Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kezdődik a dunai elárasztás

Kisebb árhullám: Ezt használják ki a vízügyes szakemberek – első fokú árvízvédelmi készültség lesz

Hétfőtől kezdődhet a Duna szigetközi hullámterének részleges elárasztása: két héten keresztül fokozatosan emelik a vízszintet, kihasználva a mostani kisebb árhullámot. Első fokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben, ám a vízi turisták nem lesznek veszélyben.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön levélben értesítette az érintett szigetközi polgármestereket arról, hogy az előrejelzés szerint a szigetközi hullámtér részleges elárasztásához szükséges hidrológiai feltételek adottak lesznek.

Ennek megfelelően a vízügyi igazgatóság kezdeményezte a szlovákoknál az Öreg-Dunába átadott vízhozam emelését az elárasztáshoz szükséges értékre. Ez május 14-én, hétfőn reggel kezdődik, s két hétig tart: a fokozatos vízcsökkentés után május 29-én lehet újra a normál üzemrendnek megfelelő vízpótlás.

Az elárasztás feltétele, hogy három napon át 2500 köbméter víz érkezzen másodpercenként a dévényi szelvénynél, s a vízhőmérséklet elérje a tíz fokot: péntek reggel 3510 köbméter folyt le ezen a szakaszon. Az elárasztás alatt az Öreg-Dunára érkező 800 köbméterrel a mélyebben fekvő területek is vizet kapnak. A dunakiliti duzzasztómű tábláit lezárják, így a víz a fenékküszöbön keresztül és a mellékágak bukóin a mellékágrendszerek felé juthat. Az elárasztás során a kiöntés révén a mélyebben fekvő területek is víz alá kerülnek, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka lesz víz alatt. Azonban ha időközben a vízhozam a szlovák fővárosban 1500 köbméter alá csökken, akkor a mesterséges árvizet megszakítják a szakemberek. A Szigetközbe érkező vízi turisták e két hét alatt nem lesznek veszélyben, ám – főleg a műtárgyak közelében – fokozott óvatosság szükséges.

Kránitz Béla, a dunakiliti Vadvíz kemping vezetője is ezt erősítette meg: mint mondta, az elárasztás alatti két hétben is szerveznek vízi utakat. A korábbi évek tapasztalatai alapján a részleges hullámtéri elárasztás során az optimális vízszintet elsősorban a Közép-Szigetközben, Ásványrárónál lehet elérni. Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: hétfő estére már látható lesz a térségben a vízszint emelkedése. „Első fokú árvízvédelmi készültség alatt végezzük az elárasztást. Kisebb árhullám vonul le a Dunán, ezt használjuk most ki: reméljük, a műtárgyaink nem sérülnek meg, az uszadékot folyamatosan takarítjuk" – tette hozzá.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duna horgászati haszonbérletben?

A Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségfejlesztési Tanács nemrégiben megalakult idegenforgalmi bizottsága felvetette: a természetes vizek kerüljenek a horgászok kezelésébe. A Tanács napokban tartott megbeszélésén a turisztikai kínálatokról, lehetőségekről esett szó.
Tovább olvasom