és falakon láthatók eredeti és másolt dokumentumok, archív fotók, relikviák, valamint egy kitűző- és érmegyűjtemény. A megnyitó előtt rendhagyó történelemóra keretében, a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu című weboldaluk segítségével mutatják be a sortűz áldozatainak, mártírjainak emlékhelyeit, sírhelyeit, valamint Varga Bálint tanár tart előadást „A mosonmagyaróvári 1956. október 26-i sortűz áldozatainak sírjai a mosoni temetőben" című tanulmányáról. A résztvevők emlékkitűzőt és egy emlékképeslapot is átvehetnek az intézmény jóvoltából. A kiállítás november 30-ig látogatható hétköznap reggel 8 és este 8 óra között, kivéve a november 1. és 7. közötti időszakot.

Az ’56-os Szövetség a Mosonmagyaróvári Városi Kollégium részére 1956 eszméinek ápolása érdekében végzett tevékenységéért Kósa Pál-emlékplakettet adományoz. Simon Zsuzsanna igazgatót pedig Szövetségi Emlékéremmel jutalmazza.

Olvasóink írták

 • 5. looser2 2010. október 22. 19:18
  „hablaty, leszel-e társam ott ki tagadod e igazságot?”
 • 4. hablaty 2010. október 22. 06:01
  „koser2!
  Ezután a megnyilvánulás után remélem a hivatalos szervek teszik a dolgukat, és egy zárt cellában fogsz elmélkedni az elmúlt idők történéseiről!!!!”
 • 3. looser2 2010. október 21. 20:13
  „T Kopi,
  Kérdezem, te egy fegyveres laktanya ellen vonuló sztrájkoló "forradalmárokat"- hőzöngő agyamnetket, akik egyértelműen fegyvert akartak szerezni minden áron, te minek neveznéd!
  Én nem tagadom le a kommunizmus bűneit, de visszasírom azokat az éveket.
  Akkor még volt létbiztonság, egzisztencia, és ami a legfontosabb becsület!
  Nem kell itt a narancssárga agymosás, vannak még olyan fiatalok, akik emlékeznek, és tudták értékelni a szocializmus létbiztonságáét!”
 • 2. KoPi 2010. október 21. 06:13
  „1. hozzászólás looser2 2010.10.20. 20:20:
  Vigyázz pajtás, mert nem csak a holokauszt tagadása bűncselekmény, hanem a kommunizmus bűneinek a tagadása is. És te most bűncselekményt követtél el azzal, hogy az 56-os forradalmárokat "lázadó csőcselék"-nek nevezted. Ezért akár 3 évet is kaphatsz. És meg is érdemelnéd!”
 • 1. looser2 2010. október 20. 20:20
  „Bízom benne megemlékeznek a tüntető csürhe által felkoncolt két kiskatonáról is, akik az 56-os lázadó csőcselék huliganizmusának áldozatai lettek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebuktak a vonaton Hegyeshalomnál

Az egyik Ausztriába tartó nemzetközi gyorsvonatot ellenőrizték a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom