Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Ki fog befűteni a Lajta-parton?

A mosonmagyaróvári képviselő-testületnek nyárra kell kiválasztania azt a szolgáltatót, amely az elkövetkezendő évtizedekben biztosítja a városban a távfűtést.
A Motim Rt. és a Joule Kft. közt jelenleg érvényben lévő hőszolgáltatási szerződés 2004 végén lejár. A megállapodás szerint az önkormányzatnak idén június 30-ig döntenie és jeleznie kell elképzeléseit a Motimnak a jövőt illetően.
Az önkormányzati testület decemberi ülésén felállított egy munkacsoportot, amelynek feladata az új távfűtési energiatermelővel való szerződés előkészítése. A munkacsoport azonban nem kapott felhatalmazást jogkörét illetően, így a legutóbbi tanácskozáson ezt is megszavazta a testület.

Mivel a határidő rendkívül szoros, a munkacsoportnak január végéig kell összeállítania az új távfűtési szolgáltatási szerződés pályázati előírásait, februárban pedig már nyilvánosságra kell hozniuk a feltételeket. A munkacsoport külső szakértő céget kíván bevonni az előkészítésbe. A pályázat kiírásában a technológiai megoldásokat nem határozzák meg, csupán szolgáltatási szerződési ajánlatot kérnek. A városatyák tehát nem feltétlenül egy teljesen új hőerőmű megépítését támogatják, hanem egyéb alternatív megoldásokat sem zárnak ki. Így némi fejlesztéssel akár az eddigi hőtermelő, a Motim Rt. is továbbviheti a távfűtést. Annál is inkább, mivel számos üzemet és lakóházat lát el a gyár közvetlenül – vagyis a Joule Kft.-től függetlenül – távhővel. Ám a Motimnak tavaly szeptember 15-ig kellett volna választ adnia az önkormányzatnak, ám ez idáig nem közölte egyértelmű álláspontját.
A nyertes pályázó kiválasztásánál – a júniusi testületi ülésen – legfőbb szempont az lesz, hogy egységnyi hőt milyen áron tud majd biztosítani. A pályázat kiírásánál mindezen felül meghatároznak különböző biztonsági előírásokat is. Az idő szűkössége miatt a városatyák legutóbb úgy döntöttek, hogy a pályázati feltételeket nem a képviselő-testület, hanem a tulajdonosi bizottság fogadhatja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

79 milliós hitel kell a város működtetéséhez

Kimerítő és minden apró részletre kiterjedő vitát szült az idei költségvetés megtárgyalása… Tovább olvasom