Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ki forgatja valójában a turbinákat?

Az évtizedek óta kihasználatlanul álló dunakiliti duzzasztómű zsilipjein továbbra sem működhetnek törpeturbinák. Eközben a Vas megyei Nicken négy elvi engedéllyel rendelkező vállalkozó harcol a befektetés jogáért: közülük a legaktívabb tájrehabilitáló lehet a befutó.
A nicki és a dunakiliti duzzasztómű: Míg Nicknél igen, Dunakilitinél valószínűleg nem üzemel majd törpeerőmű.
Amint arról korábban lapunkban többször (2003. szeptember 1., 2., 20.) beszámoltunk: egy szlovák–cseh–kanadai–amerikai konzorcium a dunakiliti duzzasztóműnél szeretett volna törpeturbinákat szerelni. Egy köbméter vizet engednének át egy szelvényben, s fél megawattnyi energiát termelne összesen a mobil törpeerőmű. Ehhez elvi vízjogi létesítési engedélyt kértek az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól, akik a szakhatósági állásfoglaláshoz kötötték ennek kiadását.

Egyelőre biztosan nem

Rögtön az első lépcsőnél elutasító választ kapott a konzorcium: a Fertő–Hanság Nemzeti Park mint illetékes szakhatóság nem támogatta az elképzelést a káros környezeti hatásokra hivatkozva. Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: ha valamelyik szakhatóság elutasítja a tervezett objektum létesítését, akkor nem adhatják ki az elvi engedélyt a konzorciumnak. Ez tehát azt jelenti, hogy egyelőre nem lesz törpeerőmű Dunakilitin. Ladislav Tóth, a konzorcium illetékese szerint a környezetvédelmi hatóság döntése miatt biztos, hogy ők a közeljövőben nem telepíthetnek törpeturbinákat az erőműbe.

Minden duzzasztóműnél nagy a befektetők érdeklődése, hiszen az unió tagjaként meghatározott mértékben kell majd megújuló energiaforrásokat felkutatni, s az Európai Unió pályázatokkal segíti az ilyen kezdeményezéseket. Információink szerint már korábban is akart vízerőművet telepíteni Dunakilitire egy áramszolgáltató vállalat (állítólag az ÉDÁSZ).

Vállalhatatlan garancia

Garanciát kértek azonban arra, hogy legalább tizenöt évig fennmaradnak a mostani állapotok a duzzasztónál. Ezt a vízügy, mint a műtárgy kezelője, nem adhatta meg, ezért a cég vissza is lépett szándékától. A megújuló energiaforrások iránti fokozott érdeklődést bizonyítja, hogy időközben jelentkezett egy magyar–norvég konzorcium, akiknek hasonló elképzeléseik lennének a dunakiliti duzzasztóműnél. Erről a vízügyi igazgatóság szakmai véleményét és tájékoztató adatait kérték az ügyben. Janák Emiltől megtudtuk: azóta nem jelentkezett ez a csoport, így elvi vízjogi engedélyt sem kértek.

Négyen versengenek

– Vízügyi igazgatóságunk területéhez tartozik két ilyen potenciális törpeerőmű-telepítési hely: Dunakiliti és a Vas megyei Nick település – kezdte az igazgató. – Ez utóbbi esetében a Rába gátjánál például többen is vetélkednek a törpevízmű telepítéséért. Már elkészült a hasznosítási javaslat, s a környezetvédelmi szakhatóság pozitív elbírálása után az elvi vízjogi létesítési engedélyt is kiadtuk négy vállalkozónak. Az kap rá lehetőséget, aki a legaktívabb lesz a táj ökológiai rehabilitációjában. A vállalkozók közötti tárgyalások még tartanak az ügyben, ám véleményem szerint másfél éven belül megvalósulhat ez a projekt – tudtuk meg Janák Emiltől.

Ipartörténeti példa a Rábán

Ipartörténeti jelentőségű építmény Nick határában, a Rábán létesített duzzasztómű: egy bécsi cég tervei alapján készült 1930 és 1933 között a 65,5-es folyamkilométernél. A duzzasztómű jobb oldali pillérét törpeerőműként alakították ki, amelyben korábban a duzzasztómű villamosenergia-ellátását biztosító turbina üzemelt. A létesítmény alapvető célja, hogy április 15. és szeptember 30. közötti gravitációs módon öntözővizet szolgáltasson a Kis-Rába–Hanság öntözőrendszer csatornáiba.

Ezért ebben az időszakban tartják a duzzasztási szintet. Üzemi állapotban a Rába vízhozama a felső és az alsó billenőtábla közötti réseken, továbbá a szabályozó zsiliptáblák fölött távozik. Áradás esetén, ha a vízállás a felvízi vízmércén eléri a 325 centimétert, a duzzasztási üzemet megszüntetik és az érkező vízhozamot a gáton vezetik le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis nemzeti park kellene

Széles Sándor máriakálnoki polgármester nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc megyei MSZP-elnök,… Tovább olvasom