Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ki állítja meg a száguldozókat?

Két- és négykerekű motorosok dúlják fel a Szigetköz védett területeit. Az illetékesek tehetetlenek.

Most már a Szigetközben is

A Bükk, az Őrség, a Duna–Ipoly Nemzeti Park után most már a Szigetköz védett területein is száguldoznak a négykerekű motorosok (quadosok) és a krosszmotorosok. A rendőrség megfelelő felszerelés hiányában tehetetlen, a száguldozók utolérhetetlenek és azonosíthatatlanok. Elűzik a vadakat, feldúlják az erdőket, veszélyeztetik a Szigetközben élőket. Nemrégiben országos aláírásgyűjtés is kezdődött, s többek között a motorosok természetvédelmi területről való kitiltását szorgalmazzák.

Aláírásgyűjtés támogatókkal

A motorosok természetkárosítása országos gond: nemrégiben aláírásgyűjtést kezdeményezett a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) a természetvédelmi és lakóterületeken műszaki sporteszközök (quad, krosszmotor) használatának szabályozása, ellenőrzése érdekében. Arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak hathatós intézkedéseket a természetvédelmi és lakóterületek védelmére azon műszaki sportot űzők ellen, akik szabálytalanul és környezetkárosító módon rongálják a környezetet, zajukkal zavarják a pihenni vágyókat.

Azt javasolják: hozzanak törvényt a műszaki sportokra alkalmas valamennyi jármű azonosíthatósága érdekében, s a gépeseket tiltsák ki a természetvédelmi területekről. Csak az interneten eddig csaknem hétszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Védegylet is támogatja a Kötháló által kezdeményezett aláírásgyűjtést.

A gazdák maguk próbálkoztak

– Máriakálnokon a krosszmotorosokkal és a quadosokkal is gond van – kezdte Széles Sándor polgármester. – Ezek a motorosok csapatban jelennek meg a településünkön, s már messziről hallani érkezésüket. Iszonyú dübörgéssel jönnek, az idősek és a kisgyermekes szülők is nehezen viselik el őket. Lassan már nem merik kiengedni a kicsiket az utcára, ugyanis a faluban 100–120-szal repesztenek a két- vagy négykerekűekkel.

Legtöbbször a Halászi és Máriakálnok közötti Agg-erdő és a Bordács–Szúnyogvár-dűlő védett területeire igyekeznek. Az őszibúza-táblákon is keresztülhajtanak, kárt okozva ezzel a gazdáknak. Pk engem bíztak meg, hogy kérjem a rendőrség segítségét. Már többször is kijöttek, megnézték a nyomokat, de eredménytelenül zárult a vizsgálat. Ismeretlen maradt a tettes, hisz a keréknyomokból nem jutottak előre. A gazdák próbálták már bekeríteni, elfogni őket, ám megállíthatatlanok: gyalog vagy személyautóval nem lehet utolérni őket.

A megyei közgyűlés figyelmét is felhívtam már erre a gondra, sőt, a megyei rendőrkapitánnyal is beszéltem. Ennek eredményeképp a mosonmagyaróvári kapitányság kapott egy 125 köbcentiméteres motort, ami azonban nem tudja felvenni a versenyt a 750 köbcentis járművekkel. Úgy tudom, a Belügyminisztérium is elismerte, meg kell oldani ezt a helyzetet: azonban ezt a nemzeti parkok igazgatóságaira bízta. Csakhogy ott meg nagyon kevés a természetőr, nincs meg a szükséges apparátus s az any agi fedezet.

Megtörik a rendszámtáblát

– Úgy gondolom, a tehetős emberek szórakozásaival szemben az egyszerű emberek kiszolgáltatottak a törvényi joghézagok miatt. Az erdészekkel és vadászokkal is egyeztettünk, de ők sem tudtak segíteni. Máriakálnokra gyakran kijönnek a rendőrök, s traffipaxszal mérik az autósok sebességét. A 100–120-szal közlekedő motorosokkal szemben azonban tehetetlenek: a motorosok felhajtják, megtörik a rendszámtáblát, így azonosíthatatlanná válnak.

Vasárnap két quados száguldozott a településen, s a helybeliek ötször hívtak telefonon, kérve, hogy tegyek valamit. A helyieket veszélyeztetik, az erdőt feldúlják, a vadállományt elzavarják. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatójával is beszéltem, aki azt mondta: közösen lépjünk fel a motorosok ellen. Csakhogy az egész szigetközi tájvédelmi körzetben mindössze két emberük dolgozik – mondta Széles Sándor.

Elgázolták a természetvédelmi őrt

A sporteszközök és így az azt használók kötelező rendszám hiányában azonosíthatatlanok, miközben használóik mind agresszívebben viselkednek az ellenük fellépni szándékozó lakosokkal és hivatalos személyekkel szemben. Több, krosszmotorosokat igazoltatni próbáló természetvédelmi őrt gázoltak már el: például a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, ahol az őrszolgálat-vezető a karját törte. Krosszmotorozó fiatalok nemrégiben feldúlták Zalaegerszeg egyik legszebb természetvédelmi területét, a híres Azáleás-völgyet. A motorosokról fotók készültek és rongálás miatt rendőrségi eljárás indult ellenük.

Ösvények

A quadosok Dunaszigetet sem kerülik el: a sérfenyőszigeti kemping alatti részen külön ösvényeket alakítottak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászi felé terjeszkedik a város

Mosonmagyaróvár önkormányzata a 2003-ban elkészített Jövőkép-koncepciónak megfelelően vizsgálta felül a távlati fejlesztések területi feltételeit. Ennek alapján a szakemberek úgy vélték, hogy a város bővítésének egyetlen ésszerű iránya a Majoroktól keletre, Halászi felé a Mosoni-Dunáig terjedő terület. Ez az elképzelés egyébként egybeesett az ottani tulajdonosok szándékával is. Tovább olvasom