Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ki tünteti el a vörösiszapot?

A város középtávú környezetvédelmi programját legutóbbi ülésén fogadta el a mosonmagyaróvári önkormányzat. Pap János képviselő szerint azonban az anyag hemzseg a hibáktól és nem fogalmaz meg konkrét elképzeléseket.
Dr. Pap János képviselő
A környezetvédelmi törvény értelmében minden település önkormányzatának a rendezési tervével és a jövőképével összhangban középtávú környezetvédelmi programot kell készítenie. Mosonma-

gyaróvár is elkészítette e csomagtervet, s a képviselő-testület második olvasatban el is fogadta.
A tervezet három részből tevődik össze: a környezet helyzetértékelése, környezetvédelmi stratégia, a tényleges program és a megoldandó feladatok, ezek eszközei, finanszírozása, ütemezése. Rendelkezik a föld, a vizek, a levegőtisztaság, a települési környezet, az egészség, illetve az épített környezet védelméről, a természet- és talajvédelemről, a hulladékgazdálkodásról, a zaj- és rezgésvédelemről, a környezetbiztonságról és a környezeti nevelésről.
A képviselő-testület októberi ülésén, miután első olvasatban tárgyalta a programot, dr. Pap János fideszes képviselő több oldalban fejtette ki véleményét: szerinte hemzseg a szakmai hibáktól. Mint a képviselő elmondta, a tervezet készítője nem vette figyelembe a véleményeket és a hibák a második olvasatban is bent maradtak.
Pap János egyik fő kifogása volt, hogy a leírtak többször nem a városról szólnak, ennek egyik legkirívóbb példája az ivóvíz arzénmentesítése. Ez az Alföldön probléma, ám a régióban egyáltalán nem. A programban sok esetben csupán ötletekről van szó, nem alátámasztott elképzelésekről, illetve rossz következtetésekről, amelyek így kivitelezhetetlenek. Nem derül ki a programok megvalósításának módja, illetve költsége sem.
Pap kiemelte: a vörösiszap kérdésénél nem elegendő, sőt, megtévesztő kizárólag a lefedés, így a talaj- és vízszennyezés továbbra is fennmarad. Ennek kapcsán felvetődik, hogy vajon mitől szennyeződött el a korábbi vízbázis, ha itt minden rendben van. A vörösiszap-tározók megszüntetése és elszigetelése a cél, nem csupán lefedésük. Elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy a tározók csupán tízéves utógondozásáról rendelkezik a program.
A felszíni vizek védelménél nem férhet össze a takarékos vízhasználat és a növekvő szennyvízmennyiség. Az anyag a szennyvíziszap-ártalmatlanítás egyedüli megoldásának a komposztálást tartja, a mezőgazdasági elhelyezés azonban sokkal olcsóbb módja az ártalmatlanításnak. A képviselő szerint meglepő, hogy a Malom-ági Lajta vízforgalmának irányítását szakemberre kell bízni, mivel ennek eddig is így kellett volna történnie. A levegőtisztaság védelméről szóló fejezetben is sok az általánosság. A hulladékgazdálkodásról szóló fejezetben kifogásolható a régi szeméttelep földdel való betakarása. A képviselő szerint ez nem rekultiváció, hiszen az újra használatbavételt jelent.
A zaj- és rezgésvédelem terén is gyorsan kell lépni. Megoldás lehet az egyirányúsítás, körforgalmak kialakítása és a belső forgalmi rend változtatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A trófea súlyától függ az árfekvése

Egy tízkilós trófeával büszkélkedő szarvasbika kilövése közel másfél millió forintba kerül a… Tovább olvasom