Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Ki szállítsa haza a beteget a kórházból?

Mosonmagyaróvár - Lapunk egyik olvasója levélben panaszolta el, hogy súlyosan szívbeteg édesanyját a Misszió Mentő, Betegszállító és Szolgáltató Kft. nem szállította haza a mosonmagyaróvári kórházból.

A kft. ügyvezetője szerint ez a feladat a megyei Kórház kötelessége.
„Január 1-jén délután 84 éves, szívbeteg édesanyám elájult. Mentőt hívtunk hozzá, ami nagyon rövid idő alatt megérkezett. Személyzete kifogástalanul, szakszerűen és nagy türelemmel látta el munkáját, majd  beszállította édesanyámat a mosonmagyaróvári Karolina Kórház sürgősségi osztályára – áll olvasónk levelében.

– A vizsgálatok elvégzése után kiderült, édesanyámnak nincs szüksége Kórházi kezelésre. Tehát hazaszállítható – ha lenne mivel. Az empatikus orvos és  asszisztense látta, megértette  a problémánkat, de segíteni nem tudtak: az Országos Mentőszolgálat  ugyanis a jogszabályok értelmében nem vállalta a hazaszállítást, a Misszió kft. ügyeletese pedig telefonon közölte: nagyon sajnálja, de ünnepnap késő délutánján nem tud segíteni. Nehezen, de meg tudtuk oldani a problémát édesanyám unokái segítségével. Azért nehezen, mivel azok a fiatal unokaöcséim, akik fel tudják őt vinni az emeletre, a vendéglátásban dolgoznak. Ott pedig luxus az ünnepnapi pihenés" – áll még a levélben.

A Kisalföld megkeresésére ifj. Duschanek Péter, a Misszió Mentő kft. ügyvezetője elmondta: a január 1-jétől hatályos jogszabály alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár minden finanszírozási szerződéssel rendelkező betegszállító szervezet részére településekre lebontva kijelölte azokat a területeket, amelyeket kötelesek ellátni. Ennek értelmében

Mosonmagyaróváron és környékén a felmerülő betegszállításokat jelenleg nappal és ügyeleti időben egyaránt a Szamaritánus Mentőszolgálat közreműködésével a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház köteles elvégezni.
– Természetesen más betegszállítótól is kérhető szállítás, azonban csak úgy vállalhatja, ha saját területén az elsődleges kötelezettségét ez nem veszélyezteti. Megtisztelő, hogy a Misszió Mentő kft.-t szerették volna megbízni édesanyja hazaszállításával, fentiek miatt azonban ezt felelősséggel nem vállalhatta, mivel a saját területére vonatkozó kötelezettséget kellett teljesítenie – reagált az ügyvezető.

Olvasóink írták

 • 4. Cseter János 2008. január 16. 15:12
  „Nem akartam hozzászólni e fenti cikkhez, hisz Győrbe már köztudott, hogy azidős betegeket már legszivesabban a hullaszállitókra biznák, hisz nincs e rendszernek normális gazdája! Lényeg, hogy az egész életükbe lenyúlták az egészségügyi hozzájárulást a bérekből. Most meg már, ha nincs jártányi ereje vigye a rokonsága! És szégyelje magát akinek nincs 500 forintja taxira! Lassan már busszal sem lehet utazni 500 forintért. De ez nem számit a pancseroknak. Lényeg, hogy verhessék a nyálukat és ne nézzék a rendőrök csempésznek a határ közelében! Hisz a tisztesség le rí róla!”
 • 3. pancser 2008. január 15. 19:23
  „Azért ebben van egy kis túlzás! Nekem még nem jutott eszembe, hogy szívbeteg rokonomat hazavitessem. Ha ilyen van megyek a saját kocsimmal, vagy megkérem a rokonomat. Azt hiszem túlságosan kiszolgáltatják magukat néhányan. Én a panaszos hozzátartozók helyett inkább szégyellném magamat, hogy nincs 500 Ft-om beteg édesanyámra, tudniilik ennyibe kerül egy taxi!”
 • 2. lana 2008. január 15. 15:01
  „Valaha az OMSZ volt talán az egész világ legszervezetteb Mentőszolgálata. Sok nagy fejlett ország tanulmányozta, mi hogy működik. Ez már a múlté(ez is) Csak így tovább.... nem tudom hol a vége a "reform"-nak. De hogy ezt is el.......ták, az ma már biztos!”
 • 1. Énke 2008. január 15. 13:27
  „Nem baj, hogy ezen már meg sem lepődök?
  Ez Magyarország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinte minden iskola szervez sítábort

Mosonmagyaróvár - Ausztria síterepei után az olaszországiak a legkedveltebbek a a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom