Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Ki lesz a fenntartója az eddigi kistérségi intézményeknek?

Az év végével megszűnnek a többcélú kistérségi társulások. A mosonmagyaróvári társulás két nagy intézményt tart fenn.
„A bizonytalanság a biztos" – jelentette ki bevezetőjében Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője azon a találkozón, melyen a társulás néhány polgármestere, jegyzője és a két kistérségi intézmény – Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény és Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ – vezetője vett részt.

– A kistérségi társulások minden jogosítványa az év végén megszűnik a törvény szerint, a kistérségnek nem lesz jogutódja. A jelenleg négy embert foglalkoztató munkaszervezet is befejezi tevékenységét. A társulás 2004 óta vállal szolgáltatásokat, melyek finanszírozására kiegészítő támogatás járt a közös fenntartás miatt. Így volt olyan szolgáltatás, amit ingyen kaphattak a települések – emlékeztetett Botos Gábor.

A jövőbe tekintve elmondta: a továbbiakban e két intézmény szolgáltatásait vagy társulásban, vagy minden település önmaga látja el. „A közös feladatellátás előnye, hogy jól szervezhető, nem elvetendő a szakmai háttér és a jó létszámgazdálkodás" – fűzte hozzá. Az önállóságnak sincs akadálya, de akár a közös önkormányzati hivatalok mikrotársulásokat is létrehozhatnak.
A két kistérségi intézmény esetében kérdés, ki lesz továbbra a fenntartó. Botos Gábor szerint a városnak hamarosan döntenie kell, hogy átvállalja-e ezt a szerepet. Míg ősz elején a településeknek is határozatot kell hozniuk, hogy hogyan látják el a kötelező feladatokat és az önkéntesen vállalandók közül melyeket tartják meg.
Amint az a találkozón elhangzott, egyelőre még nem tudni, hogy milyen lesz ezen szolgáltatások finanszírozottsága, illetve a társulási formában ellátott feladatok többletnormatívákat kaphatnak-e.

A községvezetők szerint alapkérdés, hogy Mosonmagyaróvárnak mi az álláspontja ebben a kérdésben. Az, hogy milyen szolgáltatásokat tartanak meg továbbra is a kistelepülések, ugyancsak a finanszírozás alakulásától függ – jegyezték meg. Fehérné Bodó Marianna mosonmagyaróvári jegyző szerint jelenleg a szükséges információkat várják és ezt követően tud a városi képviselő-testület állást foglalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítenek értelmezni

Olvasónk felvetésére Leitner László, a mosonmagyaróvári székhelyű vízszolgáltató ügyvezetője… Tovább olvasom