Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ki a felelős a halálos munkabalesetért?

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ült a vádlottak padján annak a máriakálnoki cégnek az akkori ügyvezetője és telepvezetője, ahol 2008 decemberében egy munkás a komposztkeverő gépben lelte halálát.
A vádirat ismertetésével, valamint a vádlottak és a tanúk meghallgatásával a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon dr. Németh Csaba tanácsa előtt tegnap kezdődött a per annak a halálos munkahelyi balesetnek az ügyében, ami 2008. december 23-án történt az egyik máriakálnoki üzemben. (Kisalföld, 2008. december 24.)

A vádirat szerint az üzemben a komposzt előállítására használatos gépet a szokásos óránkénti takarítást követően újraindították, ám az mintegy negyedórával később rendellenes működés miatt leállt. A gép kezelője és a közelben dolgozók ekkor észlelték, hogy egyik kollégájuk a gép tengelyéhez került. A férfin a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni, olyan súlyosan megsérült, hogy azonnal életét vesztette. A vizsgálat során a munkavédelmi szakértő megállapította, hogy a szerencsétlenül járt férfi bebújt a gépbe, így kerülhetett a forgó alkatrészek közé. A szak-
értő szabálytalanságokat is feltárt, így többek között hiányzott a gép üzemeltetési dokumentációja, a forgó alkatrészek pedig nem voltak ellátva megfelelő védőburkolattal. A vádirat szerint a cég munkavédelmi megbízottja által korábban elkészített kockázatelemzés is felhívta már a figyelmet e veszélyekre. Az ügyészség szerint az akkori ügyvezetőt és telepvezetőt terheli a felelősség a tragédiáért.

A tárgyaláson az ügyvezető és a telepvezető sem ismerte el felelősségét. Az elsőrendű vádlott elmondta: másfél évvel a baleset előtt kérte fel a munkavédelmi felügyelőséget, hogy tartsanak felülvizsgálatot az üzemben az esetleges hiányosságok, szabálytalanságok feltárása érdekében. Az ellenőrzés során a felügyelők semmiféle problémát nem jeleztek a komposztüzem keverőgépe kapcsán. Ekkor jelezte a felügyelőség, hogy a munkahelyi kockázatelemzést el kell készíteni. Az ügyvezető állította: az elemzés tartalmát nem ismerte, mivel azt a balesetet követően nyomtatta ki a munkavédelmi megbízott. Ekkor írta alá a cégvezető a mintegy harmincoldalas dokumentumot, és adták át a hatóság szakemberének, aki ezt egyébként a tárgyaláson meg-
erősítette. A vádlott hangsúlyozta: a keverőgép kialakítása olyan, hogy annak mozgó alkatrészeihez véletlenül nem nyúlhat vagy oda nem eshet be senki.

A szerencsétlenül járt férfi – nem tudni, miért – bemászott a gép alá, így került a forgó tengelyhez. Ezt az állítást több tanú is meg-
erősítette. A cég akkori munkavédelmi felelőse is úgy nyilatkozott, hogy szerinte a védőburkolatok megléte esetén is bekövetkezett volna a baleset, mivel a férfi bemászott a gép alá. A tanú ugyanakkor fenntartotta állítását, miszerint a kockázatértékelést már korábban átadta az ügyvezetőnek.

A bíró végül elnapolta a tárgyalást, újabb tanúk meghallgatásával nyáron folytatódik a per.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A buszgyártás életben tartásáért szólalt fel

A legnagyobb hazai buszgyártó, a Kravtex Kft. – ezzel hatszáz mosonmagyaróvári és győri… Tovább olvasom