Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ki lesz Nagy István utódja Mosonmagyaróváron?

Öten indulnak a posztért, köztük Árvay István is, aki az előző négy évben alpolgármestere volt a városnak. Esélylatolgatás Mosonmagyaróvárról.

Polgármester

A 2010-es polgármesterválasztáson Nagy István, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, így ő lett Mosonmagyaróvár polgármestere. Nagy István 2010 tavaszán az országgyűlési választásokon egyéniben is nyert, ahogy idén tavasszal is. Az új szabályozás értelmében országgyűlési képviselő nem lehet polgármester, így Nagy István a 2014 őszi polgármester-választáson nem indult.

Négy éve Nagy István a szavazatok 41,64 százalékát kapta meg, a második legtöbb szavazatot a függetlenként induló korábbi polgármester, Szabó Miklós kapta, 34,17 százalékot. Az MSZP jelöltje, Kovács Tamás 13,2, a Jobbik jelöltje, Kopetti Tamás 6,37, a függetlenként induló Pap János 4,61 százalékot ért el.

Most, a 2014-es választáson a Fidesz-KDNP, valamint a Nemzeti Fórum, az MPKE (Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület) és a LABE (Mosonmagyaróvári Lakástulajdonosok és Bérlők Egyesülete) közös jelöltje Árvay István, aki az elmúlt négy évben Mosonmagyaróvár alpolgármestere volt. Árvay 2010-ben a 8-as számú egyéni választókerület képviselőjeként került a város képviselő-testületébe, a szavazatok 55,79 százalékát szerezte meg négy éve.

Az MSZP ezúttal is Kovács Tamást jelölte (ő is tagja volt egyébként a testületnek az elmúlt négy évben, bár az 1-es számú egyéni választókerületben, ahol indult, nem nyert, de kompenzációs listáról bekerült).

Goda Bálint Zsolt az LMP színeiben indul, Jávor Miklós a Jobbik jelöltje, Ábrahám Tivadar pedig a DK-EGYÜTT-PM közös jelöltjeként vesz részt a polgármester-választáson.

Az esélyek egyértelműen Árvay Istvánnak kedveznek. Egyrészt azért, mert a 1998 óta tagja a város vezetésének. Másrészt azért, mert a Fidesz-KDNP Mosonmagyaróváron 2009 óta minden választást megnyert (beleértve a 2009-es és 2014-es EP-választást, a két országgyűlési választást, és a 2010-es önkormányzati választást is - minden egyéni választókerületben).

Képviselő-testület

Mosonmagyaróváron 2010-ben a 10 egyéni választókerület közül az összeset a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték.

  1. Az 1-es számúban Keszeiné Siklósi Zsuzsanna most is indul, egy ismerős kihívója lesz: az MSZP-Szociáldemokraták jelöltje, Kovács Tamás. A Jobbik Csáki Zsuzsannát, az LMP Kálmán Andrást, a DK Dancs Lajosnét indítja itt. Érdekesség, hogy Siklósi Zsusanna négy éve mindössze hét szavazattal nyert az ugyanitt az MPKE jelölésében induló Szabó Miklós ellen. Szabó egyébként kompenzációs listáról bejutott a testületbe. Most a FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE együttműködésének köszönhetően Szabó Miklós egy másik körzetben indul.
  2. A 2-es számú egyéni választókerületben Kránitz Péter volt a képviselő. A négy évvel ezelőtt itt induló jelöltek közül csak egy név maradt: Hushegyi Róbert, aki 2010-ben még az MSZP színeiben indult és kompenzációs listán be is került a testületbe. Hushegyi most a DK jelöltje. A Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-KPKE-LABE jelöltje Szabó Miklós lett. A Jobbik jelöltje Takács Miklós Ferenc, az MSZP-Szociáldemokratáké Bíró István, az LMP-é Tóth Józsefné.
  3. A 3-as egyéni választókerületben Pető Péter nyert négy éve, most azonban itt nem őt, hanem a négy éve még az MPKE színeiben induló Németh Sándort indítja a FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE. Az MSZP-Szociáldemokraták Proity Józsefet, a DK Ábrahám Tivadarnét, a Jobbik Gál Dávidot, az LMP Szendrei-Kisné Orosz Juditot indítja a 3-as kerületben.
  4. A 4-es evk. nyertese 2010-ben Iváncsics János lett, a legmeggyőzőbb fölénnyel (a szavazatok 56,26 százalékát kapta meg). Ő most is indul, négy évvel ezelőtti kihívói közül azonban már senki. Burián Balázs a Jobbik, Bodó József a DK, Goda Bálint Zsolt az LMP, Szabó Balázs az MSZP-Szociáldemokraták jelöltje.
  5. Ismét indul a négy évvel ezelőtti győztes az 5-ös egyéni választőkerültben. Staár Katalin is meggyőző fölénnyel nyert négy éve (55,47 százalékkal). Grám Károly János (MSZP-Szociáldemokraták), Kovács Mihályné (LMP), Csepei Józsefné (DK) és Manczal Szilveszter (Jobbik) a további induló a választókerületben.
  6. Nyitrai József is 50 százalék felett végzett négy éve a 6-os egyéni választókerültben, ezúttal is őt indítja a FIDESZ-KDNP a Nemzeti Fórum-MPKE-LABE-val közösen. Simon Mihály Tibor az MSZP-Szociáldemokraták jelöltje itt, Nagyné Németh Erika a DK, Somogyi Gézáné az LMP, Kovács Gábor a Jobbik jelöltje.
  7. A 7-es evk 2010-es nyertese, Fidesz-KDNP-s Muráncsik László is újra jelölt (egészen pontosan a FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE jelöltje), kihívói: Káró Ferenc (DK), Élő Károly (MSZP-Szociáldemokraták), Jávor Miklós (Jobbik) és Egri Balázs (LMP).
  8. A 8-as egyéni választókerületben 2010-ben Árvay István nyert, ő most képviselőként nem indul, csak a polgármesteri címért (és a kompenzációs listán is szerepel). A FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE jelöltje Pausits István lett, Salzer Tibort indítja a Jobbik, Pozsgai Jánosnét a DK, Csutak Istvánt az MSZP-Szociáldemokraták jelölőcsoport, Tóth Zoltánt pedig az LMP.
  9. A 9-esben sem indul az egyéni választókerület korábbi képviselője. Kránitz László a Fidesz-KDNP színeiben 2010-ben 54,71 százalékot kapott, de ő most nem itt, hanem a 10-es evk-ben indul. A jelöltek a 9-esben: Valiczkó Imréné (Jobbik), Litresits Attiláné (LMP), Frauhammer Csaba (FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE), Márcsik János (MSZP-Szociáldemokraták) és Ábrahám Tivadar (DK).
  10. A 10-es egyéni választókerület nyertese 2010-ben a Fidesz-KDNP jelöltje, Faddi Horváth Pál volt. Ő most függetlenként indul. Itt indul viszont a FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE színeiben Kránitz László. A 2010-es választáson a második legtöbb szavazatot kapta a 10-es körzetben Winkler Károly, aki akkor az MSZP jelöltje volt, most függetlenként indul. További indulók a 10-es választókerületben: Tompa Judit Dóra (Jobbik), Augusztin Ferenc (DK), Szabó Krisztián Sándor (LMP).

A Fidesz-KDNP négy éve a legtöbb egyéni választókerületben simán nyert. Azzal, hogy most a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesülettel közösen indítanak jelölteket, még jelentősebb lehet a fölényük, hiszen az MPKE négy éve mind a 10 egyéni választókerültben indított jelöltet, 8 helyen pedig 10 százalék feletti eredményt ért el az egyesület. Tippünk az, hogy mind a 10 egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE jelöltje fog nyerni. A kérdés csak az, hogy a többi jelölt mennyi szavazatot kap, ezen múlik ugyanis, hogy kompenzációs listáról kik kerülhetnek a testületbe.

Kompenzációs lista

Mosonmagyaróváron a 2014-es választásra öt kompenzációs listát vettek nyilvántartásba: a FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE listája 11, az MSZP-Szociáldemokraták, valamint az LMP listái 10-10, a DK-é 9, a Jobbiké 8 nevet tartalmaz. A listákon általában azok szerepelnek, akik képviselőjelöltként is indulnak az egyes választókerületekben. A Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-MPKE-LABE listáján viszont többen is vannak, akik egyéniben nem indulnak: az 1. helyen Árvay István, a 2. helyen Kránitz Péter, a 6. helyen Pető Péter található.

Négy éve kompenzációs listáról négy képviselő került a testületbe, Hushegyi Róbert és Kovács Tamás az MSZP listájáról, Szabó Miklós az MPKE listájáról, Kopetti Tamás pedig a Jobbikéról. Kopetti Tamás márciusban elhunyt, Vargyas Tibor György kapta így a megüresedett mandátumot, aki 2010-ben a Jobbik kompenzációs listájának második helyén volt.

A kompenziációs listáról a képviselő-testületbe került képviselők közül - még ha más jelölőszervezet támogatásával is - hárman 2014-ben is indulnak: Szabó Miklós, Kovács Tamás és Hushegyi Róbert is. Vargyas Tibor György azonban nem indul és kompenzációs listán sem szerepel, így ő biztosan búcsúzik a testülettől.

Kompenzációs listáról 2014-ben is négy mandátumot osztanak ki Mosonmagyaróváron. Fontos tudni azonban, hogy az önkormányzati választáson nem lesz győzteskompenzáció, vagyis töredékszavazatnak csak az minősül, amit az egyéni választókerületekben a jelölőszervezet jelöltjére adtak le és nem szereztek vele mandátumot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült szalonnát reggelizett a jánossomorjai betörő

Ebből a rendőrök már tudták, hogy jó nyomon járnak. Tovább olvasom