Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Kialakulhat a belterületi vízforgalom

A jelenleg teljesen elhanyagolt és kihasználatlan Malom-ági Lajta turisztikai és sportcélú hasznosítására dolgozott ki konkrét elképzeléseket a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület.
A jelenleg teljesen elhanyagolt és kihasználatlan Malom-ági Lajta turisztikai és sportcélú hasznosítására dolgozott ki konkrét elképzeléseket a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. és a Pisztráng Kör. A tervek szerint a folyón vízi útvonalat, a töltésén pedig sétányt és kerékpárutat alakítanának ki. Emellett továbbra is törekednek a vízminőség javítására.

Mosonmagyaróvár önkormányzata még a múlt évben indított programot a Malom-ági Lajta állapotának felülvizsgálatára és „megmentésére". Az utóbbi időben ugyanis többször merült fel gond a vízminőséggel, a folyó állapotával és kezelésével kapcsolatban. A város környezetvédelmi programjában is kiemelt feladatként kezelik a Lajta-ág rehabilitációját. A képviselő-testület ugyan elfogadta a Lajta-vízrendszer rehabilitációjára összeállított feladattervet, ám a város idei költségvetésében nem különítettek el forrást ennek végrehajtására, csak a városüzemeltetési kereten belül van lehetőség néhány kisebb feladat megoldására.

A folyó vízminőségének javítása érdekében az önkormányzat képviselő-testülete döntött arról, hogy a talajterhelési díjból a múlt esztendőben befolyt mintegy 1,5 millió forintot a Malom-ági Lajta környékén lévő ingatlanok szennyvízcsatorna-rákötésének támogatására fordítják. A határozat szerint az érintett ingatlanok tulajdono-

sainak kérésére a szakbizottság dönt a rákötések támogatásáról. A hetven éven felüli ingatlantulajdonosoknál, illetve a műszaki kialakítás szempontjából problémás helyeken az önkormányzat az egész összeget átvállalná. A 100 ezer forint fölötti rákötési költségnél a 100 ezer feletti részt vállalja át a város. A felhívásra mindössze hatan nyújtottak be pályázatot.

A folyó vízminőségének és állapotának javítása mellett a jelenleg rendkívül elhanyagolt állapotban lévő Malom-ági Lajta belterületi szakaszának turisztikai és sportcélú hasznosítására is konkrét javaslatokat dolgozott ki a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. és a Pisztráng Kör. Láng István, a VÜF Kft. ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: az elképzelés szerint a Malom-ág teljes hosszában – a malom áthidalásával – egy vízi útvonalat alakítanának ki csónakkikötőkkel. A folyó jelenleg gondozatlan és szinte teljes egészében járhatatlan töltésén pedig sétány és kerékpárút megvalósítására lát lehetőséget az ügyvezető. Ezzel a város értékes vízfolyásává tehetnék a jelenleg szinte teljesen kihasználatlan Malom-ági Lajtát. A folyó rehabilitációját követően végig lehet majd evezni a városon és kialakulhatna a belterületi vízforgalom, ami nagyban hozzájárulna az idegenforgalom fellendüléséhez.

A tervek szerint első ütemben a folyó Lajta-lakókert és a Gorkij utca közti szakaszán alakítanák ki a sétányt és kerékpárutat. Ennek előkészítő munkálatait még az idei évben megkezdik. A folyó teljes rehabilitációja azonban a számítások szerint milliárdos nagyságrendű beruházást jelent, amihez pályázatokból kívánják a szükséges forrást előteremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldási javaslatot tesznek a szlovákok

A szakértői tárgyalások és az összegző zárójelentések után tegnap Pozsonyban a magyar és szlovák kormánymeghatalmazottak tárgyaltak Bős–Nagymaros ügyében. Végre felgyorsulni látszanak a megbeszélések, ugyanis Kocinger szlovák kormánybiztos bejelentette: 2–3 hónapon belül komplex megoldási javaslatot tesznek le az asztalra. Tovább olvasom