Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ki kell szorítani az átmenő forgalmat

A légszennyezés, és a hulladék mennyiségének csökkentése a fő törekvés Mosonmagyaróváron.
Vörösiszap-lerakók: a Motim Rt. kötelezettsége a kezelésük, ártalmatlanításuk.
Mosonmagyaróvár két éve elkészített környezetvédelmi programját legutóbbi ülésén vizsgálta felül a képviselő-testület. A program fő célkitűzései voltak a közlekedési légszennyezés csökkentése, a szeméttelep rekultivációja, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a vörösiszap-tározók további rekultivációja és a vizek védelme.

Körforgalmakat építenek

A levegő szennyezettségét mintegy 80 százalékban a közlekedés okozza. Ennek hatékony csökkentése csak átfogó változtatásokkal, az átmenő forgalom kiszorításával érhető el. A rövid távú közlekedési intézkedések sorában elkészült a Marx–Kiserdő–Engels utcák kereszteződésének korszerűsítési terve, mely körforgalom építését javasolja. A Mosonyi–Aranyossziget–Széchenyi utcák kereszteződésében a tervező szintén vizsgálja a körforgalom építésének lehetőségét. A közelmúltban megvizsgálták a Karolina Kórház előtti, illetve a Gyári utcai csomópont hármasának korszerűsítési lehetőségeit is.

A szakértő itt nem javasolja a körforgalom kiépítését, csupán a kereszteződések lényegi átépítése nélküli korszerűsítéseket. A szakértő szerint a csomóponton naponta áthaladó 18 ezer jármű az egymáshoz viszonylag közel eső körforgalmak között rendszeres torlódást okozhat. A program egyik fő törekvése az átmenő forgalom csökkentése. Ebben az M1-es autópálya déli csatlakozása hozna megoldást, ez azonban az ígéretek ellenére máig sem valósult meg.

Ipart az ipari parkba

A városban működő ipari és logisztikai üzemek koncentrált környezeti terhelést jelentenek a lakott területeken. Kedvező változást hozna az ipari park benépesítése, ezzel a vállalkozások város szélére szorítása. A park megvalósítását azonban akadályozza, hogy feltáró útjának építési költségeihez, illetve az érintett magáningatlanok kivásárlásához nem jut forrás a költségvetésből.

A Motim Rt.-ben 2002-ben megszűnt a timföldgyártás, így lényegesen csökkent a környezeti terhelés. Ezáltal a vörös iszap további keletkezése is megszűnt, feladat azonban a meglévő tározók ártalmatlanítása. A társaság szeptember végéig elvégezte a felhagyott vörösiszap-tározók végleges lezárását, rekultivációját. A tározók megfelelő kezelése, utógondozása, ártalmatlanítása saját költségen a Motim Rt. feladata. Az egyetlen, még működő tározó szigetelt, megfelel az előírásoknak. A Motim két működő kft.-je környezetvédelmi hatósági engedélyek alapján helyez el itt saját veszélyes hulladékot. Idegen telephelyről származó hulladéklerakás nincs – áll az önkormányzati programban.

Vizsgálják a talajvizet

A vízbázis védelme érdekében a Magyar Állami Földtani Intézet egy hattagú nemzetközi konzorcium keretében elnyert uniós programja keretében 28 hazai településen – köztük Mosonmagyaróváron is – alakít ki talajvíz- és sekélyrétegvíz-monitoringrendszert. Ennek működtetésével lehetőség lesz a talajvíz minőségének megismerésére, állapotának ellenőrzésére, a változások követésére, a szennyezések felismerésére. A projekt keretén belül már ez év őszén hét új figyelőkutat fúrtak a város különböző területein.

Kevesebb hulladékot

A hulladékgazdálkodás terén fő cél a megelőzés: hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék, valamint a szemét lerakása csökkenjen. Ez együtt jár a hulladékhasznosítással. Az elmúlt évben 70.460 köbméter lakossági háztartási hulladékot szállított el a Rekultív Kft. a városból. Ebben a műanyag és papír csomagolóanyagok aránya volt a legnagyobb. Ezért is kell törekedni ezek újrahasznosítására. Az évi kétszeri lomtalanítás során mintegy 3 ezer köbméter lomot, az illegális hulladéklerakók felszámolására indított „tájsebészet" program keretében pedig idén közel 1500 köbméter szemetet gyűjtöttek össze. Nem történt viszont előrelépés a mosonmagyaróvári szeméttelep rekultivációjában, ami a Rekultív Kft. feladata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájdalmasan drága volt

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának tiszteletbeli elnöke „Ne félj, csak higgy!" c.… Tovább olvasom